Waarom huilen mensen
Inleiding
Een snijdende windvlaag of een grote angst, een verdwaald vliegje of een gevoel van intens verdriet of vreselijke pijn, dat maakt voor onze tranenfabriek niets uit! Die gaat aan het werk om tranen te maken. Er wordt namelijk geen verschil gemaakt tussen lichamelijke pijn, zoals een zeer oog omdat er een vuiltje in zit, en geestelijke pijn, zoals verdriet. Waar komen tranen vandaan?
Verdieping
Denk eens aan een auto. Als de ruiten vies zijn, druk je op een knop en dan gaan de ruitenwissers aan. Nog wat schoonmaakvloeistof erbij, en je kunt alles weer zien, zelf het kleinste vlekje wordt gewist. Ogen werken net zo. Ze zijn zo gemaakt dat elk vuiltje dat ons zicht hindert, weggesproeid kan worden. Ons oog wordt beschermd door een doorzichtig vlies. Tranen moet je zien als een soort ruitenwisservloeistof die het vlies schoonhoudt. De oogleden zijn ruitenwissers, door te knipperen wordt het overtollige water verwijderd en dan zie je alles weer scherp.
Deze tranenfabriek maakt ongeveer een half theelepeltje tranen per dag. zonder dat je het merkt wordt je oog hiermee vanzelf gereinigd. Op het moment dat je iets in je oog hebt, wordt de productie opgevoerd.
Je ogen en je neus kunnen deze overproductie niet aan en dan stromen de tranen gewoon over je wangen. Zodra het vuil is weggespoeld, stopt het tranen.
Conclusie
Je kunt ook huilen van verdriet, boosheid of van het lachen. Je hersens geven dan een seintje aan de traanbuisjes om de overtollige gevoelens 'weg te spoelen'. Dat lucht lekker op!