Leren voor jezelf opkomen
Inleiding
Voor sommige mensen is het vaak moeilijk om voor zichzelf op te komen en zijn dan geneigd om datgene te doen wat andere zeggen en vinden. Hierdoor wordt een ander belangrijk gevonden en men cijfert zichzelf weg. Gevolg, men voelt zich niet gelukkig. Iemand die zich assertief gedraagt durft voor zijn/haar mening, wensen of behoeft uit te komen. Assertief betekent, op een effectieve manier voor jezelf opkomen zonder aan de behoefte van een ander voorbij te gaan.
Keuzes maken
Je hebt in je leven met andere mensen te maken. De omgang met die mensen loopt niet altijd naar wens. Iemand zegt tegen jou dat je wel even mee kunt helpen met een klusje, je hebt toch een vrije dag. Maar eigenlijk had je iets leuks gepland. Wat doe je dan, kom je voor jezelf op en zeg je dat je andere plannen hebt. Of zet je de plannen die je gemaakt had aan de kant, en ga je mee helpen met die klus. Je staat bij die vraag op een belangrijk punt om aan te geven wat jij wilt, wat je denkt en hoe je je er bij voelt. Is de persoon die je vroeg om te helpen iemand die ook voor jou klaar staat als je hulp nodig hebt, of juist niet. Of kijk je naar wat jij die dag wilde gaan doen.
Als je niet goed voor jezelf op durft te komen zul je vaker kiezen voor de behoefte van een ander. Het is dus belangrijk om op een goede manier voor jezelf op te blijven komen. Geef op een directe, open en redelijke manier aan wat jouw mening, wens of grens is. Hierbij zul je wel rekening moeten houden met de gevolgen ervan voor de ander.
Egoïsme
We horen vaak dat het een ik-maatschappij aan het worden is, mensen denken steeds meer aan zichzelf. Het is belangrijk om een goede balans te zoeken. Het voor jezelf opkomen, ofwel egoïsme in andere zin, is het zorgen voor eigen welzijn. Dit is over het algemeen dan ook niet negatief. Bij egoïsme in morele zin zal een persoon meer aan zijn eigen bevrediging denken dan aan dat van een ander. Dit wordt als een negatieve eigenschap beschouwd. Het is dan ook niet de bedoeling dat je doorslaat naar één kant en alleen maar aan jezelf denkt. Iemand die buitensporig egoïstisch in morele zin is denkt dus dat hij/zij alles kan en mag. De persoon is er zich niet van bewust dat een ander ook wel gebruik van iets zou willen maken. Als er een goede balans is doe je wat jij het prettigst vind zonder een ander te schaden.
Enkele tips om voor jezelf op te komen
*Je mag een plek innemen en zeggen wat je graag wilt, houd daarbij wel rekening met anderen.
*Geef je grenzen aan op een manier dat een ander zich niet aangevallen voelt.
*Leer op een duidelijke en vriendelijke manier nee te zeggen tegen dingen die je niet wilt.
*Spreek dingen uit door alleen vanuit jezelf te spreken.
*Geef vaker je mening waarbij je respect toont voor de ander.
Je wilt natuurlijk dat een ander positief reageert als jij voor jezelf opkomt. Dit lukt echter niet altijd. Met een juiste aanpak zou het wel kunnen lukken. Bij het goed opkomen voor jezelf is respect voelen en geven een belangrijk punt. Luister goed naar de reactie van een ander, en kijk of je samen tot een oplossing kunt komen. Zeg iets wat jij ervaart en het liefst in ik-zinnen. Vertel aan welk gedrag van een ander je stoort en wat dit voor gevolg heeft voor jou. In je relatie/huwelijk zul je allebei goed in balans moeten zijn. In een relatie is het meer geven dan nemen en zul je iets meer je best moeten doen om het elkaar naar de zin te maken als buiten een relatie. Als beide partners dit inzien is er niets aan de hand. Maar zodra één van beide partners zich onderdanig moet gaan gedragen zal diegene zich op den duur niet meer gelukkig gaan voelen en zal een relatie vroeg of laat eindigen.
Conclusie
Als je niet goed opkomt voor jezelf kan dit leiden tot ongezonde stress. Hetzij doordat je zelf altijd te kort komt, hetzij doordat je altijd in ruzies terecht komt. Bij de gedachte, als ik nee zeg vinden ze me niet aardig, zorgt dat je eerder doet wat een ander wil. De gedachte zorgt er ook voor dat je jezelf minder aardig vindt en dit heeft weer een negatieve invloed op je zelfbeeld. En een negatief zelfbeeld of negatieve gedachte over jezelf zorgt er voor dat je niet dat doet wat jij graag zou willen.
Schrijver Paulo Coelho: “Een hart waar lang niet naar geluisterd wordt, leert zwijgen. En dat krijg je niet zomaar weer aan de praat.”
Links