Gevoelens en emoties

Inleiding

Gevoelens en emoties zijn heel normaal. Je komt ze overal tegen en je kunt er eigenlijk niet omheen. Als je je emoties wegdrukt in een hoekje kom je jezelf op een ander moment wel weer tegen. Maar wat zijn eigenlijk emoties en hoe ga je met je eigen emoties, maar ook met die van anderen om?

Wat zijn emoties?

Emoties zijn positieve of negatieve afwijkingen van de basis stemming. De basisstemming is hoe je je gemiddeld genomen voelt. Dit is je neutrale stemming en die is niet goed maar ook niet slecht. Toch is de basisstemming voor iedereen weer anders. Doordat je vanuit je omgeving bepaalde prikkels tot je neemt, kan je stemming veranderen. Als de afwijking van de basisstemming heftiger wordt, hebben we het pas over emoties.

Als je lang achter elkaar dezelfde emotie ervaart, kan dit lichamelijk uitputtend zijn. Dit kan zowel bij een negatieve emotie als bij een positieve emotie.

Je eigen emoties

Als je met mensen werkt wordt er van jou zelf verwacht dat je in eerste instantie professioneel om kan gaan met je eigen emoties maar ook met die van anderen. Iedereen reageert anders op een bepaalde emotie. Als professionele begeleider moet je een evenwicht zien te vinden tussen je eigen emotie en de manier waarop je die emotie uit.

Het is heel belangrijk om eerst je eigen gevoelsleven te kennen. Het is ideaal van jezelf te weten wat je raakt, waar je bang voor bent en wat je irriteert. Als je je eigen gevoelsleven kent kun je de manier waarop je je uit veranderen mocht dat nodig zijn. Ook is het belangrijk dat je je eigen emoties accepteert zoals ze zijn. Als je dit niet doet en ze wegstopt krijg je het er op den duur heel moeilijk mee. Over het algemeen kun je ook moeilijk je eigen emoties negeren. Ze zijn er gewoon en je kunt ze eigenlijk niet ontkennen. Het is ook handig om van jezelf te weten hoe je op bepaalde emoties reageert. Gemiddeld kun je wel bedenken hoe je op een bepaalde manier reageert maar helemaal voorspellen kun je het natuurlijk nooit.

Emoties van anderen

Hoe je met emoties van anderen omgaat, ligt aan hoe je met je eigen gevoelens omgaat.

De dingen die belangrijk zijn bij het begeleiden van een cliënt:

  • Ken het gevoelsleven van de cliënt
  • Respecteer de emoties van de cliënt
  • Weet hoe de client zijn emoties uit
  • Weet hoe je ongewenste reacties kan beïnvloeden.

Wanneer is een reactie ongewenst?

Als jij een reactie ongewenst vindt, is dit vaak subjectief. Als jij een reactie ongewenst vindt, wil dat nog niet zeggen dat iemand anders de reactie ongewenst vindt. Als je uitgaat van je subjectieve gegevens respecteer je de cliënt niet. Dit maakt het moeilijk om te bepalen wie bepaalt wat ongewenst gedrag is. In eerste instantie word dit bepaald door de client. Als de client er zelf geen last van heeft, waarom zou hij zijn reactie dan veranderen? Als hij het zelf niet wil houdt het op. Als anderen dit al voor de client moeten bepalen is het belangrijk dat dit professioneel en zorgvuldig gebeurt zonder subjectieve opvattingen.