Doet het bloedgroepdieet ons écht gewicht verliezen
Inleiding
Steeds meer en meer landgenoten kampen met een ernstig overgewicht. We doen er dan ook alles aan om onze overtollige kilo's overboord te gooien, en ons gewicht definitief onder controle te houden. We worden dan ook haast dagelijks met de meest uiteenlopende diëten geconfronteerd. Een dieet dat bij ons een sterk groeiende belangstelling geniet, is ongetwijfeld het bloedgroepdieet. Wat zijn de principes van dit bloedgroepdieet, en doet het ons écht overtollig gewicht verliezen? Wat zijn de voor- en nadelen van dit bloedgroepdieet, en welke invloed heeft het op onze gezondheid?
Onze voedingsbehoeften zijn verschillend
Zoals de naam het zelf zegt, is het bloedgroepdieet gebaseerd op de verschillende bloedgroepen. We hebben dit dieet te danken aan vader en zoon d' Adamo, twee befaamde Amerikaanse naturopaten. Tijdens een aantal stages in verschillende Europese thermale kuuroorden, kwamen ze tot de ontdekking dat we niet allemaal dezelfde voedingsbehoeften hebben. Om dit te bevestigen, bepaalden zij de bloedgroep van hun patiënten. Pas vijf jaar geleden werd dit bloedgroepdieet definitief op punt gesteld, en is nu ook bij ons een sterke opgang gestart. Wat maakt dit bloedgroepdieet nu zo speciaal, en op welke principes is het gebaseerd?
De evolutietheorie als basis
Dit bloedgroepdieet heeft de evolutietheorie als basis. De in totaal vier verschillende bloedgroepen die we nu kennen zouden niet tegelijk, maar telkens tijdens verschillende periodes hun intrede hebben gedaan. De eerste bloedgroep waarmee we werden geconfronteerd, was bloedgroep O, daterend van welgeteld vijftigduizend jaar voor Christus. Bloedgroep AB is de jongste en kwam de eerste keer vastgesteld 20000 jaar voor Christus. Elke bloedgroep heeft totaal verschillende eigenschappen en antigenen. Volgens dit bloedgoepdieet bevatten sommmge voedingsmiddelen bepaalde bestanddelen, die het ontstaan van deze antigenen stimuleren. Dat zou meteen ook betekenen dat we bepaalde antigenen zouden kunnen aanmaken die zeer schadelijk zouden zijn voor onze gezondheid. Om dit te vermijden, moeten we onze voeding én voedingsgewoonten aan de specifieke eigenschappen van onze bloedgroep aanpassen.
Mensen met bloedgroep O zijn vleeseters
Vijftigduizend jaar voor de geboorte van Christus, werd voor de eerste keer in de geschiedenis bloedgroep O vastgesteld. De mensen uit deze periode leefden uitsluitend van de jacht. Omdat er toen van landbouw nog geen sprake was, had men ook geen groenten, graangewassen of zuivelproducten ter beschikking. Volgens dit dieet zijn mensen met bloedgroep O échte vleeseters, en moet hun voedingspatroon daaraan aangepast worden. Volgens het principe van dit dieet, is voor mensen met een bloedgroep O een proteïne en dus vleesrijk dieet aan te bevelen.
Bloedgroep A levert vegetariërs
Bloedgroep A deed zijn intrede bij de ontdekking van de landbouw, zo'n twintigduizend jaar voor Christus. Mensen met bloedgroep A krijgen met dit bloedgroepdieet hoofdzakelijk groenten voorgeschoteld. Rood vlees wordt hen sterk afgeraden. Zuivelproducten zijn toegelaten, maar dan in zeer beperkte mate.
Gevarieerd voedingspatroon
Na de bloedgroepen O en A, werden we met de derde bloedgroep, B geconfronteerd. Deze bloedgroep dateert uit de periode van de nodmadenvolkeren. Mensen met bloedgroep B kiezen bij voorkeur voor een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Dit geldt eveneens voor bloedgroep AB.
Deze voedingsmiddelen zijn taboe
Wat ons bloedgroep ook is, voor al diegenen die via het bloedgroepdieet hun overtollige kilo's willen kwijt spelen zijn varkensvlees, gerookte zalm, rabarber, tarwezemelen, kokosnoot, roomijs, maïs- en arachideolie, zwarte peper en azijn taboe.
Vijftien kilo gewichtsverlies per maand
Volgens naturopaten zorgt dit bloedgroepdieet voor een aanzienlijk gewichtsverlies. Men spreekt zelfs over gemiddeld vijfhonderd gram per dag. Dat betekent maar liefst een gewichtsverlies van zomaar eventjes vijftien kilo per maand. Volgens vele wetenschappers en voedingsdeskundigen té veel om gezond en blijvend te zijn. Dit bloedgroepdieet zou ons ook tegen een heleboel aandoeningen beschermen.
Jo jo- effect, eiwitrijk en vitamine- arm
Voedingsdeskundigen zijn er eveneens van overtuigd dat men, na het stopzetten van het bloedgroepdieet zijn verloren gewicht erg vlug weer zal bijwinnen. Het dieet voor de bloedgroepen B en AB is vrij evenwichtig samengesteld. Met bloedgroep O is het echter anders gesteld. Het gaat hier immers om een bijzonder eiwitrijk dieet, waardoor we al vlug worden geconfronteerd met een ernstig tekort aan vezels, minirale zouten en belangrijke vitamines en mineralen.