Misvattingen over vegetarisme en veganisme, deel 1
Misvattingen rondom vegetarisme en veganisme, deel 1
Rondom vegetarisme en veganisme bestaan tientallen misvattingen en halve waarheden. Zo denken veel mensen dat vegetariërs/veganisten gemakkelijk een tekort aan eiwitten krijgen, op vegaburgers leven en heel veel geld uitgeven aan voeding. In deel 1 van deze serie worden met name de gezondheidsaspecten rondom vegetarisme en veganisme behandeld met betrekking tot de misvattingen.
“Veganisten en vegetariërs komen al snel vitaminen en mineralen tekort”
Dat zou je misschien verwachten, maar niets is minder waar. Vegetariërs en veganisten zijn vaak juist de mensen die er netjes op letten dat ze voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen omdat ze geen tekorten willen oplopen. Bovendien eten vegetariërs en veganisten vaak heel gevarieerd, wat de kans op een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen aanzienlijk verkleint. Daarnaast bevatten groenten, fruit, aardappelen, noten, granen, peulvruchten, zonlicht en sojaproducten álle vitamines en mineralen met uitzondering van vitamine B12. Vanwege ons vervuilde milieu komt deze vitamine niet meer voor in plantaardige producten. Dit wordt door vegetariërs en veganisten opgelost door een vitamine B12 pilletje te slikken.
Lees ook het artikel Overzicht vitamines, mineralen en omega 3 voor veganisten en vegetariërs
“Veganisten en vegetariërs krijgen gemakkelijk een tekort aan eiwitten”
Op de één of andere manier zijn mensen altijd bang om een tekort aan eiwitten op te lopen. Veel mensen halen hun eiwitten voornamelijk uit dierlijke producten. Maar deze dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren, zitten boordevol verzadigde vetten (de slechte vetten). Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat mensen in westerse landen gemiddeld twee keer zo veel eiwitten binnen krijgen als aanbevolen. Al deze extra eiwitten zijn overbodig omdat ons lichaam ze niet opneemt. Een uitgebalanceerd vegetarisch of veganistisch dieet levert de perfecte hoeveelheid eiwitten voor ons lichaam. Vegetariërs en veganisten kunnen meer dan genoeg eiwitten halen uit aardappelen, brood, graanproducten, peulvruchten zoals erwten en bonen, noten, zaden, pitten en sojaproducten zoals sojamelk, sojayoghurt, veganistische kaas en sojaburgers.
Lees ook het artikel Plantaardige bronnen van eiwitten
“Vegetarisch/veganistisch eten is ongezond”
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een vegetarisch en veganistisch dieet gezonder is dan een dieet dat vlees bevat. De voorwaarde hiervoor is dat de vegetariër of veganist gevarieerd eet en niet te veel snacks opneemt in zijn of haar dieet. Oude wijsheid uit het Verre Oosten onderstreept deze feiten. Is het je al eens opgevallen dat ernstige ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en gezondheidsproblemen zoals een te hoge cholesterol en een trage stoelgang met name in westerse landen voorkomen? De reden hiervoor is kinderlijk simpel. Meer dan 90% van de ziekten en gezondheidsproblemen die we ervaren, zijn gelinkt aan onze leefstijl. Iemand die veel dierlijke eiwitten zoals vlees, zuivel en eieren binnen krijgt, heeft een veel grotere kans op een ernstige ziekte of gezondheidsklachten omdat je hiermee tegelijkertijd ook veel verzadigde vetten ‘cadeau krijgt’. En juist deze verzadigde vetten verhogen het risico op ernstige ziekten, gezondheidsklachten en uiteraard ook overgewicht. Zelfs ‘kleine’ klachten zoals hoofdpijn, huidproblemen en menstruatiepijn kunnen vaak worden verholpen door minder of geen dierlijke voedingsmiddelen te consumeren.
Lees ook het artikel Gezondheidsvoordelen vegetarisme en veganisme
Vegetarisch en veganistisch eten is duur
Als je aan mensen vraagt wat ze het belangrijkst vinden in het leven, hoor je ‘gezondheid’ gegarandeerd vaak langskomen. Opmerkelijk is echter dat mensen op dit gebied vaak tegenstrijdig gedrag vertonen met hun voedingskeuzes en -voorkeuren, puur uit gewoonte of omdat het goedkoper is. Gezonde voeding (zowel vegetarisch als niet-vegetarisch) kost vaak wat meer dan ongezonde voeding. Doordat vegetariërs en veganisten vaak juist de mensen zijn die extra op hun gezondheid letten, kopen ze bijvoorbeeld vaak biologische groenten en fruit, wat een stuk duurder is dan niet-biologische groenten en fruit. Iemand die gezond, biologisch en mager vlees koopt, zal ook duurder uit zijn dan iemand die kiloknallers kip koopt die stijf staan van de antibiotica en andere vul-zelf-maar-in die niet in je lichaam thuishoren. De vraag is dus: kies je voor gezond en iets duurder of minder duur en vaak ook minder gezond. Overigens is een vegetariër die geen biologische voedingsmiddelen koopt, zeker niet altijd duurder uit dan een niet-vegetariër. Er zijn genoeg gezonde voedingsmiddelen die voordelig geprijsd zijn, zoals peulvruchten en granen.
Lees ook het artikel Voorbeeld veganistisch eetdagboek
Deel twee
Lees ook Misvattingen over veganisme en vegetarisme, deel 2. In deel 2 worden de praktische zaken rondom vegetarisme en veganisme behandeld met het oog op de misvattingen die er rondom dit onderwerp zijn.
Geraadpleegde bronnen
- Het boek Skinny Bitch van Rory Freedman en Kim Barnouin.
- Het boek Vegan Freak – Being Vegan in a Non-Vegan World van Bob en Jenna Torres
- Eigen ervaringen met veganisme
- Ayurvedische voedingsleer