Vastendieet of parttime dieet of 5-2 dieet: kies maar uit

Een dieet met drie namen

Een familie van drie diëten? Het betreft hier het vastendieet, het parttime dieet en het vijf-twee dieet. Helemaal duidelijk is het verschil tussen deze drie afvalmethoden niet uit de verf gekomen. In zijn algemeenheid lijken ze heel erg op elkaar. Opvallend bij alle drie afslankmethoden: makkelijk vol te houden. Dat is wel heel ongewoon en daarom een toelichting. 

Diëten driemaal uitgelegd

1. Het vastendieet

Deze naam werd bedacht op basis van het principe van dit dieet. Dat gaat als volgt: 2 dagen vasten worden afgewisseld met 5 dagen gewoon eten. Op welke dagen je gaat 'diëten', mag je zelf invullen. Het is de eenvoud en het 'gewoon kunnen eten op je niet-vastendagen die ervoor zorgen dat het vastendieet makkelijk vol te houden is. Dat kan lang niet van elk ander dieet worden gezegd.

Een tweede positief punt aan dit dieet: ook op de dagen dat je niet mag schransen, lijd je geen honger én je bent gezond bezig: magere eiwitten (vlees, vis, ei) en veel groenten.

Bij het vastendieet hoort (uiteraard) een boek: The Fast Diet. De Nederlandse vertaling kreeg als titel 'Het vastendieet' (zie afbeelding). 

Zijn er ook negatieve punten bij dit dieet? Ja! Bijvoorbeeld: als je een gezin hebt, moeten die dan ook maar 'vasten' tijdens jouw 2 dieetdagen? Nog enkele negatieve ervaringen zijn te lezen op de Facebookpagina van het 5:2 dieet. Toch maar eens lezen.

Opvallend was volgende opmerking in een review: het eigenlijke doel van het vastendieet is niet afvallen. Dat KAN een gevolg van het volgen van dit dieet zijn. Primair en het werkelijke doel van deze methode is namelijk het verkleinen van de kans op westerse welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart en vaatziekten. Dit boek kost  (aanbieding). 

2. Het 5-2 dieet

Het 5-2 dieet werd populair na een uitzending op de BBC. Die hebben een programma 'Horizon'. Hierin zat de documentaire ' Fast, Feast and live longer'. Het was zeker niet de bedoeling van de reportage om een dieet aan te prijzen. De basisgedachte was: let op je voeding, meer bepaald wat je per dag zoal eet. Bewust hiermee omgaan, betekent automatisch aandacht voor calorieën. En dan val je uiteraard af.

Het 5:2 dieet is eigenlijk de originele versie van het vastendieet. Het engelstalige boek dat hierbij hoort: The fast diet. Ook bij Bol.com voor 10,49 euro. Uit de korte (engelse) beschrijving blijkt onmiddellijk dat je op je dieetloze dagen heel weinig calorieën mag innemen: 500 voor de dames, 600 voor de heren onder ons. Dat is verdomd weinig!

De 2 'vrije dagen' heten in /dieet 'horizondagen'. Gezien het grote succes niet altijd leverbaar (17,99 euro)

3. Het parttime dieet

Mogelijk hebben we de uitleg tussen 1 en 2 niet goed begrepen maar naar de mening van velen op internet is het parttime dieet gewoon hetzelfde als 1 en/of 2. Deze benaming is enkel verzonnen omdat je 5 dagen gewoon (nou ja, gewoon) eet en 2 dagen een dieet volgt. Met een beetje wiskundige fantasie komt 5:2 in de buurt van 'half' en vandaar parttime. Deze uitleg wordt eraan gegeven. Het klinkt uiteraard nieuwsgierig en uitdagend.

Volledigheidshalve vermelden we ook nog dit boek: Het 2 dagen dieet. De ondertitel is veelbelovend: 5 dagen normaal eten en 2 dagen op dieet. Is sinds juli 2013 te koop voor 10 euro bij Bol.com. Uit een review blijkt dat je dit 'normaal eten' met een dikke korrel zout moet nemen. Er blijken toch meerdere beperkingen te zijn tijdens die 5 dagen. Met andere woorden: normaal eten is echt niet aan de orde. Er zijn wel degelijk voorwaarden.

Het 2 dagendieet heeft het over 'balansdagen'. Dat zijn de dagen dat je zogezegd mag schransen naar hartelust. Niet dus! Deze dagen verwijzen naar de dagen van rubriek 2: strikt dieet van 500 (vrouw) en 600 (man) calorieën. Uiteraard ben je in ook vrij om te kiezen welke 2 dagen van de week je 'vast'. Kost 14,95 euro en als maar 9,99 euro.

Veel varianten op hetzelfde

Vastendieet, 2 dagendieet of 5:2 dieet: allemaal hetzelfde principe. Je eet 5 dagen 'gewoon' en je volgt 2 dagen per week een dieet. Duidelijk is dat je die 'gewone' dagen met een dikke korrel zout moet nemen. Dat vul je zelf in: hoe meer je wilt afvallen, hoe meer beperkingen je zult moeten inbouwen.

We begrijpen de reacties van de volgers van dit dieet dan ook goed. Een dieet op deze manier volhouden is makkelijker dan elke dag je calorieën zitten te tellen. Elke dag speciale maaltijden klaarmaken, elke dag speciale (en meestal dure) shakes te moeten drinken.

Een punt van kritiek blijkt te zijn dat een en ander wetenschappelijk niet compleet onderbouwd is. Dat werd ook gezegd van het Dukan dieet. Inmiddels blijkt dat de heer Dukan is geschorst als arts (ter informatie).

Conclusie: verstandig eten en zoveel mogelijk bewegen.

Update

In laatste instantie komt het Paleo-dieet aan bod. Deze dieetvorm schijnt aan een opmars bezig te zijn. Is niet nieuw. Het pakt koolhydraten, vetten, suikers (glucose) en energielevel aan. Afvallen met plezier... Je leest er meer over: