Overgewaaid uit Hollywood het Zone dieet

Het Zone dieet

Dit dieet is zeer populair bij de Hollywoodsterren. De goeroe van deze afvalmethode is ene dokter Sears. Volgens hem is eten een geneesmiddel voor ons lichaam. Dat is eens een andere uitleg. In de praktijk en qua methode leunt het eetpatroon aan bij het Montignac en Atkins dieet. Hoe werkt deze vrij nieuwe afvalmethode?

Zone dieet het gaat niet vanzelf

Wil je het 'Zone-dieet' gaan volgen dat zijn de sleutelwoorden: regels en discipline. Dus op dat gebied: niets nieuws onder de zon. Elk dieet vraagt immers om zelfdiscipline.

Het is een hormonaal dieet

Dan denk je meteen aan hormonen. Door de voedselsamenstelling eet je namelijk alleen dingen met een lage glycemische index. Dat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel en insulinehormoon in evenwicht zijn. Ook slaat het lichaam minder vet op.

Wat mag wel?

De samenstelling van de voeding bestaat uit 2 groepen:

  1. Magere eiwitten (=proteïnen). Deze zitten bijvoorbeeld in wit vlees, zoals kip.
  2. Natuurlijke koolhydraten. Te vinden in groenten, fruit en vezelrijke voeding (brood), aardappels en pasta.

► De verhouding tussen de hoeveelheid koolhydraten, proteïnen en vet is 40:30:30. Op deze manier krijg je per dag maar 1100 calorieën binnen en kun je je hongergevoel zo’n 4 uur uitstellen.

► Daarnaast, en dat is dan weer typisch Amerikaans, voedingssupplementen. Nergens ter wereld worden dagelijks immers zo veel supplementen in pilvorm geslikt als in Amerika. Het is er een industrie waar miljarden in omgaat terwijl hier in Europa het nut van voedingssupplementen nog steeds twijfelachtig wordt beschouwd.

► Om terug te komen op het verhaal: de dagelijks in te nemen supplementen moeten omega-3 visolie bevatten.

 Wat mag niet?

♦ Eigenlijk mag je alles eten als de verhouding koolhydraten niet meer bedraagt dan 25% van de totale hoeveelheid gebruikte koolhydraten.

♦ Verder en zoals bij elk dieet: veel vers fruit en groenten in combinatie met meer eiwitten uit vetarm vlees.

♦ En natuurlijk: elke dag bewegen maar dan niet zo maar bewegen! Je moet je spieren actief onder handen nemen door middel van gerichte fitness en daarnaast moet je iets aan je uithouding doen, zoals joggen of zwemmen.

♦ Koffie en alle cafeïnerijke dranken zijn uit den boze!

Pluspunt van dit dieet

  • Je mag behoorlijk veel eten: minstens 3 maaltijden en 2 snacks per dag.
  • Ook zou het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressies worden verminderd.

Minpunt

Je valt dan in de eerste weken wel snel af: tot 2,5 kilo, vooral veel vocht (zoals met alle diëten trouwens) maar daarna gaat het veel langzamer: 0,5 kg. tot 1 kg/maand.

Wie mag zone-diëten?

  • Dit dieet is voor iedereen geschikt. Overleg met de huisarts is toch altijd goed, zeker als je zwanger bent!
  • Tegenstanders vinden dit dieet te eenzijdig van samenstelling en te weinig basisvoedingstoffen bevatten. Dat is altijd het geval met kritiek op diëten. Montignac weet hier ook van mee te spreken.
  • Omdat het dieet vrij nieuw is (2008) zijn de lange termijn-effecten nog onbekend.
  • Het grootste punt van kritiek op het zone-dieet is dat het erg ingewikkeld is om te volgen.

Vanwaar de naam 'the zone'?

The zone wordt bepaald door de juiste balans tussen proteïnen, koolhydraten en vet. Als deze balans is zoals ze hoort te zijn, ben je 'in the zone' oftewel 'in de zone'. Dit is nog zo'n uitdrukking die uit Amerika is overgewaaid. Je hoort het ook in de sportwereld: als je goed in een tenniswedstrijd zit bijvoorbeeld, en alle slagen lukken zoals het hoort, zit je 'in the zone'. Duitsers spreken van 'het Momentum'. Je bent in evenwicht met de juiste energie.

Fan

Jennifer Aston is het boegbeeld in de media als zijnde fan van het Zonedieet. Maar dat is altijd zo: voor elk dieet wordt in Hollywood een boegbeeld naar voor geschoven. Dat heeft alleen maar commerciële redenen. Zij beperkt zich tot MAAR 1000 calorieën per dag. Volgens voedingsdeskundigen zijn dat, rekening houdens met haar lengte en lichaamsbouw, 950 cal./dag te weinig! Daarnaast sport ze blijkbaar ook nogs eens 3 uur/dag (joggen en fitness). Volgens diezelfde critici komt ze tegenwoordig in de buurt van annorexia! 

Links

, , , , ,