Ziekte van Ménière
Inleiding
Dit artikel gaat over de ziekte van Ménière. Naar de ziekte van Ménière en in het bijzonder naar de oorzaken van Ménière wordt volop onderzoek gedaan aangezien men nog niet weet waardoor deze ziekte komt. Wel is duidelijk dat het gehoororgaan met Ménière te maken heeft. Lees meer over de ziekte van Ménière in onderstaand artikel.Wat gebeurt er nu tijdens een aanval van Ménière?
Als je last krijgt van een aanval van Ménière heb je het idee alsof de hele wereld om je heen draait of beweegt. Het kan ook zo zijn dat je zelf het idee hebt dat je aan het draaien bent.
Deze draaierigheid die je ervaart tijdens een aanval van Ménière wordt veroorzaakt doordat er een afwijking in het evenwichtsorgaan is. Tijdens een aanval van Ménière neemt de druk en vloeistof in je oor toe en daardoor is het voor de hersenen niet meer duidelijk welke signalen nu opgepakt moeten worden. Immers, de signalen van de houding van het lichaam en van de ogen is niet hetzelfde als de signalen van het gehoor. Wat nu de oorzaak is van de toename van vloeistof in je oor is nog niet bekend en daar wordt nog onderzoek naar gedaan.
Omdat je last kan krijgen van je oren kan je ook een vervelend geluid in je oor ervaren tijdens een aanval van Ménière. Het geluid in je oor (meestal in één oor) kan zelfs zo hard zijn dat je andere dingen niet meer hoort. Bovendien zijn er ook mensen die last krijgen van een misselijk gevoel.
Kortweg: de kenmerken van de ziekte van Ménière zijn dus de duizeligheid, het niet goed kunnen horen en het suizen van de oren.
Diagnose Ménière
Als je last hebt van bovengenoemde kenmerken is het verstandig om een arts te raadplegen. Aan de hand van eventueel nader onderzoek kan de diagnose dan worden gesteld. De huisarts zal je doorverwijzen naar een KNO-arts die het gehoor zal testen. Zondig kan er ook een onderzoek worden gedaan naar het evenwichtsorgaan. Ook kan er eventueel met een MRI-scan of een CT-scan naar de binnenkant van het oor worden gekeken.
Wie hebben er het meeste last van Ménière?
De ervaring leert dat mensen die de middelbare leeftijd hebben bereikt de meeste kans hebben op het krijgen van Ménière. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen van middelbare leeftijd. Factoren die een verhoogd risico kunnen geven op het krijgen van de ziekte van Ménière zijn veelvuldig alcoholgebruik, roken, veel stress en vermoeidheid, veel last hebben van oorontstekingen.
Als je eenmaal de ziekte van Ménière hebt, zal deze in de meeste gevallen na verloop van tijd minder worden (dus de aanvallen komen minder voor) en in sommige gevallen kan de ziekte ineens verdwijnen. Helaas zijn er altijd ook gevallen waarbij de Ménière zo erg wordt dat dit tot definitief gehoorverlies kan leiden.
Wat moet je doen tijdens een aanval van Ménière?
Belangrijk bij de ziekte van Ménière is, net zoals bij de meeste ziekten, het voorkomen van stress en spanning. Gelukkig komt een aanval van Ménière bij de meeste mensen niet zoveel van. In de loop van de jaren leer je er ook mee om te gaan. Het is verstandig om tijdens een aanval van Ménière te gaan liggen en proberen rustig te blijven. Tevens is het verstandig om heel fel licht te vermijden, net zoals hard geluid en/of televisiebeelden. Heeft men na de aanval nog last dan is het handig om de huisarts te raadplegen. Deze arts kan u helpen de symptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn en eventueel braken tegen te gaan.