Wat wil je weten over de gevaarlijke partydrug Meow

Meow gebaarlijk

De nieuwe hippe partydrug heet Meow in het milieu. Doch beste ouders, als u iets hoort waaien over Mefedron dan is dat hetzelfde kwalijke goedje. Het komt overwaaien uit Engeland en daar is het toegelaten. Verschil met Nederland: hier wordt het beschouwd al een geneesmiddel dus niet toegelaten. Doch dat kan de pret niet drukken: het goedje 'Meow meow' met verwijzing naar de bijbehorende poes, is razend populair met alle, nog onbekende gevolgen op lange termijn.

 

Meow is in Engeland legaal toegelaten

De Engelse wetgeving bestempelt Meow als zijnde een plantengroeimiddel. Doch ook overzee gaan meer en meer kritische stemmen op om het gewoon als drug te klasseren. Voorlopig is dat dus nog niet zo.

Situatie in Nederland

► In 2009 werd het goedje door de Inspectie van de Gezondheidszorg bestempeld als geneesmiddel. Dit houdt in dat, op basis van de Geneesmiddelenwet, het verboden is om het spul te bestellen, op voorraad te houden en uiteraard te verkopen. Deze 3 elementen vallen onder ‘illegale handel in medicijnen’. Wat hoort niet in dit rijtje thuis? Juist: het bezit ervan: het op zak hebben voor je eigen, persoonlijke behoefte dat mag dan weer wèl!

► Anderzijds: het staat niet op de lijsten van de Opiumwet en in die zin is er juridisch helemaal niets mis met handel in Meow; wat de wet niet verbiedt, is (weliswaar stilzwijgend) toegelaten. Wie heeft er nu gelijk en wat is nu eigenlijk strafbaar en wat niet?

► Laatste wapenfeit van de Nederlandse overheid: in maart 2010 is mefedron toegevoegd aan de geneesmiddelenwet: verkoop en bezit zijn dus vanaf nu strafbaar met een maximale gevangenisstraf van 6 jaar of een boete van meer dan € 45.000.

Waarom zo populair

1) Nieuw! Gebruikers leggen het nieuwe effect uit als een combinatie van cocaïne en MDMA (dit is de activator van xtc) met euforie, praatbuien en geilheid als resultaat.

2) Omdat het nieuw is in het uitgangswereldje is iedereen nieuwsgierig naar het nieuwe, wit glinsterende snuifgoedje en dat schept automatisch een markt voor de dealers. Maar je kunt het ook oplossen in drankjes, opzuigen in tabletvorm en roken.

3) Goedkoop! Nou ja: ca. € 15/gram (elders is sprake van $ 4/gram) maar goedkoper dan extasy. Als gevolg van de toenemende populariteit is de prijs inmiddels spectaculair gedaald!

4) Gemakkelijk verkrijgbaar waarbij internet de voornaamste virtuele markt is.

5) Helaas: ook de media-aandacht werkt mee aan de opmars van het spul. Vooral nadat een meisje van 14 de dood vond en haar dood (hartaanval) in verband wordt gebracht met meow.  In Zweden was er in 2008 reeds sprake van een verdacht ‘meow’-overlijden. Ook bestaan er in Engeland rapporten waarin men aantoont dat gebruik vanaf 11 jaar heel normaal is.

6) Omdat het legaal gebruikt mag worden in Engeland loopt de toestand aldaar helemaal uit de hand: eindelijk een ‘toegestane drug’binnen handbereik. Dat moedigt gebruik ervan natuurlijk aan.

7) Het poezige ‘meow’ blijkt een goedgekozen, uitdagende naam.

Waar kopen?

♦ Tientallen websites bieden de nieuwe drug te koop aan als ‘meow, miaow of M-CAT. Merkwaardig genoeg vermelden ze bijna allemaal dat de chemische samenstelling van mefedron NIET GESCHIKT IS voor menselijke consumptie!

♦ De aanduiding plantenextract slaat ook helemaal nergens op: de Europese Voedingsfabricanten delen zelf mee dat 4-methulmethcathinone (4 MMC), de wetenschappelijke naam voor mefedrone, nog nooit gebruikt werd als plantenvoeding.

Nog enkele feitjes

In Duitsland, Zweden en Denemarken is de drug reeds verboden.

Bommetjes: de drug wordt in een sigarettenblaadje (vloeitje) gerold waarna het goedje wordt opgegeten.

Productie vindt voornamelijk plaats in laboratoria in China,

Eind 2009 dook mefedron in Nederland op in XTC-tabletten, de zogenaamde ‘Swirls’.

Conclusie

Een eenvoudig artikel als dit zal de wereld niet veranderen maar een verwittigd mens is er twee waard. Afblijven van dit spul! En de gevolgen voor de gezondheid van de gebruikers op lange termijn? Daar is nog helemaal niks van bekend. Dat kan nu ook nog niet worden vastgesteld. Maar er zijn al doktoren die vrezen voor blijvende hersenschade. Deze verwittiging is niet nieuw: ze wordt aan elke drugsgebruik toegedicht. Je moet er niet aan denken welke en hoeveel gezondheidszorg er de komende decennia op onze maatschappij af komt. De gezondheidszorg wordt dan geen straatje zonder einde maar een vierbaans snelweg.