Wat is een eyetrack onderzoek
Eyetrack onderzoek
Eyetrack heeft alles te maken met hoe je iets leest. Je vraagt je wellicht af wie dat wil weten? Dan moet je denken aan de reclamejongens. Zij weten immers graag waar ze hun advertentie moeten plaatsen opdat ze maximaal aandacht vraagt. Ook websitebouwers en de hele business die daarmee te maken heeft. Leuke zelftest: hoe scan jij een website?
Hoe heeft men het onderzocht?
Met ingewikkelde camera-opstellingen en sensoren heeft men in alle landen testen gedaan. De bedoeling was om de oogbewegingen vast te leggen van honderden proefpersonen die tientallen websites voor hun neus krijgen. Dit soort onderzoeken worden eyetracking genoemd.
Deze technieken worden ook gebruikt bij de opleiding van piloten, in het verkeer (plaatsing van verkeersborden en reclame), reclame in de bioscoop, TV reclame en winkelinrichting (welk schap waar en op welke hoogte).
Wat bleek?
Belangrijk is de reden waarom je naar een website gaat: wil je iets kopen of wil je informatie?
► De koper gaat strak op zoek naar hetgeen hij wil kopen. Hij is zeker niet geïnteresseerd in reclame of tekstlinks. Via de categorieën probeert hij zo snel mogelijk zijn item te vinden en eventueel een bod te plaatsen.
► Een heel ander soort bezoeker is de informatiezoeker: ook hij of zij houdt niet van toeters en bellen op de site! Maar na het vinden van de juiste informatie blijft hij wel langer op de site hangen om het geheel te bekijken.
Dus...
- Hoe soberder de website, hoe meer aandacht. Met andere woorden: te veel frivoliteiten worden verward met reclame en dus genegeerd.
- De studies leren ook dat de websitebezoeker eerst naar de tekst kijkt en pas daarna naar de plaatjes. Men ging voordien van de omgekeerde volgorde uit.
- Kijk jij ook eerst naar de linkerbovenhoek? Dan naar rechts en naar beneden? Het blijkt namelijk dat we onbewust een letter F maar dan zoals we ze in de spiegel zouden zien, volgen.
- Verrassend: banners werden helemaal niet of fracties van seconden bekeken. Het gevolg is overal zichtbaar tegenwoordig: de banners zijn paginabreed geworden, staan uiteraard helemaal bovenaan de site en de tekst beweegt: je 'moet' er wel naar kijken…
- Frivole lettertypes gebruiken is ook not done: te kitscherig, maken geen ernstige, degelijke indruk, te reclame-achtig, de look is te goedkoop van de site. De website van de amateur wordt meteen gesloten…
- Getallen vertellen veel meer in cijfervorm dan in woordvorm! Test het voor jezelf: als je op zoek bent naar een prijs valt € 100 veel sneller op dan euro honderd.
- Wil je dat de bezoeker tijd maakt om met aandacht de informatie te lezen, gebruik dan een kleiner lettertype. Diegene die gericht naar (moeilijke) informatie zoekt (bijvoorbeeld wat is mediation) neemt de tijd om de regels goed te lezen. Daarentegen iemand die de uitslag van PSV - Twente zoekt, is snel-snel op zoek naar getallen en de rest van de site interesseert hem of haar helemaal niet! Dan is een groter lettertype wenselijk.
- Wees niet te lang van stof: kort is beter dan (te) lang. Grote tekstblokken vragen te veel tijd om te lezen: weg ermee!
- Advertenties bovenaan de site en aan de linkerkant werden het best bekeken.
10. Als de inhoud interessant is, hebben we meer neiging om ook de ernaast geplaatste advertentie te bekijken…
11. Duidelijke, strakke foto's, liefst met aangezicht, vangen altijd aandacht. En de modellen kunnen hierbij niet winnen van Jan met de Pet!
12. Alle bezoekers zoeken naar het navigatiemenu en verwachten dat dit bovenaan op de pagina staat.
13. Ook opsommingstekens (de zogenaamde bullets) doen het merkwaardig goed.
14. Overzicht boven alles: een lege regel op zijn tijd is geen overbodige luxe.