Verliefd zijn
Verliefd
Verliefd zijn, sommigen vinden het heerlijk terwijl anderen het helemaal verschrikkelijk vinden. Het overkomt iedereen wel eens, over het algemeen meerdere keren in ons leven, maar sommigen zijn daarintegen maar één keer echt verliefd omdat zij direct de ware liefde van hun leven hebben gevonden. Om dit tot een succes te brengen moet het natuurlijk wel wederzijdse liefde zijn.
Als je verliefd bent gieren de hormonen letterlijk door je lichaam. Het gaat om zeer verslavende stoffen als Adrenaline, Endorfine, Fenylethylamine, Dopamine en Noradrenaline. Dit zijn eigenlijk pure hard drugs die door je eigen hersenen worden aangemaakt, zodra je samen bent met "het slachtoffer en gelijkertijd de dader" van je verliefdheid. Zij vormen een gevaarlijke mix van oppeppende en hallucigene stoffen, waardoor je actiever, gelukkiger en beter in je vel komt te zitten. De eigenlijke reden dat je je geliefde zo vaak mogelijk wilt zien en mist als dat juist niet kan, is niet omdat hij of zij zo geweldig is, maar door de chemische warboel in je lichaam. Het gevoel van verliefdheid is tijdelijk en verwatert meestal na een paar maanden of een jaar.
Wanneer je relatie lang voort blijft duren dan kunnen er andere dingen voor in de plaats komen, zoals echte liefde, vertrouwdheid en geborgenheid. Ook zijn er mensen die verslaafd zijn aan het verliefdheidsgevoel zelf. Omdat dit na verloop van tijd weg zakt moeten zij telkens weer op zoek naar een nieuw slachtoffer. Een tamelijk recente en groeiende vorm van verliefdheid is de zogenaamde cyber-verliefdheid die zich richt op een chat of mail vriend/vriendin, zonder dat je die ook maar ooit in levende lijve nog ontmoet hebt. Een grappige is dat cyberverliefdheid toch gepaard kan gaan met dezelfde intense fysieke verschijnselen als een ouderwetse verliefdheid.
Waarom worden we verliefd?
De reden waarom we verliefd worden heeft normaal gesproken te maken met de voortplanting. Verliefdheid is, althans in onze cultuur, de mogelijke start voor een relatie en heeft daarmee een duidelijke functie voor de voortplanting van onze soort. We zoeken daarvoor natuurlijk iemand uit waar we ons toe aangetrokken voelen. Hoewel veel mensen het romantische idee koesteren dat er maar enkel één persoon op de wereld is waar ze verliefd op kunnen worden, worden we meestal gewoon verliefd op mensen uit onze nabije omgeving hoewel dat natuurlijk ook op vakantie kan zijn (al maakt dit alles natuurlijk wel vaak lastiger, en lopen deze relaties vaak stuk). Van de alle honderden mensen die we kennen en ontmoeten is er altijd wel één waar we op vallen, en dus verliefde gevoels door krijgen. Er wordt ook wel door sommigen gezegd dat er in onze vroegste jeugd een bepaald patroon wordt gevormd in onze geest. Bij mannen zou dit patroon worden bepaald door het karakter van de moeder, en de band die hij met haar had. Bij vrouwen is het juist een projectie van de relatie die zij had met haar vader.
Symptomen van verliefd zijn
Als je verliefd bent dan merk je dit meestal aan de hand van de volgende symptomen. Zo denk je het absoluut zeker te weten dat diegene waarop je verliefd bent de ideale man of vrouw is. Van hem of haar zie je enkel alleen de goede eigenschappen en voor de negatieve kanten ben je totaal blind. Vandaar ook het wel bekende gezegde “liefde maakt blind”. Als je verliefd bent denk je voortdurend aan je geliefde en je wilt zo vaak mogelijk in zijn of haar nabijheid zijn. Wanneer dat niet het geval is, heb je een verlangend gevoel en mis je diegene dus. Hierdoor mis je vaak je concentratie in andere dagelijkse bezigheden en handelingen.. Daarnaast heb je allerlei lichamelijke verschijnselen zoals bijvoorbeelde die heerlijke of juist verschrikkeleijk vlinders in je buik wanneer je je geliefde ziet of alleen maar aan hem of haar denkt. Daarnaast zit je veel gelukkiger in je vel, en zie je er dus er veel stralender uit, heb je veel meer energie en een super goed humeur. Oftewel, een ander bekend gezegde: "je ziet de wereld door een roze bril".
Ben je benieuwd of iemand anders ook verliefd op jou is, dan kan je behalve merken aan het eerder genoemde stralende uiterlijk, merken aan deze persoon wanneer hij of zij vaak heel erg nerveus doet met jou in de buurt. Bijvoorbeeld wanneer diegene vaak moet blozen en trillende handen heeft. Doordat ze zo nerveus zijn, doen ze vaak onhandig. Omdat ons humeur opvrolijkt van verliefdheid, is een ander symptoom wat kan voorkomen dat iemand veel zingt en fluit. Ook wil deze persoon steeds met je wilt praten, en is hij of zij ongekend behulpzaam of toond overdreven veel interesse in jou leven. Wanneer iemand je vraagt om samen wat te gaan drinken of iets anders te gaan doen, dan kan diegene natuurlijk vriendschappelijke bedoelingen hebben, maar er is ook een hele grote kans dat die persoon je op een andere manier beter wil leren kennen, en dus ook verliefd op jou is.
Wat te doen als je niet verliefd wilt of kunt zijn?
Normaal gesproken wordt door de meeste mensen verliefdheid als een prettige gebeuren ervaren. Maar toch lijkt verliefdheid over het algemeen meer op een psychische en hormonale stoornis dan op een normale menselijke emotie. Het kan je dus ook overkomen dat je er helemaal niet op zit te wachten. Bijvoorbeeld als de verliefdheid niet wederzijds kan zijn, als jij of de ander bijvoorbeeld al een relatie heeft. Of als het een collega is, zoals je leidinggevende.
Je kunt deze verliefdheid niet zo maar even opzij zetten, omdat je hersenen verslavende stoffen produceren. Daarom blijft je geest aan de verliefdheid vasthouden, ook als je dat met je verstand niet wilt. Toch is het net als bij elke andere verslaving mogelijk om af te kicken maar het heeft vaak wel even de tijd nodig.
Een ongewenste verliefdheid weg drukken is het gemakkelijkste als je elk contact met die persoon verbreekt. Soms is dit niet mogelijk, als het bijvoorbeeld je leidinggevende is, maar vermijd het contact dan in ieder geval zoveel mogelijk. Houdt jezelf voor dat je beter af bent zonder deze persoon en dat je vanzelf iemand anders tegen zult komen, waarop je wel verliefd mag zijn. Ook is het goed om afleiding te zoeken, door leuke dingen te doen met vrienden en familie. Uitgaan is ook een goede manier om leuke nieuwe mensen leren te kennen. Mocht je toch nog weer eens een keer in de verleiding raken, denk dan eens aan de slechte eigenschappen van deze persoon, want die heeft iedereen wel. Met al deze maatregelen zal je geest op een duur ophouden met de productie van de in het begin genoemde verliefdheids-hormonen, zodat je er weer helemaal klaar en open kunt stellen voor een volgende persoon om verliefd op te worden.