Hooggevoeligheid

Inleiding

Hoog gevoeligheid wordt ook wel hoog sensitiviteit genoemd. Het is een eigenschap die sommige mensen hebben. Je verwerkt dan veel van de waargenomen prikkels om je heen. Je bent je dan eerder bewust van dingen en merkt vaak meer details op van wat er om je heen gebeurd.

Hoog gevoeligheid is vaak aangeboren, het is een gevolg van natuurlijke variatie in gevoeligheid die bij mensen en dieren voorkomt. Veel mensen zijn hooggevoelig, soms zonder dat ze het zelf doorhebben. Hierdoor valt het geen afwijking te noemen maar een eigenschap.

Volgens onderzoek is ongeveer 20 procent van de bevolking hoog sensitief, 40 procent een beetje sensitief en 40 procent niet sensitief. Deze ‘soort’ mensen waren er vroeger ook wel maar toen werden deze mensen introvert met een verlegen persoonlijkheid genoemd in de psychologie.

Prikkels

Prikkels zijn normaal gesproken goed voor je. Als je niet genoeg prikkels ervaart in je omgeving verveel je je. Het hoort bij je dagelijkse leven en is ook heel normaal. Je wordt de hele dag door geprikkeld door van alles en nog wat op een prettig niveau. Wat voor de een prettig is, hoeft alleen voor de ander niet zo te zijn. Mensen met hooggevoeligheid krijgen sneller te veel prikkels binnen dan mensen die niet hooggevoelig zijn.

Overprikkeld

Door de grotere gevoeligheid word iemand soms overweldigd door deze prikkels. Er komen dan te veel prikkels in een keer op iemand af waardoor hij of zij uitgeput raakt. Alles is je dan even teveel en dan ben je even uit evenwicht.

De volgende kenmerken zijn dan vaak te zien

Hij/zij raakt snel geïrriteerd/ heeft een kort lontje

Hij/zij kan zich slecht concentreren

Hij/zij vergeet dingen

Hij/zij wordt extreem emotioneel of onzeker

Hij/zij maakt sneller fouten

Dit overkomt andere mensen ook wel maar het verschil tussen andere mensen en mensen die hooggevoelig zijn, is dat het bij andere mensen minder snel en minder extreem gebeurd. Hooggevoelige mensen moeten regelmatig bijkomen en ontspannen op geestelijk en lichamelijk vlak.

Door te veel prikkels kan iemand lichamelijk maar ook geestelijk heel erg gespannen raken. Als iemand hier te lang en te vaak last van heeft, is dit schadelijk. Iemand kan dan last hebben van extreme moeheid en/of lichamelijke stressklachten. Pas als het chronisch word, word je ziek en heb je kans op bijvoorbeeld een angststoornis, depressie of burnout.

Voordelen

Je ziet eerder problemen

Je ziet sneller verbanden en mogelijke risico`s

Je neemt niet snel een risico en begaat minder snel een impulsieve actie. Je houd je omgeving goed in de gaten en als de sfeer ergens niet goed is, kan je hier moeilijk tegen en zal je er vaak alles aan doen om de sfeer op te krikken.

Je hebt een sterke intuïtie

Je bent creatief in het bedenken van oplossingen

Je denkt eerst goed na voordat ze ergens op af gaat

Nadelen

Je kan snel geïrriteerd en geagiteerd raken

Je schrikt makkelijker van dingen om je heen

Je houdt niet van grote veranderingen

Soms zie je het allemaal even niet meer zitten

Je creëert problemen die er niet of nog niet zijn

Regelmaat en rust zijn belangrijk voor je

Onder druk presteer je meestal minder goed omdat je tussendoor tijd nodig hebt om tot jezelf te komen en te ontspannen

Tijd nodig om dingen te verwerken

Mensen met hooggevoeligheid moeten dingen die ze meemaken, rustig kunnen verwerken zonder onder druk gezet te worden. Als iemand die hooggevoelig is in een situatie meer prikkels binnen krijgt, dan waar hij of zij op dat moment op kan reageren, word al deze extra informatie opgeslagen. De informatie die iemand op dat moment niet kan verwerken, gaat hij later over nadenken. Naderhand verwerkt hij of zij pas de extra informatie waarbij hij dat ook samen voegd. Zo kan het dat deze mensen vaak later weer terugkomen op dat wat er gebeurd is. Nadat ze er goed over nagedacht hebben, veranderen ze vaak ook van mening.