Stoppen met roken nieuwe website
Rokeninfo nieuwe website om te stoppen met roken
Rokeninfo is nieuwe website om ons te helpen te stoppen met roken. Rokeninfo is online sinds een januari. De informatie gaat over roken en de schadelijke gevolgen van tabak. De zoveelste website denkt u wellicht. Niet helemaal mee eens. Stoppen met roken is enorm moeilijk. Alle hulp voor diegenen die willen stoppen is meegenomen. Vandaar de aandacht voor deze Rokeninfo.
Rokeninfo zit in een trio
Naast Rokeninfo.nl was er al de Roken Infolijn die advies geeft bij het stoppen met roken. Met deze nieuwe site is het trio met Alcoholinfo.nl en Drugsinfo.nl compleet. Iedereen met een verslavingsprobleem kan vanaf nu met één telefoonnummer (0900-1995) terecht voor zowel hulp voor tabak, alcohol en drugs. Kost 10 cent per minuut.
Website zelf
- Is eenvoudig opgezet: een inleiding over de voor- en nadelen (die zijn er ook!) van de rookstop, hoe je dit proces voorbereidt om zo veel mogelijk kans op slagen te hebben en de hulp die je kunt krijgen in de zin van medicijnen en begeleiding. Aan medicijnen wordt ook aandacht besteed. Op dit gebied is er niets nieuw onder de zon. Of je gebruikt nicotinevervangers zoals pleisters, kauwgom of tabletten. Of je slikt medicijnen: Champix, Nortrilen of Zyban. Let wel: alle 3 kunnen ze bijwerkingen hebben zoals misselijkheid, droge mond, hoofdpijn, duizeligheid en slaapstoornissen. Geen van de drie middelen geldt op dit moment als het beste medicijn.
- De begeleiding kan op diverse manieren. Bij telefonische coaching krijg je een aantal telefoongesprekken gedurende enkele weken. Bij een persoonlijke coaching krijg je een hulpverlener toegewezen waarmee je minstens 4 persoonlijke gesprekken hebt. Als coach kan optreden: de huisarts, apotheker, verpleegkundige of gedragstherapeut. Dan is er nog groepstraining mogelijk en die omvatten 9 bijeenkomsten. Voor de 'zware' rokers die al van alles hebben geprobeerd maar hun stoppoging telkens zagen mislukken is er 'Leefstijltraining'. Hiervoor moet je naar een instelling voor verslavingszorg.
- Stoppen met roken en de basiszorgverzekering in 2013. Het goede nieuws vanaf dit jaar is dat nicotinevervangers (pleisters, kauwgom) en receptgeneesmiddelen (Champix, Nortrilen, Zyban) (onder voorwaarde) weer worden vergoed via de basiszorgverzekering. De voorwaarde hieraan gekoppeld is dat ze gebruikt worden in combinatie met gedragsmatige ondersteuning en in het geval van de medicatie is begeleiding door een erkende aanbieder noodzakelijk. Zorgverzekeraars hebben de keuze om de vergoeding al dan niet ten laste van het eigen risico te laten komen dat, zoals u wellicht weet, per 1 januari 2013 werd verhoogd van 210 naar 350 euro.
Update juli 2013
Inmiddels is dit artikel enkele jaren oud. Tijd voor iets nieuws. Wellicht heb je al gehoord van de e-sigaret. Er wordt zelfs TV reclame voor gemaakt. De e-sigaret of electronische sigaret kan je helpen om te stoppen met roken. Esmoking wordt ook wel het 'nieuwe roken genoemd'. Of dat nu gezonder is ? Volgens de fabrikant wel. Hij beweert dat nog nooit zwart op wit is bewezen dat nicotine longkanker veroorzaakt. Andere sceptici zeggen dan weer dat de e-sigaret even schadelijk is als een gewoon pafje.
Eigenlijk is dit allemaal niet van belang. Als je met de e-sigaret erin slaagt om op korte of lange termijn helemaal te stoppen met roken dan is elk middel verantwoord. Uiteindelijk is helemaal stoppen toch het streven van elke roker. Niet alleen voor zijn of haar gezondheid, roken kost bakken met geld als je eens gaat tellen.
Bovendien stoort deze sigaret je omgeving niet of nauwelijks. Je omgeving heeft er geen last van qua 'stank'. Je kunt kiezen uit 5 smaken en verzending is gratis. Daarom deze !
Conclusie
Stoppen met roken is altijd een goed idee. Wie kent niet de uitdrukking: de wil is sterk en het vlees is zwak. Voor roken moet je én een sterke wil hebben én niet toegeven aan de drang van het lichaam om toch maar weer een sigaretje op te steken. Het is een verslaving als een ander. Nog nooit heeft iemand gezegd dat een verslaving overwinnen een fluitje van een cent was! Je hebt wel van die zeldzame rookstoppers die van de ene op de andere dag zijn gestopt en nadien nooit een peuk hebben aangeraakt. Helaas: dat zijn dikke uitzonderingsgevallen. Blijf proberen met stoppen met roken!
Links
Roken Infolijn (tel: 0900 -1995).
Bezoek de website Rokeninfo.
Op de website van het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken vind je adressen van hulp bij jou in de buurt.