Posttraumatische stress-stoornis (PTSS)

Inleiding

Posttraumatische stress-stoornis kan optreden wanneer iemand een trauma heeft opgelopen, denk bijvoorbeeld eens aan de mensen uit de 2e wereld-oorlog die in concentratiekampen hebben gezeten, zij hadden na deze verschrikkelijke periode ook vaak te kampen met deze stoornis.

Wat is een posttraumatische stress-stoornis?(PTSS)

Een posttraumatische stress-stoornis treed vaak op na het meemaken van een trauma, dit kan op verschillende soorten gebeurtenissen gebasseerd zijn(oorlog,overval, seksueel geweld,) of een andere soort gelijke situatie. Het gebeurende word steeds weer herbeleefd door de getroffende, zij ervaren het in beelden of in hun dromen.Steeds maar weer het gevoel hebben dat je de situatie weer herbeleefd. Mensen die hier aan lijden vermijden vaak de plek waar het gebeurd is, of ze vermijden de personen die toen aanwezig waren. Het wil wel eens voorkomen dat mensen verdovende middelen(alcohol, drugs, kalmerende middelen) gebruiken om deze gevoelens te onderdrukken. Posttraumatische stress-stoornis valt onder de categorie angststoornissen, angst is een normale menselijke reactie op gevaar. Wanneer angst je leven begint te beheersen is dit een dagelijkse belemmering.


Symptonen

  • Moeite hebben met slapen
  • Overdreven schrikken
  • Depressieve gevoelens
  • Schuldgevoelens
  • Misbruik maken van bepaalde soorten verdovende middelen
  • Concentratieproblemen
  • Woedeuitbarstingen en prikkelbaardheid
  • Steeds terugkeerende gedachten over de gebeurtenis.

Het kan ook voorkomende dat verschijnselen van een posttraumatische stress-stoornis pas jaren later tot uiting komen.

Het ontstaan van een posttraumatische stress-stoornis

Waarom de één wel en de andere niet na een ingrijpende gebeurtenis met een posttraumatische stress-stoornis te kampen krijgt is niet algeheel duidelijk, de ene heeft er meer 'aanleg' voor dan een ander, erfelijkheid kan hierbij ook een rol spelen. Ook is het bekend dat een vorige geestelijke ziekte een verhoogde kans geeft aan de posttraumatische stress-stoornis.

Er gaat ook rond dat een bepaalde stof genaamd neurostransmitters invloed moeten hebben op iemand zijn geestelijke gesteldheid.Deze stoffen heeft iedereen in het bloed en zenuwstelsel te zitten. Het gaat ook om de manier waarop je met angstgevoelens omgaat of om hoe je geleerd hebt om er mee om te gaan d.m.v de opvoeding.

Hulp

Het is altijd goed om hulp te zoeken in een situatie als deze, je huisarts kan je verder helpen en het is dan ook altijd een aanrader om daar op consult te gaan en het probleem voor te leggen. De dokter kan je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog en kan je medicijnen aan bieden.

Medicijnen

Er zijn meerdere soorten medicijnen op de markt voor de posttraumatische stress-stoornis o.a anti-depressiva de huisarts kijkt meestal eerst een aantal weken aan of het medicijn het gewenste effect heeft, heeft dit het niet, dan word er vaak een andere soort anti-depressiva gegeven. deze word dan vaak een 6 tot 12 maanden gebruikthet gebruik van anti-depressiva behoren afgebouwd te worden er word altijd afgeraden om er plots mee te stoppen). Ook kan er kalmeringsmiddelen worden aangeraden bijvoorbeeld diazepam of oxezepam.