Wat als je niet meer kunt ruiken
Wat als je niet meer kunt ruiken?
Als je niet meer kunt ruiken en dit blijvend is, wordt dit anosmie genoemd. Het gehele ruikzintuig is weggevallen. Anosmie is een relatief onbekend begrip bij mensen, zelfs bij mensen die zelf niet meer kunnen ruiken. Veel mensen staan er niet bij stil, dat de reukzin een erg belangrijke zintuig is. De gehele dag ruiken we verschillende geuren en dit beïnvloed ook ons leven. Uit onderzoek blijkt dat mensen die aan anosmie lijden aangeven een vlakker leven te hebben. Het hebben van een reukstoornis kan psychologische gevolgen hebben, zoals dat geuren herinneringen kunnen oproepen. Bijvoorbeeld je gaat op bezoek bij vrienden en er wordt een appeltaart gebakken, dit kan een gevoel van huiselijkheid oproepen. Bij anosmie valt dit allemaal weg. Mensen die een reukzin verloren hebben kunnen ook onzeker zijn over hoe zij ruiken, aangezien zij dit zelf niet kunnen. Niet alleen het niet kunnen ruiken valt onder anosmie, maar ook het niet kunnen proeven.
Door het wegvallen van de reuk kunnen alleen de basissmaken geproefd worden zoals:
Bitter;
Zoet;
Zuur;
Zout.
Uit een recent onderzoek blijkt dat hier ook eiwitten en vetten bij horen. Boven genoemde smaken zijn de enige smaken die je nog kunt proeven. Deze bevinden zich op de tong. De aroma's kun je niet meer proeven, daar heb je je reuk voor nodig. Je kunt bijvoorbeeld niet meer proeven of je een aardbei eet, alleen dat je iets zoets eet. Er valt dus een heel groot gedeelte weg.
Het niet kunnen ruiken kan ook gevaarlijk zijn. De reukzin heeft als nut om ons te waarschuwen voor gevaar zoals: een brandlucht, gas etc. Ook het ruiken van bedorven voedsel is belangrijk, zodat we niet ziek worden.
Hoe werkt het reukzintuig?
Over de werking van het reukzintuig is nog weinig bekend.Tot voor kort was niet bekend hoe het reukorgaan precies werkt. Onlangs is ontdekt dat de mens 1000 genen heeft die het mogelijk maakt om 10.000 andere geuren te herkennen. Het reukzintuig bevindt zich boven in de neus. De geur komt door de neus naar binnen en wordt opgenomen door het slijmvlies. De neusharen zorgen ervoor dat de lucht warm wordt en zo in het slijmvlies wordt opgenomen. De zenuwcellen geven de geur door aan de hersenen. Op de bovenstaande afbeelding ziet uw het einde van het reukzintuig het ziet eruit als een soort borstel met haren. Die haren of stekels bevinden zich in het slijmvlies. De hersenen koppelen de geur aan een emotie of gevoel, zodat je weet wat voor geur het is. Deze zenuw is het dichtst gekoppeld aan onze emoties en gevoelens.
Oorzaken anosmie:
Anosmie kan verschillende oorzaken hebben. In het merendeel van de gevallen, als het wegvallen van de reuk blijvend is komt het door een ongeval, waarbij meestal een schedelbasisfractuur aanwezig was. Bij een val op het achterhoofd kan ook blijvend geurverlies optreden. Andere oorzaken kunnen zijn neusholteontsteking, operatie aan de neus, verkoudheid of ouderdom. In de minste gevallen is het een aangeboren afwijking.
Wat te doen?
Als anosmie het gevolg is van een klap op het hoofd (meestal achterhoofd) is de zenuw beschadigd en is er geen behandeling mogelijk. Is er een gezwel in de neus aanwezig dan kan deze operatief verwijderd worden. Na een heftige verkoudheid komt de reuk na een aantal weken vaak weer terug. Er is nog weinig bekend over anosmie en de behandeling ervan.
bron afbeelding: www.kno.nl/publiek/voorlichting/reuk