Mijn computer maakt geen fouten

De foutloze computer

Apple Macintosh

We kennen allemaal het voorbeeld wel van de caissière die ondanks uw tegenwerpingen blijft beweren dat het bedrag op haar kassa klopt, want de computer maakt geen fouten . Waarna u alsnog naar de klantenservice moet om uw geld terug te krijgen. Of wat zou u zeggen van de medewerker die u zegt zijn artikel door de spellingscontrole gevoerd te hebben, terwijl er overal in het artikel werkwoorden ontbreken. Tja, de computer maakt tenslotte geen fouten, helaas niet nee.

⏎ Index

Mensenwerk

Mensenwerk
Computers en de programmatuur die ze bestuurt is mensenwerk. Hoewel er in dat mensenwerk jaren aan manuren zitten, zullen er altijd fouten in zitten, het is tenslotte mensenwerk. De meeste programmeurs zijn zich dit ook diep bewust, want ze brengen hun software nooit uit zonder hem eerst in de wereld van de praktijk uit te testen. Waarbij ze weten dat ze dan toch niet alle fouten in hun werk gevonden zullen hebben en verplicht zijn nog regelmatig hun werk bij te stellen. Waarbij ze tegenwoordig ook nog eens te maken hebben met criminelen en hackers en criminele hackers die met alle plezier misbruik willen maken van de fouten in hun werk.

Het is voor software schrijvers dan ook een ramp om een goed programma af te leveren. Want zo handig als die computer mag zijn, hij is nog dommer dan een bacterie in een zwembad met chloor. Als je een bacterie in het zwembad gooit, dan zal hij proberen een plek te vinden waar de hoeveelheid chloor het laagst is. Als je een computer in het zwembad gooit en je hebt hem er niet voor geprogrammeerd en op gebouwd, dan zinkt het ding als een baksteen naar de bodem en doet helemaal niets.

Wat misschien ook wel logisch is, want de computer is mensenwerk en heeft dus mensen nodig om iets te kunnen doen. De computer is wat dat betreft niets meer en niets minder dan een hele handige en flexibele hamer. Je zou de computer ook het ultieme Zwitserse zakmes kunnen noemen, ware het niet dat de enige mechanische handelingen die je er mee kunt uitvoeren gooien of als boekensteun gebruiken is. Mocht je een Apple iMac hebben, dan kun je de aluminium behuizing nog gebruiken als een hamer, maar wel een hele onhandige.

⏎ Index

foUtlo0s

Een belangrijk punt bij de computer is dat je geen fouten mag maken als je ermee werkt. Het apparaat doet namelijk letterlijk wat het wordt opgedragen. Je kunt het een zweem van intelligentie meegeven door in je programma te voorzien voor menselijke fouten; maar gezien het
Stenen
menselijke vermogen om iedere fout, die mogelijk is, te maken, kun je ze nooit allemaal voorzien. Je bent als programmeur tenslotte ook maar mens. Dat betekent dus dat je nooit alle fouten kunt voor zijn. Daarnaast zou dat voor de meeste programma’s inhouden dat ze duizend keer zo groot zouden worden, alleen al om alle mogelijke fouten te herkennen en vervolgens een correcte reactie te genereren. Dat zou onze huidige computers zo traag maken, dat niemand meer een computer zou willen gebruiken. Verder zou het eeuwen duren voordat software ooit af zou zijn en bruikbaar. Dus het is eenvoudiger om heel veel fouten onmogelijk te maken door een beperkt aantal handelingen in een programma op te nemen en bij iedere afwijkende handelingen te melden dat die niet kan.

Maar nog steeds blijkt dat niet te leiden tot foutloze programmatuur, kijk maar naar hoe vaak software tegenwoordig geupdate wordt. Zelfs een miljarden bedrijven als Microsoft met werknemers verdeeld over drie tijdzones, zodat er dag en nacht gewerkt kan worden, moet het eerste jaar tenminste maandelijks een nieuwe update van haar nieuwste systeemversie uitvoeren om te grove fouten weg te werken. Dat ligt voor een deel aan de computer, omdat ze niet anders kan dan stomweg de regels van haar software volgen. Dat ligt voor een ander deel aan die programmeurs, de menselijke bedenkers en makers van programmatuur, die nooit honderd procent foutloos zullen kunnen werken bij het maken van software die miljarden regels opdrachten bevatten.

⏎ Index

De computer en de mens

Afval
Maar zo dom als de computer is, zo dom is de mens blijkbaar ook. Want hoeveel mensen denken niet dat de computer foutloos is, ook al maken ze iedere dag weer rare dingen mee met dat apparaat. Zoals de caissière die meent dat haar computerkassa geen fouten maakt, ook al weet ze heel goed dat de prijzen in haar kassa daar niet vanzelf zijn gekomen. Of wat te denken van de medewerker die meent dat een zin zonder werkwoord foutloos is, omdat de spellingschecker van zijn tekstverwerker niet heeft aangegeven dat er fouten in de zin zitten. Blijkbaar willen deze mensen niet geloven dat de computer mensenwerk is en dat waar mensen werken er fouten gemaakt worden. Dat een computer zelfs nog erger is dan een mens als het gaat om fouten maken. De computer is namelijk gewoon een doorgeef machine, die bij het doorgeven nog wat bewerkingen uitvoert. Dus zoals dat al jaren bekend is in de wereld van de programmeurs, geldt voor een computer nog meer dan voor een mens:
Als je er vullis in stopt, dan krijg je er vullis uit.

Waarmee softwareschrijvers maar willen zeggen, dat een computer niet controleert of het klopt wat je er instopt. Nee, de computer neemt de rommel die je hem geeft klakkeloos aan en doet zijn bewerking, om vervolgens zijn uitkomst te geven. Dus als er in de computer staat dat twaalf rollen toiletpapier tien Euro kost, terwijl op het schap twee Euro staat, dan zegt de computer niet dat klopt niet. De computer zal gewoon het aantal pakken toiletpapier vermenigvuldigen met de prijs die hij in zijn database vindt. Dus koopt u plots drie pakken van 12 rollen toiletpapier voor dertig Euro in plaats van zes Euro. Helaas zijn de meeste mensen vervolgens verbaasd dat dit mogelijk is. Alsof ze zelf nooit met computers werken en nooit gemerkt hebben dat computers fouten maken.

⏎ Index

Extra

Afbeeldingen

Apple Macintosh door Normyo

Mensenwerk door cohdra

Stenen door Kevin Rosseel

Afval door wallyir

Index van koppen

⎆ De foutloze computer
⎋ Mensenwerk
⎊ foUtlo0s
⌨ De computer en de mens
⎈ Extra
⌦ Afbeeldingen
⌫ Index van koppen