Na de Powerplate trilplaat nu de trilfiets
Fitness met de trilfiets of de Powerbike
Inmiddels kent iedereen die ook maar een beetje met fitness bezig is de Power Plate. De hype rond de trilplaat die tien jaar geleden begon, is wel zo’n beetje over. Tijd voor iets nieuws dus. Dat werd de trilfiets die er dit jaar aankomt. Officieel gaat deze fiets de Power Bike heten.
Principe van de Power Plate-trilplaat
- De trilplaat werkt op basis van vibraties. Die nemen het hele lichaam onder handen.
- Met 25 tot 50 trillingen per seconde krijg je sterkere spieren en een betere doorbloeding als resultaat. Zo gebruikten de Russische astronauten in het verleden de trilplaat om de afbraak van spieren en botten tijdens hun lang verblijf in de ruimte te verminderen.
- Wereldwijd werden duizenden trilplaten verkocht. Ook in Nederland en België kon je in elk zichzelf respecterend fitnesscentrum één of meerdere exemplaren aantreffen. En ook fysiotherapeuten waren vol lof over de prestaties van de Power Plate.
En dan nu de Power Bike!
- De originele versie van de trilfiets werkte met een elektromotor. Dat maakte het apparaat vrij duur, zelfs te duur voor het brede publiek. Om aan dit nadeel tegemoet te komen, werd de Power Bike bedacht die mechanisch aangedreven wordt.
- De vibraties zitten met name in de pedalen. Die maken een ouderwetse draaiende beweging terwijl ze 2 mm. omhoog en naar beneden verplaatsen. Dit heeft trillingen als gevolg die de spieren activeren. Dit zou het trainingsniveau met 20% doen stijgen. Meer training dus in minder tijd. De trainingsduur zou tot 50% (op een andere website 30%?) kunnen dalen ten opzichte van trainen met een gewone hometrainer of die andere telg van de familie ‘de spinningbike’.
- Andere pluspunten van de vibratiefiets: verhoogde zuurstofopname waardoor afvalstoffen sneller uit de spieren verdwijnen, verhoogd metabolisme waardoor de vetverbranding verhoogt en intensivering van de snelle spiervezels.
- Voornaamste verschil met de spinningbike: gerichte training van de hamstreng- en de bilspieren. In tegenstelling tot een spinningbike die enkel de bovenbeenspieren (quadriceps) traint.
Nog enkele details
► Het zadel en het stuur trillen niet mee. Het zijn dus enkel de benen die trillen.
► De prijs van deze hometrainer is 3000 euro.
► Doelgroep: iedereen die fanatiek met fietsen bezig is! Niemand minder dan Fabian Cancellara traint al meer dan een jaar op een prototype van de Power Bike. Een betere ambassadeur kun je niet wensen.
► Komt binnenkort op de markt (medio maart?)
► ‘Power Bike’ is ook een game van Tornado Studios voor de Ninentendo DS.
► Power Bike is ook een model en merknaam voor een Ducati motor.