ADHD en overgewicht
Inleiding
Stoornissen zijn van alle dag. Het enige verschil met het verleden is dat al deze stoornissen tegenwoordig een naam hebben. ADHD is een veelvoorkomende gedragstoornis onder kinderen. Overigens komt deze concentratiestoornis niet alleen voor bij kinderen, ook volwassenen kunnen eronder gebukt gaan. Dit artikel laat op hoofdlijnen zien wat ADHD is en welke rol voeding speelt bij de behandeling van ADHD van zowel kinderen als volwassenen.
Wat is ADHD nu precies?
De afkorting ADHD staat voor de woorden “Attention Deficit Hyperactivity Disorder”. In gewoon Nederlands betekent dit een stoornis op het gebied van aandacht gecombineerd met een zekere mate van hyperactiviteit. Nu is het zo dat niet elk kind met ADHD hyperactiviteit heeft, maar in een groot aantal gevallen komt dit wel voor. Verder kunnen kinderen die ADHD hebben last hebben van impulsiviteit, moeite hebben met zich te concentreren maar tegelijkertijd bijvoorbeeld ook met te veel focussen ergens op. Uit onderzoek is gebleken dat voeding wel degelijk een rol speelt bij het verder ontwikkelen van ADHD, het is echter niet de onmiddellijke veroorzaker van ADHD. Het gaat hier dan over een bepaalde overgevoeligheid voor bepaalde produkten. Door het volgen van een hypo allergeen dieet bestaat de mogelijkheid uit te sluiten welke voedingsmiddelen de veroorzakers zijn. Er moet dan gedacht worden aan aardappelen en bijvoorbeeld varkensvlees en niet aan de alom bekende suikers en zoetstoffen. Weet je welke voedingsmiddelen dit zijn, dan moeten deze uit het eetpatroon weggehaald worden.
ADHD en Obesitas
Niet alleen de soort voeding speelt een rol bij ADHD. Ook te veel eten komt bij ADHD veel voor. Recent onderzoek laat namelijk zien dat ook zwaarlijvigheid, of met een mooi woord obesitas, een rol speelt bij ADHD.
Ongeveer een kwart van de mensen dat obesitas heeft, heeft ADHD. De kans op ADHD neemt zelfs toe met het gewicht. Mensen met een BMI van 40 hebben een kans van ruim 4 op de 10 om ADHD te krijgen. Wanneer deze mensen met ADHD en veel overgewicht een therapie ondergaan om van hun overgewicht af te komen, waarbij de aanwezigheid van ADHD vóór de therapie niet bekend was, blijkt dat door hun ADHD niet goed te lukken. Ze blijken door hun concentratiestoornis niet in staat de aan de therapie verbonden voorschriften consequent op te volgen.
ADHD, kinderen en overgewicht
Niet alleen volwassenen met ADHD hebben een grotere kans op het krijgen van overgewicht, ditzelfde geldt ook voor kinderen. Dit komt met name door het feit dat kinderen minder controle hebben over hun gedrag en derhalve dus ook op hun eetpatroon. Wil je meer lezen over ADHD en de rol van voeding lees dan verder in het artikel over http://www.leerwiki.nl//gezondheid/psychologie/psychiatrie/gedragstoornissen/33905/pilsserdieet-tegen-gedragsstoornissen-adhd-kinderen/
Effectief afvallen met overgewicht én ADHD, is dat mogelijk?
Onderzoek laat zien dat mensen met ernstig overgewicht en ADHD alleen effectief kunnen afvallen, wanneer de aan de ADHD met medicatie worden aangepakt. Deze medicatie zorgt er namelijk tegelijkertijd voor dat de ‘vreetbuien’ die bij deze mensen met ADHD optreden, worden ingedamd. De remming van de eetlust nam in de loop van de tijd weliswaar af, maar door het gebruik van de medicatie en stevige coaching en gedragstherapie bleken deze mensen beter in staat om negatieve emoties niet langer weg te eten. Anders gezegd: door verandering van het gedrag met hulp van de medicatie, kregen deze mensen ook weer grip op hun overmatige eetgedrag, werden ze energieker en gingen ze ook meer bewegen. Dit had uiteraard ook een gunstig effect op hun gewicht.