Wat is dwangneurose

Wat is dwangneurose?

Dwangneurose is een stoornis die zich uit in dwanggedachten en dwanghandelingen. Dit wordt ook wel een obsessieve compulsieve stoornis (OCD) genoemd. Als je dwangneurose hebt, komen er allerlei dwanggedachten in je op. Om die dwanggedachten te onderdrukken ga je dwanghandelingen uitvoeren.

Voorbeeld en soorten dwang

Een voorbeeld van een dwanggedachte is: ‘Heb ik de deur wel goed dichtgedaan?’, dan is de dwanghandeling dat je gaat kijken of je de deur wel goed dichtgedaan hebt, en niet één keer, nee, zelfs meerdere keren. Dit is maar één simpel voorbeeld van iemand die dwangneurose heeft.

Er zijn verschillende vormen van dwangneurose, de meest voorkomende zijn:

  • wasdwang
  • controledwang
  • herhalingsdwang
  • teldwang
  1. Bij wasdwang maakt iemand met dwangneurose alles schoon. De persoon is bang voor bacteriën en wast vaak zijn handen, stofzuigt 3x per dag, wast iedere dag zijn kleding, dat soort dingen passen bij een persoon die lijdt aan wasdwang.
  1. Bij controledwang is de persoon bang om de controle te verliezen. Er wordt vaak meerdere malen per dag gecontroleerd of de deuren wel goed dicht zitten, dit om een inbraak te voorkomen. Er wordt vaak gecontroleerd of het gas wel uit staat, dit om explosie of een brand te voorkomen. Mensen met controledwang zijn bang voor een ramp.
  1. Herhalingsdwang heeft eigenlijk iedereen die aan dwangneurose lijdt. Alles moet immers herhaald worden omdat anders de dwanggedachten niet verdwijnen.
  1. Bij teldwang telt de persoon bepaalde dingen. De persoon telt hoeveel tegels er in de stoep liggen, hoeveel kopjes er op tafel staan, hoeveel foto’s er in het huis hangen. Alles moet volgens een bepaalde manier gebeuren en worden herhaald (herhalingsdwang).

Geheim houden

Mensen die lijden aan dwangneurose kunnen het vaak erg goed verbergen voor de mensen in hun omgeving. De familieleden weten het vaak wel omdat die het meeste met de persoon omgaan maar bijvoorbeeld collega’s op het werk weten het vaak niet. Dwangers kunnen dit lang geheim houden. Als ze thuis komen van hun werk zijn ze vaak nog langer bezig met hun dwanghandelingen omdat ze het hebben ‘ingehouden’. Vaak lijdt het gezin van de dwanger nog het meest onder de dwangneurose. Zij moeten bijvoorbeeld helpen met schoonmaken of wachten op de dwanger omdat hij ergens mee bezig is en niet kan stoppen.

Diagnose

Dwangneurose valt de gezinsleden van de dwanger het snelste op. Dit is vrij logisch omdat deze mensen het meeste in de buurt van de dwanger zijn. Mensen vinden het vaak moeilijk om tegen de dwanger te zeggen dat hij een ziekte heeft. Toch is het beter om het wel te zeggen. Vaak lijdt het gezin er onbewust meer onder dan ze in eerste instantie denken.

Behandeling

Er zijn een aantal mogelijkheden om dwangneurose te behandelen. Het kan door cognitieve therapie en medicijnen.

Bij cognitieve therapie wordt er een lijst gemaakt van de dwanghandelingen en welke dwanggedachten er bij iemand opkomen. In de eerste paar weken van de therapie wordt er gewerkt aan de minst angstige dwanghandelingen. Deze worden verboden en door de therapie weet je hoe je daar mee om moet gaan. De therapie wordt vaak in combinatie met medicijnen gegeven. De medicijnen zorgen ervoor dat je minder angstig wordt en dus minder dwanggedachten ontwikkeld.

Handige links

Informatie over dwangneurose

Dwangneurose, Mens en Gezondheid