Uitstelgedrag aanpakken - de beste tips
Uitstelgedrag aanpakken
De meesten van ons hebben er regelmatig mee te maken: uitstelgedrag! Uitstelgedrag is meestal niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Kunnen anderen je nog wel vertrouwen als je erom bekend staat dingen uit te stellen? Mensen denken al snel dat uitstelgedrag gepaard gaat met luiheid. Vaak is dit inderdaad het geval, maar er kunnen meer redenen zijn waarom mensen uitstelgedrag vertonen. Bijv. een grote stapel werk waar je tegenop ziet, vermoeidheid, onduidelijkheid etc. Wat de redenen van jouw uitstelgedrag ook zijn, met onderstaande tips zul je snel verlost zijn van uitstelgedrag!
Tips om uitstelgedrag aan te pakken
- Uitstelgedrag is een slechte gewoonte die je hebt aangeleerd. Maar gelukkig is het ook mogelijk om deze slechte gewoonte om te buigen naar een goede gewoonte! Leer jezelf aan om vervelende klusjes niet uit te stellen, maar direct te doen. Denk hierbij vooral aan dingen die je snel kunt voltooien, zoals een telefoontje plegen, een formulier invullen etc.
- Heb je het zo ver laten komen dat er een flinke berg werk op je wacht? Breng dan wat structuur en splits de taken in deeltaken. Kijk eerst naar de belangrijkste en meest dringende taken. Begin met deze taken. Wanneer je de taken waar je tegenop ziet af hebt, zul je zien dat de rest reuze meevalt. Bovendien stellen mensen dingen vaak uit omdat ze niet precies weten wat ze allemaal moeten doen. Wanneer je dus begint na te denken over wat er moet gebeuren, heb je in feite al een deel van het werk gedaan!
- Heb je het gevoel dat een taak heel groot is en dat er erg veel werk in gaat zitten? Begin gewoon aan de taak en spreek met jezelf af dat je er niet langer dan een half uurtje aan werkt. Je zult vaak zien dat de taak minder veel tijd in beslag neemt dan je van tevoren dacht. Meestal word je dan vanzelf gemotiveerd om de taak maar meteen af te maken!
- Mensen schuiven vaak dingen voor ze uit die ze niet leuk vinden. Uiteraard kun je alle vervelende dingen niet aan de kant schuiven (was het maar zo!), maar je kunt wel enkele vervelende dingen stop zetten. Bedenk eerst wat de onnodige taken zijn die je nog moet doen. Bedenk daarna welke talen belangrijk in je leven zijn, maar die je niet leuk vindt. Vind je je studie of je baan erg saai? Wellicht is het tijd voor wat verandering in je leven?
- Maak voor jezelf een duidelijke planning met concrete deadlines. Als je afspreekt met jezelf wanneer een bepaalde taak af moet zijn, is de kans groter dan je er op tijd aan begint en de taak succesvol afrondt. Wat nóg effectiever werkt, is om de deadline met anderen te delen. Hoe meer mensen van jouw deadline afweten, hoe meer moeite je zult doen om de taak op tijd af te krijgen.
- Verklein de kans op afleiding. Werk je achter de pc? Houd dan alleen de bestanden open die je nodig hebt. Veel mensen luisteren graag naar muziek als ze werken. Zoek uit of dit ook voor jou geldt! Zo maak je het werken al een stuk prettiger en zul je je langer kunnen concentreren.
- Plan niet te veel taken op één dag. Aan het eind van de dag zul je helemaal kapot zijn en de volgende dag zal je weinig zin hebben om verder te werken aan de taken. Het kan ook zijn dat je gedurende de dag al opgeeft, omdat je denkt dat het je niet gaat lukken. Houd de taken daarom kort en krachtig. Voer elke dag enkele belangrijke taken uit.
- Spreek tussendoor met jezelf kleine beloningen af. Ben je bijvoorbeeld aan het werk en merk je dat je ergens trek in hebt? Sta niet meteen op, maar spreek met jezelf af dat je pas iets mag halen als je een bepaalde taak af hebt. Deze kleine beloningen motiveren je om door te blijven zetten.
Tot slot
Vergeet niet om je einddoel voor ogen te houden! Bij een grote stapel werk kan het voorkomen dat je bij jezelf denkt “Waar doe ik het allemaal voor?”. Werk daarom met het einddoel voor ogen. Wat wil je bereiken? Een promotie? Je diploma binnen x aantal jaren bereiken? Ga er dan voor!