Waarom zijn vrouwen echte stress kippen
Inleiding
Zijn vrouwen dan toch échte stress-kippen zoals zo dikwijls wordt beweerd? Waarom zijn ze stress-gevooeliger dan mannen? Is er tegen teveel aan stress iets te doen en is er tegen de vele nadelige gevolgen voor onze gezondheid dan geen enkel kruid gewassen? Kunnen we er zélf iets tegen doen?
Wat is stress?
Stress is een vorm van spanning die zowel bij mens als dier optreedt als een reactie op externe prikkels. Deze kunnen zowel negatief als positief zijn. Inderdaad, wanneer we het begrip stress in zijn ruimste zin interpreteren, kunnen zelfs aangename gebeurtenissen stress veroiorzaken. We denken hierbij in de eerste plaats aan bijvoorbeeld gebeurtenissen als onze eerste verliefdheid, onze huwelijksdag of voor we op vakantie vertrekken. We ervaren eveneens positieve stress tijdens de voorbereiding op een examen of op een of andere wedstrijd, een uitzonderlijke prestatie op het werk of promotie. Na enige tijd verdwijnt dit positief stressgevoel en keert ons lichaam terug in de toestand van voor de stress-ervaring.
Als stress echter het gevolg is van bijvoorbeeld een of andere tegenslag, van een ernstige ziekte of van een ingrijpende gebeurtenis in zijn gezin of familie, dan spreken we van een negatieve stress-ervaring. En het zijn uitgerekend deze negatieve stress-factoren die bijzonder nadelige gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid en dit zowel op fysisch als psychisch vlak.
Oorzaken van stress
Er zijn, zoals uit bovenstaande reeds blijkt, verschillende oorzaken van stress. Langdurige mentale inspanningen, negatieve omgevingsfactoren als lawaai slaapgebrek en het gebruik van sommige drugs en emoties zoals angst, verdriet of woede zijn enkekle veel voorkomende oorzaken van stress.
Oorzaken van stress liggen zo voor het grijpen, want de meerderheid van onze landgenoten worden er haast dagelijks mee geconfronteerd. Een aanslepende file die je te laat op je werk brengt of je avondplanning in de war stuurt. Je baas die weer eens vervelend doet omdat je dat lonend contract weer nét niet binnenhaalde. Je hyperactieve peuter die tijdens het winkelen de supermarkt op zijn kop zet. Je tienerdochter die met haar eerste vriendje op de proppen komt. De nare gevolgen van een (v)echtscheiding. Je puberzoon aan de drugs. Een geliefde die terminaal ziek is...
Stress loert van achter iedere hoek, en zonder het zelf te beseffen houdt het ons in een alles verstikkende wurggreep. En de gevolgen van stress situeren zich lang niet uitsluitend op het lichamelijke vlak. Stress legt inderdaad een tijdbom onder zowel onze lichamelijke als psychische gezondheid als onder onze relaties. Het put ons lichaam uit en is even nadelig voor onze psychische conditie.
Chemische triggers
Iedereeen van ons wordt tijdens zijn leven met ups and downs geconfronteerd. Het zijn vooral deze downs die stress veroorzaken. En nu blijkt uit de resultaten van een recent onderzoek, dat stress in hoofdzaak een vrouwelijke aangelegenheid is. Vrouwen hebben een grotere afgifte van de in het vakjargon genoemde chemische triggers. Deze typische stress-hormonen blijven langer in een vrouwenlichaam aanwezig dan zulks bij mannen het geval is. Vrouwen zijn ook heelwat gevoeliger voor fysieke symptomen van stress. Dat komt omdat hun hersenen gebeurtenissen op een gans andere manier verwerken dan dit bij hun mannelijke colega's het geval is. Deskundigen terzake stellen verder dat onze hersenen voorgeprogrammeerd zijn om te muli-tasken. En precies omdat vrouwen hier zo goed in zijn, gaan ze daarbij dan ook telkens tot het uiterste. Vrouwen nemen, zo wordt door de resultaten van dit Amerikaanse onderzoek bewezen, teveel hooi op hun vork en nemen daarbij weinig of geen tijd voor hun broodnodige ontspanning, waardoor ze nog meer onder druk komen te staan.
Zorgen voor andermans welzijn
Iedere vrouw lijkt, in meer of mindere mate, in de wieg gelegd voor het verzorgen van anderen. En dat gevoel voor verzorgen maakt de vrouwen extra gevoelig voor stress. De resultaten van een wereldwijd onderzoek tonen immers ondubbelzinnig aan dat full-time buitenshuis werkende vrouwen mét kinderen jonger dan dertien, het meest gevoelig zijn aan stress. Deze buitenshuis werkende vrouwen staan extra onder druk omdat ze vinden dat ze onvoldoende tijd besteden aan hun gezin in het algemeen en hun kinderen in het bijzonder.
Vrouwen zonder job ervaren op hun beurt extra stress, omdat ze zich dan weer schuldig voelen geen financiële bijdrage te leveren voor hun gezin.
Het is dus overduidelijk dat vrouwen zich vlugger schuldig voelen dan mannen, en dat schuldgevoel zorgt op zijn beurt dan weer voor extra stress.
Iedereen reageert anders op stress
Iedereen van ons, en dus ook de vrouwen, reageren anders in stress-situaties. Er zijn vrouwen die stijf staan van de stress en dat ook zichtbaar laten merken. Anderen zijn onder stress-situaties dan weer extra alert, reageren opvallend emotioneel en overdreven bezorgd.
Andere lichamelijke gevolgen van stress zijn haaruitval, een bleke en vale huidskleur, eczeem, netelroos, psorias en acne. Onder invloed van stress raakt hun hormonale huishouding ontregeld met een zichtbare veroudering van de huid als gevolg.
Emotionele stress vertraagt de celvernieuwing, vernietigt de collageenvezels en breekt de elasticiteit van onze huid. Rimpels en verzakkingen zijn daarvan het resultaat.
Stress maakt ouder
Stress maakt zijn slachtoffer ook sneller ouder doordat stress het DNA beschadigt. Cellen van vrouwen die onder zware stress gebukt gaan, bleken na onderzoek maar liefst gemiddeld negen tot zeventien jaar ouder in vergelijking met vrouwen zonder stress.
Ben je vaak nerveus, verdrietig, boos, onverklaarbaar vermoeid en heb je voortdurend last van hoofdpijn, een opgeblazen gevoel of duizeligheid? Heb je minder zin in seks of menstrueer je onregelmatig? De kans zit er dan dik in dat je te kampen hebt met een zware stressaanval.
Het is eveneens van groot belang regelmatig je ademhaling te controleren. Een onregelmatige ademhaling verhoogt je cortisol, veruit hét belangrijkste stresshormoon.
Conclusie
Stress kan bij iedereen toeslaan en is van alle leeftijden, maar er lijden dubbel zoveel vrouwen aan dit fenomeen dan mannen. We kunnen nochtans zélf veel doen om stress te vermijden of het onder controle te houden. Doe regelmatig een dutje, hou een stressdagboek bij, maak to-do-lijstjes, ruim regelmatig op want wanorde werkt stress in de hand, onderhoud je sociale contacten. Slaat de stress toch toe, controleer dan je ademhaling en als je snel van dat vervelende stressgevoel af wil, neem dan een bad met etherische oliën (opgelet, niet teveel) en vooral... maak tijd voor jezelf...