Depressie veroorzaakt gordelroos
Inleiding
Steeds meer landgenoten kampen met gordelroos of zona, een bijzonder pijnlijke huidaandoening waarvan je moeizaam volledig geneest. Deze huidaandoening is verwant met het herpes virus. Wat is gordelroos nu precies, en wat zijn de oorzaken van deze virusinfectie? Wat zijn de symptomen, en hoe kunnen we deze vervelende huidaandoening doeltreffend behandelen?
Met water gevulde blaasjes
Gordelroos slaat onverwacht, en zelfs van de ene op de andere dag toe. Deze aandoening uit zich in kleine, met water gevulde blaasjes. Het ontstaan van gordelroos ligt in de heractivatie van het waterpokkenvirus. Dit herpes zoster virus is dus zowel verantwoordelijk voor waterpokken, als voor gordelroos. Waterpokken is een kinderziekte, waar we bijna allemaal kregen mee af te rekenen. Ons afweersysteem is, in normale omstandigheden, tegen dit waterpokkenvirus voldoende opgewassen. Dit bijzonder hardnekkig virus geeft zich echter niet zomaar gewonnen. Een aantal weet aan je immuumsysteem te ontsnappen, en blijven levenslang in je lichaam aanwezig. Ze nestelen zich vooral in de talrijke zenuwcellen van je ruggemerg, bij voorkeur in diegenen die rechtstreeks zijn verbonden met je huid.
Stress en depressie veroorzaken gordelroos
Deze overgebleven virussen blijven meestal inactief. In sommige gevallen worden ze dus weer actief, meestal bij een verminderde weerstand. Via je zenuwbanen, bereiken deze virussen je huid, waar ze uiteindelijk gordelroos veroorzaken. In steeds meer gevallen zijn stress en depressie verantwoordelijk voor gordelroos. Allerlei infectieziekten, en het gebruik van bepaalde oorzaken zijn de andere oorzaken.
Symptomen van gordelroos
Hevige hoofdpijn, en een branderige en rode huid zijn de allereerste symptomen van gordelroos. Deze worden in een goed afgebakende zone van je huid vastgesteld. De met water gevulde blaasjes worden enkele uren of dagen na de eerste pijnaanvallen en huiduitslag zichtbaar. Ze beperken zich haast uitsluitend tot één helft van je lichaam. De blaasjes veroorzaken geweldige jeuk, en de pijn kan maandenlang aanhouden. Geen enkele plaats op je lichaam is vrij van gordelroos. Na een tiental dagen verdrogen de blaasjes, maar zelfs tijdens deze genezingsperiode kunnen nieuwe er nieuwe ontstaan. Na het verdwijnen van alle blaasjes, kan de pijn nog maandenlan aanslepen.
Zestigplussers lopen groter risico
In onze kindertijd kregen we haast allemaal waterpokken. We kunnen dus ook allemaal gordelroos krijgen. Bij kinderen komt deze ernstige huidaandoening nochtans zelden voor. Vooral zestigplussers vertonen een vergroot risico op gordelroos.
Vitamine C en groenten verzachten symptomen
Tegen gordelroos is weinig kruid gewassen. Pijnstillers onderdrukken de pijn. Je kan de symptomen verzachten door een extra dosis vitamine C, vooral aanwezig in alle cirtusvruchten en verse groenten. Vitamine C is een krachtig antioxydant, dat je beschermt tegen de vrije radicalen. Deze vrije radicalen dringen je lichaam binnen, en maken je ziek. Antioxydanten beschermen je vooral tegen hart- en vaatziekten, tegen suikerziekte en tegen slokdarm- en maagkanker. Vitamine C verhoogt ook je weerstand, en mildert de symptomen van verkoudheid, griep en van enkele virale aandoeningen. Het is ook een doeltreffend tegen voorjaarsmoeheid, osteoporose en tandbederf. Groenten als paprika, alle koolsoorten, broccoli, veldsla, peterselie, spruitjes, venkel, asperges, aubergines, tomaten, spinazie, bieslook, waterkers, kervel, champignons, Chinese kool, knolselder, prei, raapjes, paksoi en radijsjes zijn de belangrijkste leveranciers van vitamine C.
Dierlijke vetten taboe
Beperk zoveel mogelijk het gebruik van dierlijke vetten die naast vlees vooral zijn terug te vinden in eieren en kaas. Gebruik zo weinig mogelijk zout en pikante kruiden, en combineer groenten met met tarwe, gerst en hvervlokken. Eet uitsluitend volkorenproducten als brood, zilvervlierijst, boekweit en gerst.