Wat is het syndroom van Sjogren
inleiding
Syndroom van Sjögren: het heeft iets met je ogen te maken, maar wat precies? In dit artikel lees je wat het syndroom van Sjögren is, hoe de diagnose Sjögren gesteld kan worden en of er een behandeling mogelijk is of dat deze volstaat met het verlichten van de klachten.
Geschiedenis syndroom van Sjögren
De ziekte is vernoemd naar de Zweedse oogarts Henrik Sjögren. Nadat hij in het jaar 1929 een patiënt bij hem had gehad met de klachten: als ik huil komen er geen tranen, dook hij verder in deze materie. Deze patiënt had bovendien ook last van klachten als een droge mond en gewrichtspijnen. Sjögren heeft er een aantal wetenschappelijke artikelen over geschreven en hij noemde de ziekte zelf keratoconjunctivitis sicca. Tegenwoordig heet het syndroom van Sjögren, vernoemd naar de ontdekker van de ziekte. In de jaren daarna werd nog veel onderzoek gedaan naar het syndroom van Sjögren. Tegenwoordig weten wij dat het syndroom van Sjögren een auto-immuumziekte is. Om redenen die nog niet achterhaald zijn vernietigt het eigen afweersysteem de traanklieren en de speekselklieren. Er is dan ook nog geen behandeling voor het syndroom van Sjögren.
Waarom zijn tranen belangrijk?
Aan de bovenkant van het oog zit een traanklier. Deze traanklier is van groot belang om je oog in een goede conditie te houden. De traanklier werkt samen met de andere kliertjes in de oogleden en samen zorgen zij voor het maken van traanvocht. Nadat het vocht uit de traanklier komt zal het ooglid het traanvocht verdelen over het oog. Vervolgens zal het traanvocht via je ooghoekjes het oog weer verlaten. Dit traanvocht is van zeer groot belang voor je oog omdat dit een beschermende werking heeft voor het oog. Niet alleen houdt het traanvocht de ogen helder, maar het traanvocht zorgt er ook voor dat de ogen schoon blijven. Bovendien bevat het traanvocht ook afweerstoffen die ervoor zorgen dat de ogen zo min mogelijk kans hebben op allerlei infecties. Het traanvocht zorgt er ook voor dat de oogleden eenvoudig bewogen kunnen worden. Zoals je ziet is de aanmaak van traanvocht van groot belang voor het oog en de conditie van het oog. Heb je te weinig traanvocht dan kan dit op de langere duur leiden tot schade aan het oog.
Bij wie komt het syndroom van Sjögren voor?
Iedereen kan last krijgen van het syndroom van Sjögren, maar vooralsnog zijn vrouwen van middelbare leeftijd degenen die er het meeste last van hebben.
Hoe wordt de diagnose syndroom van Sjögren gesteld?
Door middel van een onderzoek van het bloed naar bepaalde antistoffen is redelijk eenvoudig te bepalen of iemand last heeft van het syndroom van Sjögren.
Wat kun je aan het syndroom van Sjögren doen?
Helaas is de ziekte van Sjögren niet te genezen. Het enige dat je kunt doen is proberen te zorgen zo min mogelijk last te hebben van de klachten die bij Sjögren horen. Voorbeelden hiervan zijn een luchtbevochtiger in huis te gebruiken. Gedurende de dag kleine beetjes te drinken zodat je geen last hebt van een droge mond. Ergens op zuigen om een droge mond tegen te gaan. Verder kun je gebruik maken van kunsttranen om te zorgen dat je niet al te veel last hebt van droge ogen en zodoende de ogen ook tegen irritaties van het hoornvlies te beschermen.