Retinopathie, netvliesafwijking vroeg geborenen
ROP of retinopathie
ROP is een netvliesafwijking die voorkomt bij vroeggeborenen (minder dan 32 weken) en bij kinderen met een geboortegewicht onder de 1500 gram. Ook die kindjes die meer dan 3 dagen meer dan 40% zuurstof gehad hebben maken kans op ROP.
Eenvoudig uitgelegd door de oogarts
De oogarts heeft ons uitgelegd wat ROP is: vanuit de oogzenuw groeien de bloedvaten naar de randen van het netvlies. Dit gebeurd normaal tijdens de zwangerschap, dit proces is ongeveer klaar in zwangerschapsweek 38-40. Bij een prematuur ontstaat er soms als het ware een kreukje in het netvlies. De bloedvaten tegen het kreukje en lopen daar vast en ze gaan duwen tegen het hobbeltje of kreukje, ze blijven duwen omdat het netvlies achter het kreukje (waar nog geen bloedvaten gegroeid zijn) een seintje afgeeft dat er nog bloedvaten moeten komen, dit netvlies blijft roepen om bloedvaten en de bloedvaten blijven duwen.
Hoe wordt het ontdekt
Bijna alle vroeg geborenen worden getest op ROP. Het onderzoek ziet er een beetje eng uit. 3 maal druppeltjes, een oog spreider en de oogarts kijkt met een scherp lampje de ogen na. Dit onderzoek is niet pijnlijk en de enige nawerking is een gevoeligheid voor licht, de eerste uren na het onderzoek. Dat komt door de druppeltjes die de pupillen wijder gemaakt hebben. Als er iets te zien is wat niet ok is dan zal dit onderzoek elke twee weken herhaald worden om de ontwikkeling te bekijken. Meestal hersteld het oog zich. Als dat niet zo is en er ontstaat een ver gevorderd stadium van ROP dan volgt er behandeling. De behandeling bestaat uit het bevriezen of lazeren van het stukje netvlies wat nog geen bloedvaten heeft. Dan stopt de vraag naar bloedvaten helemaal of grotendeels en het netvlies blijft op zijn plaats gehecht.
Hoe gaat het verder
Vaak gaan de bloedvaten vanzelf over het kreukje en daarna strekt het keurkje ook vanzelf weg. Soms lukt dat niet en in zeldzame gevallen blijven de bloedvaten zo duwen dat het netvlies los kan komen, dat moet ten alle tijden voorkomen worden want we kunnen dat nog steeds niet repareren.
Gevolgen
Bij spontane genezing zijn er meestal geen gevolgen en het is ook zeldzaam dat een kindje blind wordt of te weinig zicht heeft om normaal te functioneren. Verlies van zicht komt eigenlijk alleen voor als het netvlies echt losgetrokken wordt maar de screening is dat tegenwoordig wel voor. Een andere complicatie die ook wel eens op kan treden is dat al dat geduw van die bloedvaten de gele vlek van zijn plek trekt. Dat heeft tot gevolg dat scherp stellen van de ogen moeilijk gaat. Dat kan gecorrigeerd worden met een bril.
Conclusie
ROP is een beangstigende aandoening bij vroege prematuren en dismaturen. Meestal loopt het met een sisser af maar in enkele gevallen heeft het wel degelijk gevolgen op de lange termijn. Goede screening zorgt ervoor dat deze aandoening op tijd ontdekt wordt. Er is wat onderzoek gaande om de screening niet meer bij alle kleine kindjes te doen maar de selectie wat kleiner te maken, dit omdat het onderzoek niet echt prettig is.