Hoe kunnen we vliegangst overwinnen

Inleiding

Vliegangst. Maar liefst vier op tien landgenoten heeft er last van, en bij ruim tien procent van hen is hun angst voor het vliegen zo extreem, dat zowel hun privé-als hun beroepsleven er sterk onder lijden. Wat is nu eigenlijk vliegangst, en door wat wordt het veroorzaakt? Hangt vliegangst van verschillende biologische factoren, af, of is het een puur psychologisch probleem?

Extreem

Vliegangst neemt soms extreme vormen aan. Vele landgenoten laten er zelfs hun vakantie door verpesten. Alleen al de idee dat ze met het vliegtuig weer huiswaarts moeten, is voldoende om hun vakantie letterlijk in het water te doen vallen.

Verschillende factoren

Vliegangst werd nu ook wetenschappelijk onderzocht, en dat leverde toch wel enkele verrassende resultaten op. Mensen die te kampen hebben met vliegangst en zij die al fluitend het vliegtuig opstappen, ondergaan uiteindelijk dezelfde sensatie's, zo bleek achteraf. Beiden interpreteren de gebeurtenissen in het vliegtuig op een andere manier. Diegenen die met vliegangst te kampen hebben ervaren de ongemakken tijdens hun vlucht, als ronduit bedreigend. Tijdens hun vliegreis hebben ze ook meer aandacht voor hun ademhaling. Daardoor wordt hun vliegervaring nog intenser, waardoor hun angst voor het vliegen er alleen maar groter op wordt.

Tekort aan zuurstof

Tot voor kort ging men ervan uit dat verschillende biologische factoren aan de basis lagen van vliegangst. Diegenen die met vliegangst te kampen hebben krijgen, vooral op grote hoogte, met ernstig zuurstoftekort in hun bloed af te rekenen. Daardoor functioneren sommige organen niet als het hoort. Kortademigheid, hartkloppingen en duizeligheid zijn er het gevolg van. Men ging er tot hiertoe steeds van uit dat al deze lichamelijke ongemakken onze vliegangst nog extra in de verf zette. Uit de resultaten van een grootschalig onderzoek dat aan de universiteit van Gent werd gevoerd, blijkt nu dat men het al die tijd bij het verkeerde eind had. Nu bleek al vlug dat zowel zij die aan vliegangst lijden als diegenen zonder vliegangst, allemaal met zuurstofgebrek hebben te kampen.

Labotesten

Om dit zuurstofgebrek écht in kaart te kunnen brengen, werden vijf labotests uitgevoerd. Deelnemers aan het onderzoek ondergingen dezelfde lichamelijke sensaties die ze in de lucht ervaren. Passagiers van twee vluchten kregen een clipje om hun vinger, waarmee het zuurstofgehalte in hun bloed werd gemeten. Uit deze metingen bleek dat meer dan de helft van de deelnemers aan beide proefvluchten met zuurstoftekorten hadden af te rekenen, dikwijls zonder dat ze dat zelf beseften.

Verlost van vliegfobie

De resultaten van dit onderzoek naar de oorzaak van vliegangst resulteerde in een samenwerking tussen de universiteit van Gent en SN Brussels Airways. Samen zetten ze nu een cursus op papier om vliegangst te verhelpen. Met succes zo blijkt, want ruim tachtig procent van de deelnemers was na afloop van hun vliegfobie verlost.

Geen medicijnen

Tegen vliegangst is geen enkel geneesmiddel opgewassen. Angstremmers kunnen wel voor een kortstondige oplossing van het probleem zorgen. Door het gebruik van dergelijke angstremmers wordt, op langere termijn, ons angstgevoel er alleen maar groter op. Volgens wetenschappers moeten patiënten met vliegangst alleen maar anders met hun lichamelijke klachten leren omgaan.

Conclusie

Volgens wetenschappers heeft vliegangst niets te maken met het vliegen op zich, maar zit de oorzaak ervan tussen onze oren.