De vetbelasting als dieethulp

Vetbelasting nuttig of onzin

Denemarken heeft als eerste land de aftrap gegeven om een vetbelasting in te voeren. Vetten die schadelijk zijn voor de gezondheid moeten eraan geloven. Ze worden per kilogram doorbelast in de prijs van je aankopen. Betekent dit dan dat al het vette spul duurder wordt?
 

Doel van de nieuwe wet en vetbelasting

‘Koop minder vet’! Dat is het kort samengevat. En de achterliggende gedachte is uiteraard gezonder eten, dus leven. We lezen immers overal dat we te dik zijn of worden. Overgewicht en obesitas zijn de dramawoorden van vandaag. Zeker in onze westerse wereld maar ook China maakt stilaan kennis met dit fenomeen. Er sterven vandaag meer mensen aan overgewicht dan van honger! Want… zwaarlijvigheid is gevaarlijk voor onze gezondheid. De risico’s zijn bekend: hart- en vaatziekten, diabetes en depressie.

Ook zijn er grote financiële gevolgen. De kosten voor de gezondheidszorg swingen de pan uit. Die overtollige kilo’s kosten de overheden veel geld, te veel naar hun mening. De gevolgen blijven niet uit. Het basispakket bij de ziekenfondsen op het gebied van alles wat met overgewicht te maken heeft, wordt kleiner en kleiner.

Welke levensmiddelen zijn ‘slachtoffer’?

Vooral producten met veel verzadigde vetten. In het winkelmandje betekent dat: boter, volle melk, pizza, margarine…

Verrekening van de vetbelasting

Denemarken rekent als volgt: 2,16 euro per kilogram verzadigd vet. De voedingssector heeft berekend dat de gemiddelde prijsstijging 10% zal zijn. Is deze vetbelasting een verdoken (extra) belasting voor iedereen? Het lijkt er sterk op. Deze maatregel zou de Deense staatskas ‘‘‘jaarlijks’’’ ruim 200 miljoen euro op.

Droomscenario?

Er liggen genoeg producten in de schappen met de veel gezondere ONverzadigde vetten. Het probleem is dat die in de meeste gevallen duurder zijn. Want wie niet veel te besteden heeft, kijkt eerst en vooral naar de prijs. Gezondheid komt dan op de tweede plaats. Dat zou eigenlijk precies andersom moeten zijn. Gezonder voedsel zou juist goedkoper moeten zijn, wil men de consument overhalen om deze producten te kopen. Dat zou beter zijn voor de mensen zelf, voor de gezondheidszorg en voor de samenleving.

Fastfood trekt er zich niets van aan!

En dan is er die enorm fastfood-industrie. Die moet ook leven en winst maken. Zij gaan telkens weer in de tegenaanval met gigantische marketingcampagnes voor hun (mogen we zeggen) ongezond voedsel. De ketens als McDonald’s of Pizza Hut tonen zelfs topsporters om hun hamburgers en pizza te promoten. Terwijl topsporters waarschijn de laatste klanten zullen zijn die fastfood eten… Maar ja… fast food is makkelijker, lekker en hipper dan een pond wortelen of rode kool. Wil de vetbelasting een kans maken dan heeft elke overheid in welk land dan ook nog een boel werk voor de boeg!

Andere versie van de vetbelasting!

In april 2009 kwam Ryanair reeds met het voorstel voor hun ‘vetbelasting’. Dikke passagiers zouden dan meer moeten gaan betalen om met Ryanair te ‘mogen’ vliegen. Ze hielden daartoe een enquête onder hun passagiers. Die werd gevraagd welke kostenbesparing zij de voorkeur zouden geven. Een van de genoemde mogelijkheden om die kosten te verlagen was ‘het straffen van passagiers met obesitas’. Veel hangt bij zo’n enquête uiteraard af van hoe je de vraag formuleert! Bovendien is algemeen bekend dat de solidariteit onder de mensheid dramatisch afneemt. Uiteindelijk kwam er zo’n mediaheibel van dat ze hun plan niet hebben doorgezet.

Nog een variante?

Sommige landen denken ook na om een ‘BMI’-gerelateerde belasting in te voeren. Dit idee staat echter nog in zijn kinderschoenen maar wie weet, komt het er ooit. En in Amerika denkt men er heel erg aan om een frisdranktaks in te voeren. Het is maar welke naam je eraan geeft. Misschien moeten ze dan ook gaan nadenken over een Mac Donaldstaks?