Maak kennis met jouw ontbijttype

Inleiding

Ontbijten is belangrijk. Dat werd ons al van kleinsaf duidelijk gemaakt. Verwonderlijk genoeg zijn er velen die, ondanks ze een dieet volgen, toch hun ontbijt overslaan. Spijtig, want ook wetenschappers proberen ons nu al enige tijd te overtuigen van het belang van een ontbijt, de belangrijkste maaltijd is van de dag. Een gezond en evenwichtig ontbijt levert je de noodzakelijke voedingsstoffen om energierijk de dag door te komen. Dankzij een gezond ontbijt zul je ook veel minder vlug naar meestal ongezonde tussendoortjes grijpen. Uit wat bestaat dan zo een gezond en evenwichtig ontbijt? Voedingsdeskundigen ontdekten dat er verschillende ontbijttypes bestaan. Maak in deze bijdrage kennis met jouw ontbijttype. Zo ben je in staat het voor jouw meest geschikte dieet samen te stellen.

Granen en magere zuivel: het granentype

Val jij voor krokant en knapperig? Meng jij je ontbijtgranen steevast met een scheutje (magere) melk? Dan ben jij ongetwijfeld het granentype, dat ondanks zijn beperkte tijd toch iedere morgen een vlug maar toch stevig ontbijt wil. Weet dat er heel wat verschil in ontbijtgranen bestaat. Laat gesuikerde granen voortaan links liggen.

  • Aanraders: kies voortaan steeds voor volkoren granen en combineer ze met magere melk en/of yoghurt, en vers (seizoens)fruit
  • Te mijden: laat suiker, chocolade, zoet beleg voor wat ze zijn. Het zijn caloriebommen en dus échte dikmakers. Kies steeds voor magere of halfvolle melkproducten.

Het ouderwetse broodtype

Geeft steeds de voorkeur aan een ontbijt met stevige boterhammen. Kies voor vers volkorenbrood en combineer dit met mager beleg. Op deze manier maak je van gezond ontbijten al vlug een goede gewoonte. Voor je ontbijt is volkorenbrood best geschikt. Vergeet dat brood een dikmaker zou zijn. Gecombineerd met allerlei gezond beleg krijg je voldoende energie naar binnen om op een gezonde manier de ochtend door te komen.

  • Aanraders:kies steeds voor volkorenbrood, minarine, mager beleg en light kaas.
  • Te mijden: alle witte broodsoorten, boter en zoet broodbeleg als chocopasta en koffiekoeken.

Het gezonde fruittype

Hou je van fris, light en sappig, zelfs voor je ontbijt? Dan ben je het fruittype. Ga voor alle soorten vers fruit, een kleurrijke fruitsla of zelfs een smoothie. Als fruittype heb je alle mogelijkheden tot combineren zodat je ontbijt je nooit zal tegensteken. Kies echter nooit voor een puur fruitontbijt, maar combineer steeds met bijvoorbeeld magere zuivel en volkorengranen.

  • Aanraders: allerlei seizoensfruit, combineer je fruitsla met granen, zaden en/of noten, diepfriesfruit kan best.
  • Te mijden:fruit uit blik, kies voor afwisseling en eet nooit tweemaal na elkaar hetzelfde fruit, allerlei vruchtensappen.

Zuivel, niks dan zuivel

Een koel glas melk, (magere) yoghurt en kwark... tegen zuivelproducten zeg je nooit neen. Is dit bij jou het geval, dan ben je het zuiveltype van het 'zuivelste' soort. Zo een zuiveldieet geeft je voldoende energie om op een energieke manier de middag te halen, en garandeert een stevig beendergestel. Gebruik zo weinig mogelijk suiker en andere zoethouders als honing, want dan maak je van dit gezond ontbijt een caloriebom.

  • Aanraders:alle magere melk- en zuivelproducten, vers seizoensfruit en suikervrije confituur.
  • Te mijden:alle volle zuivelproducten en suikers.

Combineren naar hartelust

Hou je van combineren, ook voor je ontbijt? Wil je voor je ontbijt steeds gezonde dingen op tafel, zelfs bij tijdsgebrek? Dan ben jij een typisch combi- type. Pas je ontbijt aan je humeur aan, kies voor magere yoghurt of kwark, of maak een gezonde fruitsla op ochtenden waar je er tijd voor hebt. Sla in geen geval je ontbijt over. Dan heb je al vlug een tekort aan energie en dat zul je in de loop van de dag zeker bekopen.

  • Aanraders:zorg telkens voor voldoende caloriën, iedere ochtend ongeveer evenveel in aantal.
  • Te mijden:twee volkoren boterhammen,een smoothie en een banaan zijn ruimschoots voldoende. Sla in geen geval een ontbijt over.