Omgaan met negatieve gedachten

Onzekerheid

Iedereen heeft wel eens last van negatieve gedachten. Negatieve gedachten zijn nu eenmaal een deel van onze denkwijze. Vaak is het ook geen probleem en is er een zekere balans tussen positieve en negatieve gedachten. Onzekere mensen hebben echter bovengemiddeld vaak last van negatieve gedachten. Er is dan ook sprake van een vicieuze cirkel. Onzekerheid veroorzaakt meer negatieve gedachten. Door die negatieve gedachten verergert de onzekerheid. Dus wat kun je doen om deze cirkel te doorbreken?

Omgaan met negatieve gedachten

Het omgaan met negatieve gedachten kost wat tijd en energie. Je moet namelijk je gedachtepatroon enigszins aanpassen en dat is niet altijd een gemakkelijke opgave. Met wat doorzettingsvermogen kun je wel leren om negatieve gedachten een halt toe te roepen en zo wat positiever in het leven te staan. Dus hoe ga je negatieve gedachten te lijf?

  1. De eerste stap in het omgaan met negatieve gedachten heb je al gezet. Je hebt namelijk herkend dat je te vaak negatieve gedachten hebt en je wilt er wat aan doen. De wil om te veranderen is waarschijnlijk een van de belangrijkste voorwaarden voor het veranderen van je denkpatroon. Je bent dus al goed bezig. 
  2. Herken wanneer je negatieve gedachten hebt. Vaak is je denkpatroon zo ingesleten dat het je niet meer opvalt. Als je opmerkt wanneer je negatieve gedachten hebt, kun je dat aan gaan pakken. Bovendien kun je dan de situaties herkennen die jouw negatieve gedachten versterken. Je kunt het bijvoorbeeld moeilijk vinden om met mensen om te gaan. Of misschien kun je niet helemaal meekomen op school of op je werk. Herken wanneer en, indien mogelijk, waarom je deze gedachten hebt. Let wel, de oorzaak van negatieve gedachten is niet altijd goed te achterhalen.
  3. Buig negatieve gedachten om in positieve gedachten. Dit is erg moeilijk en zal ook wel wat tijd kosten. Vaak heb je bepaalde negatieve gedachten die vaak terug komen. Probeer een automatisme in de bouwen. Denk je bijvoorbeeld vaak: "Ik kan het niet". Probeer dan een mechanisme in te bouwen dat het tegenspreekt: "O, jawel hoor. En ik ga het laten zien ook". Het is wel belangrijk dat je negatieve gedachten niet onderdrukt. Onbewust leeft het toch wel in je. Maar dat je deze gedachten hebt, betekent natuurlijk niet dat je je erbij neer hoeft te leggen.
  4. Houd je vast aan feitelijke gesprekken en gebeurtenissen. Als je last hebt van onzekerheid, heb je soms de neiging om gedachten van mensen voor ze in te vullen. Maar je kunt echt geen gedachten lezen. De kans is erg groot dat mensen heel wat anders denken dan jij eigenlijk verwacht. Lang niet alles dat wordt gezegd, heeft een bijbedoeling. Probeer mensen letterlijk op te vatten en ga niet op zoek naar verborgen betekenissen achter wat er wordt gezegd.
  5. Onverwerkte gebeurtenissen kunnen leiden tot negatieve gedachten. Zeker als je al je gevoelens opkropt, kan dit al snel gebeuren. Probeer met iemand over deze gebeurtenissen te praten. Dit kan je helpen om alles op een rijtje te zetten en deze gebeurtenissen te verwerken. Ben je niet zo'n prater of geef je jezelf niet zo graag bloot? Uit dan je gevoelens op een andere manier. Maak bijvoorbeeld een schilderij van hoe jij je voelt. Je hoeft hiervoor geen groot artistiek talent te zijn. Kunst is gevoel en aan gevoel heb jij geen gebrek. Laat je dus lekker gaan.
  6. Houd van jezelf en laat dat ook zien. Verzorg jezelf goed en koop bijvoorbeeld leuke kleding voor jezelf. Jij bent het zeker waard. Sterker nog, je hebt het recht om goed voor jezelf te zorgen. Focus op dingen waar je goed in bent of wat je erg leuk vindt om te doen.

Depressie

Soms kunnen negatieve gedachten uitmonden in een depressie. Als je last hebt van een depressie kun je nergens meer het positieve van inzien. Je geniet nergens van en kijkt ook nergens meer naar uit. Vermoed je dat je last hebt van een depressie?  Ga dan even langs de huisarts. Een depressie kan je vaak niet alleen de baas. Schaam je er dan ook niet voor om hulp te zoeken. Je huisarts kan je hiermee verder helpen.