Migraine De Vier Fasen

Migraine

Migraine komt vrij vaak voor en is een specifieke aandoening. Een migraineaanval bestaat meestal uit vier fasen. Tussen de aanvallen door voelen de meeste mensen met migraine zich trouwens heel goed. In dit artikel gaan we beknopt in op de vier fasen van migraine en welke soorten hoofdpijn er zijn.

  1. De waarschuwingsfase
  2. De aurafase
  3. De hoofdpijnfase
  4. De herstelfase

Migraine, een specifieke aandoening + de vier fasen

Als je hoofdpijn hebt, misselijk bent, het licht en geluid je hinderen en door je hoofdpijn niet in staat bent je dagelijkse bezigheden te doen, dan heb je waarschijnlijk een specifieke aandoening "migraine". Migraine is iets dat in aanvallen voorkomt, soms tweemaal per jaar of verschillende keren per maand. Het voornaamste kenmerk is hoofdpijn.

1. De waarschuwingsfase

Je voelt je prikkelbaar, neerslachtig of moe. Dit kan het begin zijn van de waarschuwingsfase dat de migraineaanval eraan komt. Weinigen beleven deze fase bewust. Anderen voelen zich dan weer ongewoon energiek of hebben enorme drang om te eten, en weer anderen weten gewoon dat er een migraineaanval aankomt.

2. De aurafase

Niet iedereen heeft deze fase, het is een signaal van de hersenen en houdt ongeveer tien tot dertig minuten aan. Het kan zelfs zijn dat je blinde vlekken, lichtflitsen of gekleurde lijnen ziet. En dit meestal maar aan één kant. Het is ook mogelijk dat er tintelingen of een soort gevoelloosheid optreden, ook soms moeite met spreken komt voor, en soms zie je ook dubbel en wazig. 

3. De hoofdpijnfase

Een aanval van migraine kan één tot drie dagen duren, maar meestal is dit maar één dag. Het komt één tot twee keer per maand voor. Heb je een aanval en duurt die langer dan een etmaal en korter dan vier uur, dan heb je waarschijnlijk geen migraine.

Migrainehoofdpijn komt meestal voor aan één kant van je hoofd, maar soms ook aan beide kanten. De pijn kan best hevig zijn en zit vaak aan de slaap of aan de voorkant. Is meestal bonzend van gevoel en kan verergeren bij elke beweging.

Soms ben je misselijk en soms heb je een braakgevoel, dit gevoel lijkt de hoofdpijn te verminderen. Wat ook nog heel onaangenaam kan zijn is: licht en geluid. Heel waarschijnlijk ben je op zo een moment liefst alleen in een donkere en stille omgeving.

4. De herstelfase

De herstelfase zet in vanaf dat je hoofdpijn vermindert. Het kan zijn dat je prikkelbaar, moe en neerslachtig bent. Het kan best zijn dat dit nog een hele dag duurt voor je helemaal beter bent.

Wat lokt een migraineaanval nu uit

Er zijn verschillende triggers die een aanval zouden kunnen uitlokken, maar de echte oorzaak van migraine is niet bekend.

  • Voeding: bij sommigen kan de oorzaak aan hun voeding liggen, maar niet bij iedereen. Meestal gaat het om een maaltijd overslaan, of te laat of te weinig eten. Alcohol zou ook een oorzaak kunnen zijn.
  • Bepaalde medicijnen.
  • Hormonale schommelingen: menstruatie, anticonceptie, hormoonsubstitutietherapie.
  • Omgeving: veranderingen in luchtdruk, sterke geuren, opvallende weersveranderingen, temperatuurschommelingen.
  • Slaap: slaapgebrek, lang slapen, veranderingen in je slaapritme.
  • Stress: opkroppen van problemen of andere stressfactoren, een veel te druk leven, het werk.
  • Levensritme: slecht slapen, oververmoeidheid, te intensieve inspanningen, tijdzoneverschil zoals bij reizen.

Getuigenis Els 32 jaar

"Van een migraine aanval ben ik serieus ziek. Dan ben ik out voor de rest van de dag. Soms zelfs langer. Ik voel het gewoon aankomen... en dan slaat het heel hard toe. Dan voel ik me zo rot dat ik op bed moet gaan liggen. Ik word vreselijk misselijk en ik moet overgeven en dan neemt de pijn wat af. De dag daarna heb ik nog wat vage pijn en ben ik keimoe" 

Tot slot: Welke soorten hoofdpijn zijn er?

  • Spanningshoofdpijn
  • Chronische dagelijkse hoofdpijn
  • Clusterhoofdpijn
  • Migraine

Dit artikel is een beknopte weergave van migrainehoofdpijn.

Regelmatig aanvallen van acute hoofdpijn? Heb je kenmerken beschreven in het artikel? Probeer dan eerst je triggers te bepalen, en leer ze beheersen, dan kan je op zoek naar een effectieve behandeling. Er is altijd een oplossing!

Bron: Novartis