Wanneer ben je alcoholverslaafd
Alcohol verslaafd
Geen enkele verslaafde zal spontaan toegeven dat hij of zij niet zonder kan. Zo ook met alcohol. De jaarlijkse kosten, gemoeid met alcoholverslaving, zijn echter veel hoger dan de kosten met betrekking tot drugsmisbruik. Dat is een onthutsende vaststelling maar anderzijds ook niet verwonderlijk: alcohol is immers sociaal geaccepteerd in onze maatschappij en ook nog eens overal verkrijgbaar. Als alcohol echter een dagelijks onderdeel is geworden van je leefpatroon dan kan je jezelf alsnog wat wijsmaken maar de werkelijkheid is dat je alcoholafhankelijk, dus verslaafd, bent.
Wel of niet verslaafd
In een recente studie werd gesteld dat je alcoholafhankelijk (wat is het verschil met alcoholverslaafd?) bent als je gedurende één jaar aan 3 of meer van volgende voorwaarden voldoet:
- Tolerantie: wat wil dit zeggen? Dat je bij jezelf merkt dat je steeds beter tegen drank kan. Met andere woorden: om hetzelfde effect te bereiken, heb je steeds meer drank nodig.
- Ontwenningsverschijnselen: dit wil zeggen dat, als je niet hebt gedronken, je last hebt van verschijnselen als zweten, versnelde hartslag, trillende handen, misselijkheid, braken en onrust. De ergste vorm hiervan is delirium (een verminderd bewustzijn) en epileptische aanvallen.
- Willen stoppen: je wilt wel stoppen met drinken maar kunt het niet (meer) en je drinkt ook nog eens meer dan dat je je had voorgenomen. Er is dus wel degelijk controleverlies over je drinken: je hebt de situatie niet meer onder controle.
Mogelijke gevolgen
- Studies wijzen uit dat alcoholverslaving maar liefst 12 jaar van je leven kan kosten.
- Chronisch drinken veroorzaakt enorme schade aan het lichaam: vermoeidheid, gebrek aan interesse, prikkelbaarheid, driftbuien, slechte eetlust, slecht slapen en een gejaagd en gespannen gevoel. Deze klachten vertonen zeer veel overeenkomst met een depressie zodat de diagnose in het begin moeilijk goed vast te stellen is.
- Chronische ontsteking van het maagslijmvlies: als gevolg van overmatig alcoholgebruik is de wand van het maagdarmkanaal constant ontstoken wat de opname van voedingsstoffen verstoort. Gevolg hiervan is dat je te weinig B1, B6 en foliumzuur hebt, wat dan weer bloedarmoede veroorzaakt.
- Andere symptomen van een maagslijmvliesontsteking zijn veel braken en diarree.
- Overuren voor de lever: deze moet de alcohol afbreken en zorgt op die manier voor de ontgifting van het lichaam. Hierdoor wordt de lever groter en vervet door de opslag van vet en eiwitten. Kan de lever deze taak niet meer naar behoren aan dan gaan de levercellen afsterven en ontstaat ongeneeslijke levercirrose.
- Hartritmestoornissen: door de giftige werking van alcohol.
- Ook een te hoge bloeddruk kan een gevolg zijn.
- Mannen kunnen ook nog eens impotent worden, ook nadat ze gestopt zijn met drinken.
Ziekte van Wernicke
- Ontstaat als gevolg van een tekort aan vitamine B1.
- Symptomen: verward, evenwichtstoornissen, verlamming van de oogspieren, verdwijnen van het gevoel in armen en benen.
Ziekte van Korsakov
- Als gevolg van hersenschade door lang en overmatig drankgebruik: alcohol doet namelijk de hersencellen afsterven waardoor de afzonderlijke hersengebieden hun eigenlijke functie niet meer behoorlijk kunnen uitvoeren.
- Symptomen: geheugenverlies en geen nieuwe informatie meer kunnen opnemen.
- Ook verwarring in plaats en tijd kunnen optreden en karakterveranderingen.
App: daar is ie dan de eerste 'Verslavingsapp' Ready for Change
Hij was al langer verwacht: een geweldige App rond verslaving. Niet alleen alcoholverslaving, nee het is een hulplijn geworden voor allen die kampen met welke verslaving dan ook. Deze App is gratis te downloaden op het Apple en Android platform onder de naam 'Ready for Change'. Er komt binnenkort ook nog een internationale versie.
Welke online hulp kun je verwachten? Nogal wat! Zo zit er een zelftest inbegrepen, een button voor noodhulp waarmee de 'patiënt' rechtstreeks een hulpverlener contacteert, een programma waarmee ze hun ‘cleantijd’ kunnen berekenen, een button ‘terugvalpreventie’ en, niet onbelangrijk, buttons met praktische informatie voor partners, vrienden en familie.
In de toekomst is het de bedoeling om deze App nog uit te breiden naar hulp voor andere verslavingsvormen.
Conclusie
Men schat dat er anno 2012 zo'n 1,8 miljoen Nederlanders en bijna 1 miljoen Belgen aan 'iets' verslaafd zijn. Volgens het Trimbos instituut hebben we het dan over maar liefst 1 op de 10 werknemers in Nederland. Dat 'iets' kan van alles zijn: drugs, gokken, seks, alcohol, TV kijken, gamen, pillen, om maar wat te noemen. Verslaving is dus niet alleen een probleem voor de verslaafde zelf. Ook de werkgever heeft er eventueel last van: afwezigheid, fouten op het werk, fysieke werkongevallen (bvb. in de bouw, truckers, koks). En dan zijn er uiteraard de partner en familie. Daarom verdient deze App zeker een dikke pluim!