Hoe werkt het ananasdieet
Inleiding
Met de feestdagen definitief achter de rug, zijn vele landgenoten vast besloten enkele overtollige kilo's over boord te gooien. Om dit doel te bereiken, zijn alle diëten en hulpmiddeltjes goed. In dit kader heeft ananas nu al eeuwelang de reputatie overtollige kilo's te doen wegsmelten als sneeuw voor de zon. Maar hoe werkt nu precies dit ananasdieet? Is het écht wel zo doeltreffend en houdt dit dieet ook nadelen in?Lid van de bromeliafamilie
Ananas is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivië en Paraguay. Deze vrucht maakt deel uit van de bromeliafamilie. Het woord ananas komt uit het tupi, de taal van de tupi-indianen. Later noemden de Spanjaarden deze vrucht pina, naar de dennenappel.
Samengestelde vrucht
De ananas is een grote, samengestelde vrucht. Hij ontstaat uit vele, kleine besjes die uiteindelijk samengroeien. De ananas wordt gemiddeld dertig centimeter lang, goed voor zo'n vier kilo. Langs de bovenkant bezit hij een opvallende rozet van bladeren, en is cilinder-tot kegelvormig. Zijn kleur varieert van groen tot bruin en zijn vruchtvlees is (licht)geel. Zijn smaak varieert van zoet tot zoetzuur. Kleur, grootte en smaak zijn sterk afhankelijk van de variëteit ananas waar we mee te maken hebben.
Rijk aan vitaminen en mineralen
De ananas is bijzonder rijk aan vitaminen en minarelen en heeft daardoor een bijzonder gunstig effect op onze lichamelijke conditie. Deze tropische vrucht bevat immers hoge concentratie's betacaroteen en vitamine E, en is rijk aan mineralen als kalium, magnesium, fosfor, koper, ijzer, mangaan zink en jodium.
Bromeline
Ananas heeft ondertussen al decenia lang de reputatie een vrucht te zijn die overtollige kilo's letterlijk doet smelten als sneeuw voor de zon. Deze reputatie dankt hij ongetwijfeld aan zijn hoge dosis bromeline, een eiwitsplitsend enzym dat onze spijsvertering gunstig beëinvloed. Daarnaast bezit bromeline de eigenschap melk te verzuren en vlees malser te maken. Deze stof bevat geen lipiden en of/enige andere vetstoffen, en dat is uiteraard bijzonder gunstig voor onze gezondheid in het algemeen en ons gewicht in het bijzonder.
Principe en voordelen ananasdieet
Het ananasdieet is zeer eenvoudig, en dus gemakkelijk te volgen. Men moet immers geen opgelegde menu's volgen en zeker geen (overtollige)caloriën tellen. Een gemakkelijker dieet kan men zich nauwelijks inbeelden. Omdat ananas caloriearm is, honderd gram is goed voor amper vijftig caloriën, zal het ongetwijfeld niemand verbazen dat men met dit ananasdieet razendsnel vermagerd. Ananas is ook rijk aan vezels, nog een niet te onderschatten voordeel.
Onevenwichtig dieet
Het ananasdieet is uiteraard geen wondermiddel. Ook hier zijn enkele nadelen aan verbonden. Ananas is onevenwichtig samengesteld, en levert ons weinig of geen eiwitten. Dit tekort veroorzaakt een afbraak van onze spieren en weefsels.
Lekker, licht en gezond
Toch is voor velen ananas lekker, licht en gezond. Het dieet is enkel bedoeld voor diegenen die in een korte tijdspanne, enkele overbodige kilo's willen kwijt spelen. Het betreft hier dan ook een kortstondig dieet, dat men bij voorkeur niet langer dan vijf dagen volgt. Gedurende deze vijf dagen levert dit dieet vijf kilo gewichtsverlies op. Na een onderbreking van enkele weken, kan het herhaald worden.
Tips voor het ananasdieet
Wie met dit ananasdieet op erg korte tijd enkele kilo's wil vermageren, moet uiteraard met enkele tips en voorschriften rekening houden.
Zo moet men minstens drie liter water drinken per dag.
Tussen acht uur 's avonds en acht uur 's morgens mag men niets meer eten. Deze tijd heeft ons lichaam nodig om het voedsel te verwerken, en om tot rust te komen. Men gaat zich daardoor ook veel energieker voelen, de spijsvertering komt tot rust en ons lichaam wordt zuiniger met voedingsstoffen.
Als ontbijt neemt men één volkorenboterham met mager vlees of kaas.
Vier uur na het ontbijt, is het tijd voor ons middagmaal. Dat bestaat uit twee volkorenboterhammen met magere smeerkaas.
Vier uur na het middagmaal, krijgen we onze avondmaal voorgeschoteld:
Ananassalade:
Was 150 gram veldsla en verwijder de harde steeltjes. Maak daarna een papje van één eetlepel olie, één eetlepel azijn, peper en zout, kerry en kippenbouillon. Meng dit alles door de veldsla en verdeel een halve, in blokjes gesneden ananas en een klein blikje mandarijntjes. Breng het op smaak met zwarte peper. Serveer met één broodje.
Ananas risotto:
Pel één ananas. Snij deze in fijne blokjes, en vang het sap op. Leng dit sap aan met melk tot 250 ml. Giet dit mengsel in een koekenpan, en meng hierbij twee kopjes risottorijst. Breng dit alles langzaam aan de kook, en voeg één eetlepel suiker en één theelepel kaneel toe. Laat alles garen op een zacht vuurtje, en voeg er na één kwartiertje de blokjes ananas aan toe. Laat verder suderen tot het gaar is. Serveer warm of koud met veel kaneel.
Ananas sandwich:
Neem twee sneetjes volkoren brood, snij ze in vier delen, en bestrijk ze met melk. Bak de sneetjes brood in de koekenpan met een klontje boter tot ze krokant zijn. Laat ze nadien op een bord afkoelen, en leg op ieder broodje een kleine portie huttenkäse en een flinke plak ananas. Smakelijk.
Conclusie Dit ananasdieet is zéker geen wondermiddel. Het is wél geschikt voor diegenen die zich aan geen langdurig dieet willen binden, maar in enkele dagen tot vijf kilo's willen kwijt spelen. Volg dit ananasdieet nooit langer dan vijf dagen. Na enkele weken kan men het herhalen.
Lees alles over gezondheid, gezonde voeding, overgewicht, diëten, gezond alternatief en gezonde relaties op http://LeefGezond.blogspot.com