Wat is een lui oog
Inleiding
Amblyopie of lui oog
De oogafwijking die het meest voorkomt bij kinderen is een lui oog. Met een moeilijk woord wordt dit ook wel amblyopie genoemd. Een lui oog ontstaat door een oog zich in de eerste jaren na de geboorte niet goed heeft kunnen ontwikkelen. De zenuwbanen van het oog om precies te zijn ontwikkelen zich niet zo goed en deze zenuwbanen zullen dan uiteindelijk niet meer moeedoen. Een gevolg hiervan kan zijn dadt het oog naar binnen of naar buiten gaat staan en niet meer recht naar voren. Meestal is het zo dat je maar één lui oog hebt, maar in zeldzame gevallen kan je er ook aan beide ogen last van hebben.
Hoe ontstaat nu een lui oog
Kinderen groeien en ontwikkelen zich en dit geldt ook voor de ogen. Als een kind ongeveer de tienjarige leeftijd heeft bereikt zal zijn of haar oog volledig zijn ontwikkeld. Een lui oog is voor het bereiken van die tienjarige leeftijd best lastig te ontdekken maar moet toch voor die leeftijd worden behandeld wil het enige kans van slagen hebben. Dat een lui oog moeilijk te ontdekken is, komt doordat in de meeste gevallen een kind niet in de gaten heeft dat het minder goed kijkt met het ene oog. Het goede oog compenseert in dit geval het slechte oog. Het kind kijkt dus meer met het goede oog en daardoor wordt het slechtere oog als het ware ondergesneeuwd en wordt dus lui. Ook is het zo dat als er een groot verschil is tussen de afwijking van het ene oog en de afwijking van het andere oog, waarbij het betere oog niet zo heel slecht is, een lui oog kan ontstaan. Het kind kan dan waarschijnlijk gewoon goed kijken als het zijn bril afzet omdat hij of zij dan bijna alleen met het goede oog kijkt. Dit goede oog neemt als het ware de taak van het kijken van het slechtere oog over. Het goede oog wordt dus dominant en daardoor gaat het mindere oog steeds minder kijken en wordt lui.
Een lui oog kan ook door specifieke oorzaken ontstaan als aangeboren staar, scheelzien, brilafwijkingen of een aangeboren hangend ooglid. In deze gevallen is een lui oog veelal eenvoudiger te herkennen. Een lui oog treft evenveel jongens als meisjes.
Behandeling lui oog
Bij een behandeling van een lui oog is het van belang dat het luie oog op een zo vroeg mogelijk leeftijd van het kind wordt ontdekt. Is het kind nog vrij jong dan volstaat het afplakken van het goede ontwikkelde oog. Door deze handelwijze zal het slechte oog van het kind worden gedwongen om te gaan kijken. Dit afplakken hoeft vaak maar gedurende een paar uur per dag. Hierbij geldt hoe jonger het kind is, hoe sneller het luie oog zal gaan meekijken. Nadat een kind een leeftijd van ongeveer 10 à 12 jaar heeft bereikt is een lui oog niet meer te verhelpen.
Als het kind een leeftijd heeft bereikt dat het lastig is om nog een pleister voor zijn of haar oog te plakken dan wordt ook wel eens gebruik gemaakt van oogdruppels die de pupil doen verwijderen. Door deze oogdruppels in het goede oog te doen, zal het slechte oog gedwongen worden beter te gaan kijken.