Oorontsteking na verkoudheid

Inleiding

Je kind grijpt naar zijn oor en heeft last van oorpijn. Waarschijnlijk heeft je kind een oorontsteking, een middenoorontsteking om precies te zijn. Heel vervelend en behoorlijk pijnlijk voor je kind. Wat is een middenoorontsteking precies en bovendien wanneer is de ontsteking weer over? Lees meer over een oorontsteking in dit artikel.

Middenoorontsteking

Om te begrijpen wat een middenoorontsteking is, moet je eerst weten wat het middenoor is. Als je naar een oor kijkt zie je de oorschelp en de gehoorgang. Dat is dus het uitwendige oor. Daarachter volgt het trommelvlies. Vervolgens achter het trommelvlies zit een holte en die holte is het middenoor. Na het middenoor volgt dan nog het binnenoor. Het middenoor is dan weer via een buis (dit wordt de buis van Eustachius genoemd) verbonden met de neusholte en de keelholte.

Middenoorontsteking bij kinderen

Eigenlijk komt een middenoorsteking alleen maar bij kinderen voor. De leeftijdscategorie die er het meest gevoelig voor is, zijn kinderen tot en met vijf jaar. De middenoorsteking is dan het gevolg van een verkoudheid van het kind. Wat er dan eigenlijk gebeurt, is dat er bacteriën zijn die eerst in de neusholte en keelholte zitten. Vervolgens kruipen deze bacteriën omhoog via de buis van Eustachius en komen dan uiteindelijk terecht in het middenoor. In het middenoor veroorzaken die bacteriën dan een ontsteking. Omdat de buis van Eustachius nog niet zo groot is hebben de bacteriën maar een korte weg af te leggen voordat zij in het middenoor terechtkomen. Dat is dus ook de reden dat een middenoorontsteking voornamelijk bij jonge kinderen voorkomt. Ook is het zo dat indien je kind last heeft van neusamandelen die vergroot zijn, deze amandelen kunnen drukken op de buis van Eustachius en dat zorgt dan weer tot een slechte toevoer en dus verstopping van het middenoor.

Kenmerken en gevolgen van een middenoorontsteking

Als je kind last heeft van een middenoorontsteking zal hij of zij veelal wat hangerig zijn. Door de bacteriën die in het middenoor zitten zal er pus ontstaan wat niet meer weg kan. Het kind krijgt dan last van oorpijn en koorts en zal last hebben van een drukkend gevoel in het oor. Dit drukkend gevoel veroorzaakt dan weer een rood en bol staand trommelvlies. Omdat er allemaal pus in het oor zit dat niet weg kan zal het kind minder goed horen. In sommige gevallen kan het trommelvlies scheuren, dit heeft tot gevolg dat het pus zijn weg naar buiten kan vinden en de druk in het oor dus weer verdwijnt. Het kan ook zo zijn dat de huisarts het trommelvlies doorprikt om te zorgen dat het pus verdwijnt en de druk afneemt.

Regelmatig middenoorontsteking

Er zijn kinderen die regelmatig een middenoorontsteking hebben, soms zelfs na elke verkoudheid. Een oplossing om te zorgen dat deze kinderen minder last hebben van een middenoorontsteking is het plaatsen van buisjes in de trommelvliezen. Deze buisjes dienen ervoor om het pus weg te laten stromen uit het oor. De buisjes worden altijd in het ziekenhuis geplaatst. Na verloop van tijd laten deze buisjes weer los en zal het trommelvlies dichtgroeien.

Kun je iets doen aan een middenoorontsteking

Op zich gaat een middenoorontsteking vanzelf over, meestal binnen een dag of drie. Omdat oorpijn behoorlijk pijn kan doen is het verstandig om het kind paracetamol te geven totdat de oorontsteking weer weg is. Omdat de buis van Eustachius verstopt is geraakt is het ook verstandig om met zout het neusje van uw kind proberen open te houden. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als het kind heel erg jong is (jonger dan een half jaar), kan de dokter overgaan tot het geven van medicijnen in de vorm van een antibioticakuur.