Alcohol : Wat is alcohol en wat zijn de effecten van alcohol op het lichaam

Wat is Alcohol ?

Alcohol is een product dat onstaat door de gisting van druiven (bij wijn) of van gerst (bij bier). In bier zit 5% alcohol, in wijn 12% alcohol en gedestilleerde dranken zit 35% alcohol. De scheikundige formule van alcohol is : C2H5OH.

De Werking van Alcohol in het lichaam

  • De alcohol wordt gedronken en komt in de maag terecht waar via de maagwand 20% van de alcohol in het bloed wordt opgenomen.
  • De rest van de alcohol gaat naar de dunne darm waar de alcohol dan snel in het bloed wordt opgenomen.
  • Daarna wordt de alcohol in het bloed afgebroken in de lever.
  • Na een tiental minuten bereikt de alcohol de hersenen en ben je dus onder invloed. Als je gegeten hebt en daarna iets alcoholisch drinkt duurt de opname van alcohol langer.

Wat voel je als je alcohol drinkt ?

De effecten zijn natuurlijk niet altijd dezelfde per persoon. Individuele factoren die een rol kunnen spelen bij het feit dat iemand de effecten van alcohol al dan niet beter gaat voelen zijn:

  • Je gewicht. Iemand die zwaarder weegt zal minder voelen na het drinken van een bepaald aantal glazen alcohol dan iemand die minder weegt. Alcohol wordt immers verdeeld over de hoeveel lichaamsvocht waarover iemand beschikt.
  • Je geslacht: Vrouwen zijn gemiddeld sneller onder invloed na het drinken van alcohol dan mannen die dezelfde hoeveel alcohol opnemen.
  • Je maagvulling: Met een volle maag ben je minder snel onder invloed van alcohol.
  • Medicijngebruik: Medicijnen kunnen een invloed hebben op de effecten van alcohol.

We kunnen de effecten van alcohol op het gevoel ongeveer als volgt weergeven:

  • 1 of twee glazen alcohol: De drinker wordt ontspannen en voelt zich prettiger. Sommige mensen kunnen juist angstiger en agressiever worden na consumptie van alcohol.
  • 3 tot 5 glazen: Reactievermogen neemt af en de fijne motoriek raakt verstoord.

Als iemand verder alcohol blijft drinken raakt hij aangeschoten. De drinker kan emotioneel worden, spraakproblemen hebben, rood gezicht hebben,....

  • Dronkenschap treed op wanneer de persoon nog verder blijft consumeren. De persoon kan moeilijk blijven rechtstaan en kan zelfs het bewustzijn verliezen. De volgende dag zal hij een kater hebben en zich niet veel meer herinner wat hij de avond ervoor gedaan heeft.

Hoe raak je verslaafd aan alcohol ?

Als iemand veel alcohol drinkt is de kans groot dat die persoon verslaafd zal raken aan alcohol. Een alcoholverslaving ontstaat niet in een paar dagen maar daar gaat meestal wel langere tijd overheen. Het lichaam zal wennen aan de opgenomen alcohol en men zal steeds meer moeten drinken om het effect van de alcohol nog te voelen.

Gevolgen van een alcohol verslaving

Gevolgen waarmee een alcoholverslaafde te maken zal krijgen zijn:

  • Onthoudingsverschijnselens: angstig zijn, slecht slapen, veel transpireren, rillingen
  • Sociale problemen: Problemen op het werk en in de familiale sfeer.
  • Ziekten: Levercirrose, onstoken slijmvlies van de maag en slokdarm, schade aan hersenen en zenuwstelsel, Korsakov Syndroom,....

Wat zegt de wetgeving over alcohol aankopen en alcohol in het verkeer?

Alcoholische dranken die maximum 15% alcohol bevatten mogen verkocht worden aan iedereen die ouder is dan 16 jaar. Voor dranken die meer dan 15% alcohol bevatten moet je 18 jaar zijn als je ze wil kopen. In het verkeer ligt de grens op het gebruik van alcohol op 220 microgram per liter uitgeademde lucht, dus als er 0.5 promille alcohol in het bloed aanwezig is. Als je je rijbewijs minder dan 5 jaar hebt geldt maximum 0.2 promille alcohol in het bloed aanwezig als regel. Ook de openbare orde verstoren in dronken toestand is strafbaar.

Hoeveel mensen hebben een alcoholprobleem in europa ?

Ongeveer 23 miljoen europeanen hebben een alcoholprobleem. Er zijn meer mannen dan vrouwen die overmatig alcohol gebruiken.

Doe de alchoholtest !

  • http://www.alcoholhulp.be/alcoholtest-stap1.html
  • http://www.hoeveelisteveel.be/zelftest.html

Left-aligned text