Gewoontes verbreken of juist aanleren
7 Stappen om met een gewoonte te breken of een gewoonte aan te leren
We hebben allemaal gewoontes, soms goede – maar ook slechte gewoontes. Dit zijn meestal aangeleerde gedragspatronen die we uitvoeren op automatische piloot. Ook hebben de meeste van ons wel gewoontes waar we vanaf willen, maar natuurlijk ook gewoontes die we juist willen aanleren. Voor de meeste mensen onder ons duurt een gewoonte aanleren zo’n 4 weken, na deze 4 weken wordt het automatisch een routine.
De volgende 7 stappen beschreven in dit artikel kunnen een gedragspatroon aanleren vergemakkelijken.
1. Je eerste stap is een doel stellen
Vooral als je probeert te stoppen of breken met een gewoonte, moet je proberen om je doel als een positieve daad te bekijken. Bijvoorbeeld , in plaats van te zeggen : "Ik zal stoppen met te snacken 's nachts" , kan je beter zeggen: "Ik zal gezonde eetgewoonten aanleren " . Je moet ook je doel opschrijven. Door het op te schrijven ga je een verbintenis aan, ook kan het helpen om je doel aan iemand te vertellen die je vertouwt.
2. Bepaal een vervangende gewoonte
Als je doel is om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen dan zal je vervangende gewoonte je doel op zich zijn. Deze stap is heel belangrijk wanneer je met een gewoonte wil breken. Wil je stoppen met een gewoonte, dan heb je een andere gewoonte nodig om te slagen. Heb je dit niet dan zal na een tijdje je oude gewoonte weer de kop opsteken.
3. Leer en wees je bewust van je triggers
Gedragspatronen leiden geen zelfstandig bestaan. Vaak is een gewoonte een verband met een ander deel van je routines. Bijvoorbeeld: wanneer je zin krijgt in een snack kan de tv je trigger zijn. Het is bijna automatisch dat je een zak chips erbij neemt wanneer je tv kijkt. Veel mensen die roken na het eten steken dan die sigaret ook automatisch aan. Denk er heel goed over na wanneer je wil stoppen met een gewoonte en vooral waarom je zou willen stoppen. Idem voor het aanleren van een gewoonte.
4. bericht herinneringen aan jezelf
Je kan dit doen door aantekeningen achter te laten in de plaatsen waar het gedrag meestal optreedt. Of je kan zelfs een bericht achterlaten op de spiegel, koelkast, computer monitor of een andere plaats waar je het regelmatig kan zien. Je kan ook beroep doen op een familielid of een medewerker om je te laten herinneren aan je doel.
5. Krijg hulp en ondersteuning van iemand
Dit is niet zo vanzelfsprekend, maar elke job is makkelijker met hulp. Het beste kan je een soort partnerschap aangaan, zoeken of hebben met iemand die de zelfde doelstelling heeft.
6. Schrijf dagelijkse affirmaties
Schrijf je zin of een zin in de tegenwoordige tijd ( alsof het al gebeurt was ), en schrijf het tien keer per dag gedurende 21 dagen. Dit zou helpen je doel een deel van je onderbewustzijn te maken. Dit helpt je niet alleen je eraan te herinneren om het nieuwe gedrag te oefenen, maar het houdt je ook geconcentreerd en gemotiveerd.
7. Beloon jezelf voor het maken van de vooruitgang op gezette tijdstippen
Focus je op je doel op en dit dag per dag, maar geef jezelf een kleine traktatie op 1, 3 en 6 maand. De beloningen hoeven niet groot of duur te zijn, je moet proberen iets te vinden dat de betrokkenheid vergroot met je doel bereiken. Door dit te doen geef je jezelf een stimulans en een extra motivatie.
Tot slot: Garantie van slagen
Het volgen van deze stappen is natuurlijk geen garantie van slagen. Het hangt nauw samen met welk soort gewoonte je wil afrekenen, het is zelfs zo dat het best mogelijk is dat je een paar keer opnieuw zal moeten beginnen voor je kan slagen om je doel te halen. Maar als je er echt voor gaat dan ben ik zeker dat je kan slagen. Zelf heb ik ook een heel ongezonde gewoonte afgeleerd, namelijk roken. Het heeft een vol jaar geduurd voor ik van die gewoonte verlost was. Heb mijn gewoonte opgegeven zonder hulpmiddelen. Dus Yes you can do it!
Begeleiding nodig naar succes? Lees dan eens de