Gewichtstoename zwangerschap beïnvloedt gezondheid van baby

Inleiding

De tijd van je zwangerschap is voor veel vrouwen het sein om eens lekker los te gaan en te eten voor twee, of toe te geven aan rare eetbuien. Maar juist nu is het extra belangrijk om een gezond eetpatroon te blijven volgen. Waarom? Je gewichtstoename tijdens de zwangerschap blijkt namelijk invloed te hebben op je eigen gewichtstoename, nog jaren na de bevalling, op het geboortegewicht van je baby en het latere gewicht van je kind, op een eventuele vroeggeboorte en andere complicaties tijdens de zwangerschap, zoals zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging.

Normale gewichtstoename zwangerschap

Werd voorheen een gewichtstoename van ongeveer 14 tot 17 kilo tijdens de zwangerschap als normaal beschouwd, inmiddels hebben nieuwe inzichten geleid tot de norm van 11 kilo als normale gewichtstoename, met een minimum van 9 en een maximum van 12 kilo.

De invloed van gewichtstoename zwangerschap op de gezondheid van je baby

Er zijn diverse zaken waarop de hoeveelheid gewichtstoename tijdens de zwangerschap en tussen opeenvolgende zwangerschappen in een invloed hebben.

Hieronder staan ze allemaal op een rijtje:

1) Een gezonde, normale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is belangrijk. Neem je te weinig in gewicht toe dan stijgt het risico op een baby met een te laag geboortegewicht met bijna 300% en heb je een grotere kans op een vroeggeboorte van je baby.

2) Heb je een normale gewichtstoename tijdens je zwangerschap, dan is afvallen na de geboorte van je baby meestal geen enkel probleem.

3) Had je een normaal gewicht voordat je zwanger werd, dan verhoogt te veel afvallen na je zwangerschap, zelfs zo veel dat je minder weegt dan voordat je zwanger werd, de kans op een vroeggeboorte van je baby bij de volgende zwangerschap. Heb je ondergewicht op het moment dat je zwanger wordt, ook dan is er het risico op een vroeggeboorte.

4) Vrouwen met overgewicht zouden vóór de eerste zwangerschap af moeten vallen. Overgewicht verhoogt de kans op complicaties tijdens de bevalling, op zwangerschapsdiabetes, op een te hoge bloeddruk en op zwangerschapsvergiftiging. Daarnaast bestaat er zelfs het risico op een miskraam of een dood geboren baby. Dit geldt overigens ook allemaal voor vrouwen met een normaal gewicht die veels te veel en te snel in gewicht toenemen tijdens de zwangerschap.

5) Recent onderzoek wijst uit dat vrouwen, die meer dan de aanbevolen hoeveelheid gewicht aankomen tijdens de zwangerschap en die dat niet meer kwijtraken binnen 6 maanden na de geboorte binnen 10 jaar een veel groter risico lopen op obesitas.

6) Bovendien lijkt het volgens een andere groot onderzoek zo te zijn dat te veel gewichtstoename tijdens de zwangerschap de kans op een te zware baby vergroot en dat uw kind zeer waarschijnlijk later ook overgewicht krijgt en zwaarlijvig wordt.

7) Bij een te grote gewichtstoename tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een te zware baby bij de geboorte. Ook dat is niet gezond. Een normale baby weegt bij de geboorte tussen de 3 en de 3,5 kilo. Een zwaardere baby heeft ook overbodig vet en dit verhoogt de kans op overgewicht en zwaarlijvigheid van je kind.

8) Net zoals dat geldt voor ondergewicht en afvallen (zie punt 3 ), geldt dat wanneer je zwaarder weegt na je zwangerschap dan ervoor, dit ook gevolgen heeft voor jezelf en je baby  volgende zwangerschap, met alle risico’s van overgewicht zoals die hierboven beschreven staan.

9) Lijnen tijdens de zwangerschap is een absolute no-no. Ten eerste beroof je je baby waarschijnlijk van een aantal noodzakelijke voedingsstoffen, afhankelijk van het soort dieet dat je volgt en ten tweede kunnen er door het lijnen bepaalde afvalstoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de baby.

Conclusie

Jouw baby heeft de meeste kans om gezond op de wereld te komen wanneer je een gezond eetpatroon volgt. Dit gezonde eetpatroon zou je al moeten volgen voordat je zwanger wordt. Een normaal gewicht voor de zwangerschap en een gezonde, niet te snelle gewichtstoename tijdens de zwangerschap zijn belangrijk voor een soepel verloop van je zwangerschap, voor je baby, je bevalling èn het afvallen na de zwangerschap. 

Gewichtstoename zwangerschap, wat is normaal

Gezond zwanger, wat moet ik eten

Biologische babyvoeding

Gifdampen in de babykamer