Weg met die twee brillen!

Niet twee maar een bril

Staatshoofden zijn ook maar mensen: Prins Albert van Monaco kon zijn toespraak niet lezen want hij had de foutieve bril op. Ook hij loopt dus met twee brillen rond. Eentje om te lezen en eentje om gewoon ver te zien. En hij is niet alleen. Wil je geen gebruik maken van lenzen dan sjouw je twee brillendoosjes mee. Dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Er zijn al jaren multifocale glazen ter beschikking. En toch zag ik niet goed… een verhaal uit eigen ervaring!

 

In het kort: mijn miskoop!

Een 10tal jaren geleden waagde ik mij aan een ‘variview’ bril: een montuur gekozen en daarin glazen met 2 sterkten: om te lezen en om te (onder andere) tennissen en autorijden. In de huidige euromunt was ik toen 2000 euro armer. En mijn dure bril belandde binnen de 3 maanden in de onderste la!

Wat was het probleem?

In de glazen was het getal 8 verwerkt met in het bovenste rondje het zichtdeel om ver te zien; in het onderste rondje zat het deel om te lezen. Knap gemaakt, 2 weken op moeten wachten, gepast, uitgelegd dat je altijd heel goed door het middel van je brilglas moest kijken ook als je het leesgedeelte nodig had. Met andere woorden: het is niet nodig om overdreven hoofdbewegingen te maken. Kortom: je moet er mee ‘leren’ leven/lezen en daar ging ik fier met mijn nieuwe ooghulp de deur uit.

Wat bleek in de praktijk?

Om te sporten deugde mijn bril voor geen meter: het zichtgedeelte voor veraf was namelijk zo klein dat mijn bril de aanstormende tennisbal als het ware niet kon volgen…  Uitleg van de optieker: ik had nogal een klein montuur gekozen waardoor de glazen naar verhouding niet al te groot waren en de aanpassing in de glazen dus navenant klein uitviel. Daar kon hij verder niets aan doen. Dat laatste begreep ik ook wel maar je koopt toch een montuur dat in de mode is??? Moet ik dan een skibril opzetten om te sporten?

Nog een tip!

Bovendien zaten de glazen met schroefjes aan het montuur. Mooi maar nooit kopen! Die schroefjes gingen los zitten. Gevolg: om de maand naar de brillenman om die schroefjes weer opnieuw aan te spannen anders gingen mijn glazen ‘dansen’ en zat het 8-aangepaste deel niet meer op de juiste plaats dus… zag ik niet meer goed!

Besluit van mijn persoonlijke ervaring: koop geen ‘geschroefde’ glazen, heb je alleen maar miserie mee!

Waarom dan dit artikel?

Omdat de techniek inmiddels zijn best doet: Varilux, de uitvinder van de progressieve bril, heeft een nieuwe meettechniek uitgevonden: het glas wordt 5 keer preciezer.

Een stukje technische uitleg

Een multifocaal glas (ook wel pogressieve bril genoemd) is een glas waarvan de sterkte geleidelijk toeneemt van het bovenste naar het onderste gedeelte van het glas. Dit verschil in sterkte (of met andere woorden de progressie) komt tot stand door een geleidelijke verandering in de kromming van het glasoppervlak. Gevolg: de progressieve bril heeft geleid tot een groter gebruikscomfort voor de brildrager en vooral voor de mensen die worden geconfronteerd met twee oogafwijkingen zoals verziendheid en bijziendheid.

Marktleider voor progressieve glazen is producent Essilor, het bedrijf dat de Varilux-brilglazen maakt. Het klassieke minerale glas is grotendeels vervangen door kunststofglas en polycarbonaat (zeer schokbestendig). De nieuwste innovatie van Essilor: de Eyecode: een manier om brilglazen te ontwerpen die nauwgezet de manier van kijken van de brildrager volgt. We kijken namelijk allemaal op een iets andere manier, afhankelijk van de wendbaarheid van onze ogen. De nieuwe techniek levert brilglazen op die 5 keer preciezer zijn dan een standaard glas.

Prijs?

Progressieve glazen zijn niet goedkoop: een paar kost gemiddeld EUR 500. Tussen haakjes: brillenglazen worden jaarlijks 2 à 3% duurder!

Besluit

Ik ga Internet afschuimen en er nog eens over nadenken… misschien geef ik ze mezelf als cadeau!?