Wat eet je allemaal niet als veganist
Veganisme
Het uitgaansprincipe van veganisme is om geen van dieren afkomstige producten te gebruiken in zowel het voedingspatroon als de levensstijl. Hierdoor eten veganisten geen dierlijke producten en dragen ze geen kleding van leer, wol en andere stoffen die van dieren afkomstig zijn. Helaas zitten er in veel voedingsmiddelen ‘verborgen’ dierlijke ingrediënten en staat er vaak op de verpakking niet duidelijk aangegeven of er nu wel of geen dierlijke ingrediënten in het product zitten. Veganisten besteden hierdoor veel tijd aan het lezen van ingrediëntenlijsten. Onderstaande lijst bevat daarom veel basisproducten die je als veganist zijnde niet eet. Daarnaast is er een lijst met alledaagse voorwerpen die niet in een veganistische levensstijl thuis horen omdat ze dierlijke onderdelen bevatten.
Wat eten veganisten niet
- Vlees. Vlees staat, hoe kan het ook anders, bovenaan de lijst. Hiertoe behoren alle soorten vlees, van rundvlees tot kip.
- Vis en schaaldieren. Haring, garnalen, sushi… Het hoort allemaal niet thuis in een veganistisch dieet. Gelukkig kun je wel gewoon naar sushirestaurants blijven gaan; er zijn immers genoeg geschikte opties voor veganisten.
- Zuivelproducten. Veganisten eten geen zuivel omdat dit bestemd is voor kalfjes, lammetjes etc. Bovendien worden de jonge dieren al na enkele dagen (!) van de moeder gescheiden en ze worden sterk ondervoed zodat hun vlees licht van kleur blijft. Melkkoeien worden daarnaast na max. 7 jaar geslacht, terwijl de levensverwachting van een koe maar liefst 20 jaar is!
- Eieren. Veganisten eten geen eieren omdat de haantjes commercieel gezien niet interessant zijn om vet te mesten. Ze gaan door de kuikentjesversnipperaar en sterven een pijnlijke dood bij volledig bewustzijn. Zie de website Waardelozehaantjes.nl voor meer informatie over de tragische dood die miljoenen kuikentjes per dag sterven.
- Honing. Honing is wellicht iets wat je niet in deze lijst zou verwachten en menig veganist is het er dan ook niet over eens of de consumptie van honing nu wel of niet thuishoort in een veganistische levensstijl. Feit is echter wel dat bijen voornamelijk veel nectar verzamelen om de winter door te kunnen komen en dat veel bijen het niet overleven wanneer hun nectar van ze wordt afgenomen.
- Witte suiker. Sommige soorten witte suiker worden gefilterd of verwerkt met botten. Omdat witte suiker überhaupt al schadelijk is voor de gezondheid, bannen veel veganisten het volledig uit hun voedingspatroon. Veel veganisten gaan bewust om met hun voeding en vinden hun gezondheid belangrijk. Om deze reden zal het geen moeilijke stap zijn voor veel veganisten om geen witte suiker meer te gebruiken. Andere veganisten nemen contact op met de producent om te achterhalen van welke merken de witte suiker in een veganistische levensstijl past.
- Gelatine. Gelatine wordt gemaakt van gekookte huid, botten en vaak ook andere lichaamsdelen van dieren. Gelatine zit o.a. in marshmallows, stroopwafels, veel soorten taart, gebak en kleverige of taaie snoepjes.
- Acohol. Bier wordt vaak gefilterd met behulp van kleine hoeveelheden gelatine, eiwit of schelpen. Aan wijn worden vaak dierlijke producten toegevoegd, zoals insectenbloed om de intensiteit van de kleur en/of smaak te verhogen. Veel andere alcoholische dranken worden ook bewerkt met dierlijke producten of bevatten bepaalde dierlijke ingrediënten. Er zijn gelukkig wel genoeg alcoholische drankjes die ook voor veganisten geschikt zijn.
- Sommige broden. Veel eenvoudige broden zijn ok en worden met slechts vier ingrediënten gemaakt; bloem, gist, water en zout. Maar er zijn ook broden die ingrediënten als wei (zuivelproduct), boter, witte suiker of eieren bevatten.
- Salade dressings. Salades zijn natuurlijk zeer geschikt voor veganisten, maar veel dressings echter niet. In veel dressings zit namelijk lecithine. Lecithine zorgt ervoor dat olie en azijn van elkaar gescheiden blijven. Lecithine kan bestaan uit dierlijk weefsel of eigeel (beiden zijn niet ok voor veganisten) of soja (wel ok).
E-nummers die veganisten vermijden
Er bestaat veel onduidelijkheid over de al dan niet dierlijke afkomst van veel e-nummers. Onderstaande e-nummers zijn in ieder geval dierlijk en worden daarom vermeden door veganisten.
- E120 (karmijn, kochenille). Bestaat uit insectenbloed en wordt als kleurstof vaak gevonden in rode, roze, paarse en oranje snoepjes, pudding en gebak.
- E640 (Glycine, gemaakt uit gelatine en slachtfval)
- E904 (Schellak)
Welke producten kunnen nog meer niet geschikt zijn voor veganisten?
- Kledingstoffen zoals leer, wol en zijde.
- Cosmetica en overige producten die op dieren zijn getest
- Parels
- Rode nagellak (bevat vaak e-nummer E120, insectenbloed)
- Kaarsen
- Condooms
- Dierenvoer
- Voedingssupplementen