Misvattingen over vegetarisme en veganisme, deel 2
Misvattingen rondom vegetarisme en veganisme, deel 2
In deel 1 van deze serie kwamen de misvattingen rondom de gezondheidsaspecten van vegetarisme en veganisme aan bod. Nu je weet dat vegetarisme en veganisme gezond is, gaan we verder met de praktische zaken. In dit deel kom je o.a. te weten wat vegetariërs/veganisten eten, waar ze hun voedingsmiddelen kopen en of ze hier veel geld aan kwijt zijn.
“Eén persoon maakt geen verschil, dus waarom zou je veganist/vegetariër worden”
Hier is speciaal onderzoek naar gedaan en er is gebleken dat je wel degelijk wat dierenlevens redt door vegetarisch of veganistisch te eten. Maar dat is nog niet alles. Er zijn genoeg vegetariërs en veganisten die een goede invloed hebben op eetgelegenheden door simpelweg te vragen naar meer diervriendelijke opties. Verder kan één persoon een nog grotere invloed uitoefenen op zijn directe omgeving en door middel van o.a. donaties aan stichtingen die zich inzetten voor vegetarisme.
Lees ook het artikel Een vegetariër meer of minder, wat maakt het uit
“Vegetariërs en veganisten doen hun boodschappen niet bij de gewone supermarkt”
Supermarkten hebben tegenwoordig een vrij uitgebreid aanbod aan vegetarische producten. De vegetariërs en veganisten die graag vleesvervangers eten, kunnen bij de supermarkt tegenwoordig tientallen soorten vleesvervangers vinden. Veganisten kunnen tegenwoordig gewoon bij de supermarkt hun sojamelk, havermelk of rijstmelk kopen. Verder zijn er nog talloze voedingsmiddelen die vegetariërs en veganisten bij de supermarkt kunnen kopen, zoals pasta, rijst, aardappelen, groenten, fruit, noten, pitten, peulvruchten, pastasauzen, vegetarische kaas (niet voor veganisten). Ook op de lokale markt kan er van alles worden gekocht. Het is in principe mogelijk om vegetarisch/veganistisch te eten zonder ooit naar natuurvoedingssupermarkten te gaan. Voor de moeilijk vindbare voedingsmiddelen, zoals veganistische kaas, sojamelkpoeder, agar agar poeder (gelatine vervanger), rijststroop en zijdetofu valt het wel aan te raden om naar een natuurvoedingssupermarkt te gaan of om deze online te bestellen. Met een slimme planning heb je overigens genoeg aan ongeveer één bezoek aan een natuurvoedingssupermarkt per maand.
Lees ook het artikel Waar koop je vegetarische producten?
“Vegetariërs en (met name) veganisten kunnen geen lekkere dingen meer eten”
Het klopt dat (met name) veganisten een vrij beperkte keuze hebben in allerlei lekkernijen. Koekjes en taart bevatten meestal melk, ei en/of gelatine. Snoep bevat erg vaak insectenbloed (E120 / karmijn) en/of gelatine. Maar aan de andere kant is vegetarisme en veganisme een ideale manier om je snoepgedrag in bedwang te houden en om nóg gezonder te eten. Wil je echt graag snoepen? Er zijn ook snoepsoorten die dit soort stoffen niet bevatten. Voorbeelden kun je vinden op websites voor vegetariërs en veganisten of door simpelweg de ingrediëntenlijsten te lezen. Daarnaast kun je zelf heerlijke veganistische koekjes, cakes, taarten, ijs en zelfs pannenkoeken bakken. Je kunt het dan zo gezond maken als je zelf wilt, door bijvoorbeeld suiker te vervangen door rijststroop en door wat extra fruit toe te voegen.
Lees ook het artikel Veganistische cupcakes recept
“Veganistisch en vegetarisch eten is saai”
Ja, er zijn hier en daar vegetariërs en veganisten die op vegaburgers leven. En dat is inderdaad nogal saai. Maar bedenk ook dat er mensen zijn die op kroketten leven, wat net zo saai is. Veel vegetariërs en veganisten halen echter hun neus op voor vegaburgers; namaakvlees. De mens heeft geen vlees nodig om gezond te blijven en dus ook geen namaakvlees. Als je om morele redenen geen vlees eet, zal je over het algemeen ook geen behoefte hebben om iets te eten wat op vlees lijkt en soms zelfs naar vlees smaakt. Echte vegetarische en veganistische gerechten (dus zonder de vegaburgers) zijn juist heel kleurrijk door de vele verschillende groenten, kruiden, noten, zaden, pitten, sauzen en dergelijke. Met een beetje fantasie, een goed vegetarisch/veganistisch kookboek en/of een speurtocht op het internet, kun je heel gevarieerd eten als vegetariër of veganist.
Lees ook het artikel Exotische vegetarische gerechten uit het buitenland
“Het is niet mogelijk om altijd en overal vegetarisch te eten, laat staan veganistisch”
Het klopt dat het in bepaalde gevallen lastig is om vegetarisch of veganistisch te eten, maar dit betekent niet dat het onmogelijk hoeft te zijn. Thuis kun je altijd voor jezelf koken en vegetarisch/veganistisch bij vrienden en kennissen eten zal ook wel geregeld kunnen worden. Daarnaast komen er steeds meer vegetarische en veganistische restaurants en zetten steeds meer ‘gewone’ restaurants ook diervriendelijke opties op het menu. In het buitenland kun je met behulp van de handige website Happycow precies te weten komen waar je vegetarisch en veganistisch kunt eten en bovendien kun je op vakantie ook af en toe zelf koken. Verder kun je op iedere situatie berekend zijn door altijd wat eten mee te nemen in je tas. Bij veel van tevoren geplande eetmomenten (zoals de lunch tijdens een excursie, zakendiners etc.) kun je van tevoren aangeven dat je vegetariër/veganist bent zodat er rekening mee wordt gehouden.
Lees ook de artikelen Hoe overleef je een etentje als vegetariër/veganist en Op vakantie vegetarisch/veganistisch eten.
Geraadpleegde bronnen
- Het boek Skinny Bitch van Rory Freedman en Kim Barnouin.
- Het boek Vegan Freak – Being Vegan in a Non-Vegan World van Bob en Jenna Torres
- Eigen ervaringen met veganisme