Wanneer heb je een eetprobleem
Wanneer heb je een eetprobleem
Of moeten we ons afvragen of je een eetstoornis hebt? Want als je inderdaad met een eetprobleem kampt, is je eetgedrag wel degelijk verstoord: je eet te veel en snel, je eet maar braakt het uit, je gebruikt bewust en te veel laxeermiddelen en zo verder. Kortom: er is iets ernstigs aan de hand dat genezen moet worden. Om genezen te kunnen worden, moet je eerst toegeven dat je een eetprobleem hebt!
Algemeen
Welk eetprobleem je ook hebt, de regel is eenvoudig: alles, maar dan ook letterlijk alles, draait om eten. De levenswijze, gedachten, kleding, dromen, leugens, fantasieën: alles heeft gedwongen met eten te maken. Het beheerst de patiënt, want zo mogen we deze slachtoffers van eetstoornissen terecht noemen.
Soorten
1. Binge eating
- Deze eetstoornis, vrij vertaald ‘gedwongen eten’ is de minst bekende eetstoornis. Hierbij gaat men regelmatig, met een ongelooflijk snel tempo, abnormaal grote hoeveelheden voedsel tot zich nemen. In feite is dit een in en in trieste toestand: de slokop proeft niet eens het eten, nee hij werkt het zo snel mogelijk naar binnen. Hij eet ook niet omdat hij honger heeft of bijvoorbeeld trek heeft in vlees. Wat hij eet maakt op dat ogenblik niet uit: hij eet gewoon om te eten. Zijn eetgedrag heeft dus geen fysieke oorzaak (hongergevoel) maar uit onderzoek blijkt wel een mentale oorzaak: een minderwaardigheids-complex of een tegenvaller in het dagelijks leven. Na zijn schranspartij heeft deze patiënt dan ook meestal spijt van zijn gedrag en voelt zich schuldig.
- De gevolgen laten zich raden: overgewicht (obesitas) met alle mogelijke, negatieve gevolgen vandien: suikerziekte, hoge bloeddruk en cholesterol. Slechts in uitzonderlijke gevallen ontsnapt deze patiënt echter aan overgewicht.
- Walgelijk! Zo af en toe zie je op de Amerikaanse zenders dat er ’s zomers van dit soort eetwedstrijden worden georganiseerd! En dat in het land bij uitstek van obesitas. Het is walgelijk om naar te kijken: in bijvoorbeeld een half uur moeten de deelnemers zo veel mogelijk hamburgers, gekookte eieren, ijs of wat dan ook opeten. Er is nog geld mee te verdienen ook! Ze volgen ook deelnemers om te laten zien hoe ze zich voorbereiden op deze wedstrijden.
- Het belangrijkste verschil met die andere eetstoornis 'boulimie' is dat bij ‘binge eating’ na het eten niets wordt ondernomen om de eetbui ongedaan te maken: er wordt niet gebraakt, geen vochtafdrijvers, geen laxeermiddelen, helemaal niets. Alle calorieën blijven gewoon in het lichaam en moeten door datzelfde lichaam verteerd worden.
2. Boulimia
- Kenmerkend voor iemand met de eetstoornis boulimie zijn de (vr)eetbuien. Deze patiënten hebben totaal geen controle meer over hun eetgedrag. Wat zij wèl altijd doen (in tegenstelling met ‘binge eating’) is het opgenomen voedsel zo snel mogelijk uit hun lichaam verwijderen. Dat doen ze door te braken. Op die manier probeert men om in elk geval te voorkomen dat men verdikt.
- Ook boulimie heeft psychische oorzaken: men vindt zichzelf te dik, men heeft maar één schoonheidsideaal: hoe dunner, hoe mooier, een negatief zelfbeeld gecombineerd met weinig of geen zelfvertrouwen, of niet goed kunnen omgaan met emoties. Omdat ook hier sprake is van dwangmatig gedrag wordt boulimie als een verslaving erkend.
- Ook boulimiepatiënten hebben na het eten een schuldgevoel maar, anders dan de binge eaters, straffen zij zichzelf achteraf, niet alleen door te braken, maar ook nog eens door streng te gaan lijnen.
3. Anorexia
- Anorexia is nog anders: het begint sluipend door een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Een voorname oorzaak van deze verslaving is (helaas) seksueel misbruik!
- Hoe dan ook: de patiënt heeft een zeer negatief gevoel over zijn of haar figuur en is ervan overtuigd dat hij/zij gelukkiger zal zijn met een slank figuur. Heel langzaam gaan ze kilo’s verliezen. En het doel heiligt de middelen: sporten, laxeermiddelen en/of vochtafdrijvers behoren tot het dagelijkse menu. Elke kilo minder is een overwinning. De volgende stap: braken. Het gaat nu niet meer om het lichaamsgewicht (dat is al lang op peil), nee, het goed gevoel is nu van het allergrootste belang. Dit is ook het stadium dat er maaltijden worden overgeslagen ondanks het feit dat deze patiënten er zich heel goed van bewust zijn dat ze zich rotslecht voelen. Ze behouden toch een dusdanige controle over zichzelf om zeker niet te eten.
Conclusie
- Het moge duidelijk zijn dat elke eetstoornis om genezing vraagt. Het probleem is echter dat de omgeving, vooral bij anorexia, in het begin niet ziet wat er aan de hand is. De omgeving wordt immers deskundig om de tuin geleid…
- Tweede probleem: hij of zij die aan een eetstoornis lijdt, wil dat zelf maar heel moeilijk inzien. Het kan jaren duren vooraleer ze zelf toegeven dat ze een probleem hebben!
- Wees uiterst voorzichtig met laxeermiddelen, eetlustremmers, vochtafdrijvers en alle aanverwante hulpmiddelen!
Links
Nog meer informatie: