Waarom hebben we het zo druk

Gecreëerde maatschappij

Probeer eens met vrienden een afspraak te maken om iets te gaan doen. Tegenwoordig krijg je vaak de reactie, “Even in mijn agenda kijken, we hebben het nogal druk de laatste tijd”. Waarom hebben we het toch zo druk. Er is een maatschappij gecreëerd waarin het voor vele niet meer mogelijk is om met één inkomen een huishouden te runnen. Wil je een huis kopen dan is een dubbel inkomen noodzakelijk. Dit was vroeger wel anders. Een van de partners kon thuis blijven om het huishouden te doen en voor de kinderen te zorgen. Nu dit niet meer mogelijk is zal het huishouden evengoed gedaan moeten worden. Dit zal echter na werktijd en in het weekend moeten gebeuren. Werken beide partners dan zal de supermarkt in de avonduren of in het weekend bezocht moeten worden. Voor mensen die alleen wonen en een baan hebben is dit overigens vanzelfsprekend. Komen er kinderen, dan zal er nog een tandje bij geschakeld moeten worden. Daarnaast hebben we nog onze sport, muziek of andere hobby’s waardoor we vaak van huis zijn.

Steeds minder tijd

Niet alleen managers, maar ook moeders hebben het druk. Kinderen naar school brengen, werk, huishouden, kinderen van school halen, met de kinderen naar muziekles, naar voetbal, enz. Moeder korter werken en vader langer werken want alles zal toch betaald moeten worden. Liefst vaker als een of twee keer per jaar op vakantie. Een weekendje weg moet kunnen want we zijn er aan toe. We hebben er per slot van rekening toch hard genoeg voor gewerkt. We hebben alle luxe om ons heen zoals een magnetron om het eten snel klaar te maken en toch komen we tijd te kort. Een vaatwasmachine om de vaat snel aan kant te hebben en toch komen we tijd te kort. Een snel drinkontbijt in knijpverpakking en toch komen we tijd tekort. Een computer om snel te kunnen communiceren of snel bankzaken te doen, en nog hebben we het druk. “Als de computer eenmaal zijn intreden doet zullen we meer vrije tijd hebben”, werd ons in de jaren 80 verteld. Dit laatste blijkt niet waar te zijn, we hebben er meer werk bij gekregen met de vele mogelijkheden van de computer. We hebben steeds meer mogelijkheden om ons werk sneller klaar te hebben, maar we houden steeds minder tijd over voor onszelf.

Vragen we onszelf niet eens af of we op deze manier door willen gaan met ons drukke leven. Zouden we ook tevreden kunnen zijn met minder luxe. Minder werken betekend meer vrije tijd. Maar ook minder besteedbaar inkomen en dat inkomen is nodig voor onze vakanties, dure hobby’s en uitjes. Je kunt je ook afvragen of het nog wel nodig is om vaker op vakantie te gaan als je minder werkt en hierdoor meer tijd voor jezelf hebt.

Niet alleen volwassenen

Ook kinderen hebben het tegenwoordig druk. Maar van wie zouden ze dat hebben. Kinderen hebben het in de basisschool al druk. Na school staan er ouders gereed om hun kinderen naar tal van bezigheden te vervoeren zoals sport, muziek, dans en noem maar op. Sommige kinderen hebben vier of vijf dagen in de week hun bezigheden buitens huis. Het resultaat is dat het kinderen aan niets ontbreekt behalve rust en aandacht en de mogelijkheid om zich eens stierlijk te vervelen. Kinderen hebben het soms zo druk dat er vrije tijd ingepland moet worden.

Conclusie

Het ideaalbeeld van de regering is een 24-uurs economie, maar willen we dat ook. Hebben we zelf gekozen voor een haastmaatschappij en is het wachten op een burn-out van deze maatschappij. Supermarkten zijn al veel langer open dan tot vijf of zes uur zoals voorheen. Op zondag naar de supermarkt omdat we het door de week zo druk hebben is geen uitzondering meer. Zijn we bang om er niet meer bij te horen als we het niet druk hebben. Of is het onze eigen schuld omdat we zoveel willen. Is tijdsdruk een individuele keuze of een maatschappelijke keuze. Allemaal vragen waarop we zelf een antwoord kunnen geven. Een ding is zeker, we hebben een keuze om te veranderen. Het vergt wel moed om tegen de stroom in te roeien, maar het kan. Streef niet naar efficiëntie, dit is een sterven zonder einde. Je doet dingen alleen maar sneller en beter gepland. De vrijgekomen tijd vul je alleen maar met andere dingen. Eén tip, maak keuzes en breng rust in je leven.