Het onderbewustzijn

Onbewust

Soms weten we dingen waarvan we achteraf niet kunnen verklaren hoe we aan die kennis komen. Ook verbazen we onszelf soms door beslissingen te nemen die we baseren op een onderbuikgevoel. Vaak blijken deze beslissingen de juiste te zijn geweest. Van helderziendheid is echter geen sprake. Dit soort voorvallen worden namelijk door je onderbewustzijn geregeld. Maar wat is je onderbewustzijn precies?

Je onderbewustzijn

Je onderbewustzijn is het geheel aan processen in je geest waarvan je je niet direct bewust bent. Je onderbewustzijn wordt ook wel eens je tweede bewustzijn genoemd. Je neemt met je onderbewustzijn namelijk ook prikkels uit de omgeving waar. Alleen ben je je hier niet van bewust. De waarnemingen die je met je onderbewustzijn doet, worden ook in je geheugen opgeslagen. Later kunnen deze herinneringen opgehaald worden door zowel het bewustzijn als het onderbewustzijn. Je onderbewustzijn regelt heel veel dingen. Denk aan je ademhaling of het behouden van je evenwicht.Sommige mensen weten altijd waar het noorden is. In dit geval houdt hun onderbewustzijn dit altijd bij.

Je onderbewustzijn kan je helpen om mensen of situaties in te schatten. In je onderbewustzijn worden namelijk associaties gemaakt. Heb je bijvoorbeeld wel eens teveel tequila gedronken en ben je daar erg ziek van geworden? Grote kans dat de geur van tequila al een herinnering aan dit voorval naar boven brengt. Je onderbewustzijn helpt je om een tweede keer te voorkomen.

Je intuïtie

Je intuïtie is een direct resultaat van je onderbewustzijn. Je intuïtie is het resultaat van de inschatting van de situatie die je onderbewustzijn op dat moment maakt. Je onderbewustzijn registreert veel details van de omgeving en de situatie en vergelijkt deze in je geheugen met voorvallen die je eerder hebt meegemaakt. Op basis hiervan zul je een bepaald gevoel krijgen. In sommige gevallen is dit een onjuiste inschatting van de situatie. Als je bijvoorbeeld ooit eens door een Duitse herder bent gebeten, zul je in de toekomst waarschijnlijk een alert en misschien angstig gevoel krijgen als je bij een Duitse herder in de buurt bent. Dit is natuurlijk niet direct nodig.

Je intuïtie kan je echter ook grote diensten bewijzen.Stel, je hebt een gesprek met een mogelijke toekomstige zakenpartner. Ondanks dat alles in orde lijkt te zijn, heb je tijdens het gesprek een onaangenaam gevoel over deze persoon. Op basis van dit gevoel besluit je af te zien van verdere samenwerking. Een maand later wordt deze man ontmaskerd als zijnde een oplichter. Je intuïtie heeft je gered van een onfortuinlijke ervaring. Maar hoe kon je intuïtie dat weten? Je intuïtie gaf je een slecht gevoel over deze man omdat je onderbewustzijn signalen oppikte dat er iets niet klopte. Als een persoon bijvoorbeeld een leugen vertelt, is dit vrijwel altijd waarneembaar. Bewust kunnen wij dit maar moeilijk waarnemen omdat wij zoveel andere prikkels te verwerken krijgen. Je onderbewustzijn kan dit echter wel opmerken. Je kan dan misschien niet plaatsen waar het onaangenaam gevoel door veroorzaakt wordt maar je intuïtie kan je wel beschermen tegen het maken van fouten.

Conclusie

Je onderbewustzijn is een waardevolle functie van je hersenen. Het reguleert niet alleen vele functies van je lichaam maar het kan ook een rol spelen in het inschatten van mensen en situaties. Zonder het onderbewustzijn zouden we het een stuk moeilijker hebben.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden