Stress overwinnen met de juiste voeding
Inleiding
Een gezonde, gevarieerde én evenwichtige voeding heeft niet alleen een gunstige invloed op je lichamelijke gezondheid. Het heeft zeker ook positieve gevolgen voor je geestelijke ingesteldheid. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat we stress kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding. Met welke voeding kunnen we stress en geestelijke ongemakken zowel voorkomen als bestrijden?
Stresskonijnen eten bij voorkeur zoet én vettig
Dat de voeding die je dagelijks naar binnen werkt wel degelijk invloed heeft op je lichamelijke en je geestelijke gezondheid, wordt extra onderstreept door de vaststelling dat stresskonijnen in de eerste plaats naar zoet en vettig eten grijpen om zich beter in hun vel te voelen. Dat heeft echter het averechtse effect. Door je ongezonde levensstijl denk je voortdurend aan die extra kilo's, en dat veroorzaakt nog meer stress, met alle nadelige gevolgen vandien. Het 'goed gevoel' als gevolg van je zoete tussendoortjes, is van erg korte duur. Zoete en vette voeding geeft je een opgeblazen gevoel, en daar is weer die stress. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, die slechts erg moeilijk te doorbreken is.
Pak de oorzaak van je stress aan
Suikerrijk voedsel strooit je zand in de ogen. Na de suikerpiek waarbij je zich beter voelt, krijg je beslist met het omgekeerde effect af te rekenen, de suikerdip. Dat is voor de stressduivel hét gedroomde moment om toe te slaan. Pak daarom in de allereerste plaats de oorzaak van je stress en ongelukkig gevoel aan, en vervang zoete tussendoortjes door gezond voedsel met natuurlijke suikers als dadels, vijgen of abrikozen. Deze zijn rijk aan allerlei vitaminen, mineralen en vezels. Onvoldoende of ongezond eten veroorzaakt vermoeidheid, prikkelbaarheid, stress en een terneergeslagen gevoel. In extreme gevallen is ongezond eten zelfs verantwoordelijk voor het ontstaan van een depressie.
Suikers beïnvloeden stresshormoon
Om stress succesvol te bestrijden is niet alleen wat je eet belangrijk. Wanneer je eet is minstens even belangrijk. Eet je verkeerde zaken op het verkeerde moment, dan zal dit je stresshormoon cortisol negatief beïnvloeden. Eet je onregelmatig én ongezond, dan zal je hormonenhuishouding vlug ontregeld geraken, en dat doet je uiteindelijk naar zoet, vettig en ongezond voedsel grijpen.
Koolhydraten voor extra serotonine
Trage koolhydraten zijn de belangrijke stress killers. Aardappelen, brood, pasta, rijst en deegwaren leveren je de meeste trage koolhydraten die je hersenen stimuleren voor de extra aanmaak van serotonine, een hormoon dat je ontspant en ook je omoties en je gedrag beïnvloeden. Serotonine wordt niet voor niets het happy hormoon genoemd. Daar tegenover staan snelle koolhydraten die je aantreft in witte en bruine suiker en in frisdranken. Snelle koolhydraten hebben het tegenovergestelde effect van trage koolhydraten en veroorzaken stress.
Vis en fruit voor aanmaak tryptofaan
In een gezond, evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon staan verse vis, groenten en fruit centraal. Deze leveren je de noodzakelijke essentiële aminozuren die je goed in je vel doen voelen. Essentiële aminozuren kunnen onmogelijk door je lichaam aangemaakt worden, zodat je daarbij een handje moet helpen. Voor de aanmaak van het gelukushormoon serotonine heb je tryptofaan nodig en dat wordt geleverd door brood en broodproducten, kaas, melk schelpdieren, intvis, noten, pruimen en (exotisch) fruit.
Vezelrijk voedsel voorkomt hongergevoel
Vezelrijk voedsel geeft je een verzadigd gev oel en voorkomt nachtelijke eetbuien. Slachtoffers van stress krijgen meestal hongeraanvallen op de meest mogelijke en onmogelijke momenten. Eet overdag vezelrijke voeding, dat zal 's nachts voorkomen dat je het bed uitmoet om te eten. Vezels vind je vooral in bruin brood, donkere pasta en rijst en in verse groenten en fruit.
Magnesium voor ontspannend gevoel
Magnesium verschaft je in de eerste plaats een ontspannend gevoel en heeft een gunstige invloed op stress. Magnesium zorgt voor het overbrengen van zenuwprikkels en voor de ontspanning van je spieren. Groenten, fruit en allerlei graanproducten zijn de belangrijkste leveranciers van magnesium.
Vitamine C en antioxydanten voor meer weerstand
Zowel vitamine C als antioxydanten verhogen je weerstand en beschermen je tegen de vrije radicalen die je lichaam binnen dringen en je ziek maken. Chronische stress vermindert je weerstand waardoor je risico op allerlei aandoeningen toeneemt. Groenten en allerlei citrusvruchten als kiwi, sinaasappelen, citroenen, pompelmoezen en limoenen én zeker bosbessen zijn rijk aan vitamine C en antioxydanten en versterken je immuumsysteem.
Vitamine B verminderen stemmingswisselingen
Vitamine B mag in een gezond en evenwichtig eetpatroon niet ontbreken. Volgens wetenschappers heeft het immers een gunstige invloed op je psychologisch evenwicht en stemmingswisselingen. Bruin brood, mager vlees, melkproducten, aardappelen en allerlei bladgroenten bevatten hoge concentraties vitamine B. Voor mensen met vitamine B- tekorten zijn er tal van voedingssupplementen.