Heb ik tinnitus
De vraagstelling
Tinnitus wordt vaak 'oorsuizen' genoemd. Maar het kan elk soort geluid zijn zoals klikken, zoemen, suizen of sissen, een geluid dat niet weggaat. Het is geen ziekte. Het betekent dat je problemen kunt hebben met je oor en de delen van je hersenen die geluid verwerken. Het kan ook te wijten zijn aan een ander gezondheidsprobleem. Hoe weet je of je het hebt? Je arts kan het je vertellen. Je kan zich voorbereiden door vragen aan jezelf te stellen of deze op te schrijven en ze dan aan je arts voorleggen.
Vragen die je jezelf kan stellen
- Hoor je geluiden die mensen om je heen niet horen?
- Neem je medicijnen?
- Ben je veel in de buurt van harde geluiden?
- Heb je een verkoudheid of een oorontsteking?
- Heb je migraine?
- Heb je ooit een ernstig hoofd- of nekletsel gehad?
- Heb je kaakproblemen?
- Heb je een hoge bloeddruk?
- Drink je veel cafeïne of alcohol?
- Heb je veel stress?
- Heb je een andere medische aandoening?
Algemeen overzicht
Medicijnen
Als je tinnitus hebt, ben je de enige die het rinkelende, zoemende of andere geluid opmerkt. Andere mensen horen dit niet. Meer dan 200 medicijnen kunnen tinnitus veroorzaken, vooral wanneer je begint of stopt met het innemen ervan. Deze omvatten pijnstillers zoals ibuprofen of naproxen, evenals bepaalde antibiotica, diuretica, aspirine en chemotherapie medicijnen. De vorm die tinnitus aanneemt, kan variëren afhankelijk van het geneesmiddel en de dosis. Stop niet met het nemen van een medicijn zonder eerst met je arts te overleggen.
Geluid
Veel schetterende geluiden waar je woont of werkt, kunnen gehoorverlies veroorzaken dat tinnitus veroorzaakt. Die geluiden kunnen van alles zijn, van brullende machines en gazonuitrusting tot concerten en sportevenementen. Tinnitus kan zich in de loop der jaren opbouwen of voortkomen uit één enkele luide gebeurtenis, zoals een luide knal van een motor. Blijf uit de buurt van harde geluiden als je kunt. Als je niet kunt, draag dan gehoorbescherming. En zet die muziek zachter.
Infecties
Congestie, samen met infecties van de oren en de sinussen, kan druk opbouwen in je binnenoor. Hetzelfde kan gebeuren als je te veel oorsmeer heeft. Die druk kan tinnitus veroorzaken. Het behandelen van de oorzaak zou je symptomen moeten verlichten. Maar langdurige blokkering leidt soms tot het permanent hebben van deze gehoortoestand.
Migraine
Deze hoofdpijn komt met bonzende pijn, misselijkheid en lichtgevoeligheid. Maar ze kunnen ook oor-gerelateerde symptomen hebben zoals volheid, gedempt horen en oorsuizen.
Nek en hoofd problemen
Beide kunnen problemen met je zenuwen, doorbloeding en spieren veroorzaken. Dat kan leiden tot tinnitus, wat vaak gepaard gaat met hoofdpijn en geheugenproblemen wanneer het verband houdt met hoofd- of nektrauma.
Kaak gewricht
Soms wordt tinnitus veroorzaakt door temporomandibulaire gewrichtsaandoening, een groep aandoeningen die de kaakbeweging beïnvloeden. Schade aan een van de spieren, gewrichtsbanden of kraakbeen in dat gebied kan leiden tot het gehoorprobleem. Versoepeling van deze symptomen zou moeten helpen.
Bloedvaten
Dat maakt dat je meer kans hebt op tinnitus. Versmalling van de bloedvaten (je arts kan het atherosclerose noemen) is een andere oorzaak. Het behandelen van de aandoening zou je symptomen moeten verlichten.
Ontspanning
Verminder het als je een koffiefan bent of als je niet zonder een dagelijkse cocktail kunt. Dat kan een verschil maken in wat je hoort. Spanning, angst en depressie kunnen tinnitus veroorzaken. Probeer relaxatietherapie, hypnose, yoga of wat dan ook voor je werkt. Of het nu een geval van tinnitus is of niet, het is goed voor je algehele gezondheid.
Tot slot Tinnitus is ook al in verband gebracht met volgende aandoeningen
Tinnitus is in verband gebracht met diabetes, fibromyalgie, allergieën, lage vitaminegehalten, hormonale veranderingen en auto-immuunziekten zoals lupus en reumatoïde artritis. Het is ook verbonden met de ziekte van Ménière, een aandoening die gehoorverlies en duizeligheid veroorzaakt, een ronddraaiende sensatie dus.