Wat gebeurt er met je emoties tijdens muziek

Muziek en emotie

Sommige mensen kennen het wel.  Je rijdt in je auto, je bent moe van het werken en wil graag naar huis. Op de radio hoor je een stevig hardrock liedje. Je zet de radio harder en plotseling word je iets agresiever in het verkeer. Of je hebt iets treurigs meegemaakt, je zet de radio aan. Dan hoor je een vrolijk liedje  (bijv. een carnavalskraker) dan word je een stuk vrolijker. Je emoties gaan dan veranderen. Ik ga uitzoeken hoe dat komt. Is dat neurologisch of psychologisch?

Wat is muziek nu eigenlijk?

Muziek is een kunstvorm die gebruikmaakt van klanken, geschikt in een bepaalde tijdsduur. Zo staat het beschreven in het woordenboek. Muziek word gebruikt om mensen te vermaken, om gebeurtenissen te verwerken en voor medische en therapeutische doeleinden. 

Emoties door muziek

Uit mijn ervaring blijkt dat verschillende soorten muziek ook verschillende emoties met zich meebrengt. Of het nu klassiek of punk is, schlager of hardstyle. Ze hebben allemaal verschillende emotionele uitwerkingen. Van de een word je vrolijk, van de ander word je verdrietig, maar je kunt er ook agressief van worden. Muziek wordt ook wel een uitlaatklep genoemd. Dat betekent dat als je erg verdrietig bent of erg blij, je daar de muziek op aanpast.

Muziek geneest.

Het is uit onderzoek gebleken dat muziek ook ziektes tegengaat. Zo helpt het ook tegen depressies en tegen allerlei zenuw- en hersenziektes. Het helpt de mens rustig te houden. Doordat mensen rustig blijven, bestaat weinig tot geen kans op een te hoge bloedruk en overspannenheid. Voor mensen die het nodig hebben bestaat er ook muziektherapie. Muziektherapie is speciaal voor mensen die erg onrustig zijn en mensen die weinig tot geen zelfvertrouwen hebben. 

Is muziektherapie en psychologie een vergelijking?

Je zou muziektherapie kunnen vergelijken met psychologie. Bij muziek krijg je veel meer emoties los. Dus ook meer gevoelens. Muziektherapie is dus psychologie. Het enige verschil is dat een sessie met een psycholoog pratend wordt gedaan. Een sessie van een muziektherapeut muzikaal. Een gesprek met een psycholoog gaat veel moeilijker dan een sessie met een muziektherapeut omdat praten moeilijker is dan muziek maken. Bijvoorbeeld: je bent erg verdrietig en je hebt een gesprek bij de psycholoog, dan kom je vaak moeilijk uit je woorden omdat je je gevoelens moeilijker kan verwoorden. Bij muziektherapie speel je je gevoelens er uit. Dat gaat een stuk makkelijker, omdat je dan indirect verwoord wat je dwars zit. 

Conclusie

Mijn conclusie is dat muziek zowel neurologisch als psychologisch is. Muziek is een medicijn voor mensen die heel erg onrustig zijn of een ziekte hebben aan de hersenen of zenuwen. Maar muziek is ook een uitlaatklep voor mensen die erg emotioneel zijn. Mede dankzij muziektherapie, psychologie en neurologie zijn er veel mensen die beter met hun ziekte en emoties om kunnen gaan.

Hier wil ik nog even mijn mening kwijt over dit onderzoek. Ik heb tijdens dit onderzoek veel geleerd. Ik heb geleerd en ervaren wat muziek inhoudt, wat muziek met emoties doen, wat muziektherapie en psychologie met elkaar te maken hebben. Wat ik het belangrijkste vind is: Een mens kan niet zonder muziek. Het is een dagelijkse behoefte voor een mens.