Een appeltje tegen de dorst
Een idiote vraag
Hier komt een heel idiote vraag: hoeveel appel zit er in appelsap denk je? Voor een liter appelsap te maken heb je al snel anderhalf tot twee kilo appelen nodig, en dit is dan nog maar een heel klein deeltje van het verhaal. In dit artikel over appelen en appelsap neem ik neem jullie mee op onderzoek!
Hoeveel appels zitten er nu in appelsap?
We gaan naar de supermarkt en kopen daar een fles appelsap, maar waar wordt dat appelsap nu van gemaakt en hoeveel appel zit er werkelijk in het sap? Het appelsap dat we in de supermarkt kopen is gemaakt van voornamelijk appelsapconcentraat dat gewoon wordt aangelengd met water. Voor één liter van dit concentraat daar heb je ongeveer acht kilogram appelen voor nodig. Als men daar water aan toevoegt kan er zes liter appelsap worden gepuurd. Deze appelsap komt uit landen zoals China, Zuid- Amerika en Turkije.
Hoeveel appel zit er dan niet in appelsap?
Tijdens het proces van het persen van de vruchten gaan er heel veel vitamines en vezels verloren. Het is zo erg gesteld zelfs dat we mogen spreken van een totaal verlies van alle goede eigenschappen van de appels. Dus in het uiteindelijke appelsap zoals wij dit kennen vanuit de supermarkt zit er niks meer van vitamines en vezels. Men heeft wel troebel appelsap, dit bevat dan wel weer een bron van vitamines en vezels, maar let op hier want er zijn fabrikanten die het sap troebel maken om te laten uitschijnen dat het een gezond drankje is. Maar in feite is het waardeloos als vitamineboost.
Hoeveel suiker bevat nu een glas appelsap van 25 cl?
Een glas van 25 cl bevat zomaar eventjes 100 calorieën, en het wordt al helemaal te gek als men weet dat er nog eens 25 gram suiker in zit. Dus dit is redelijk problematisch, want het is niet alleen suiker van nature die in de appel zitten maar ook nog eens een schep erbij gedaan om het nog zoeter te maken. Het is wel zo dat het suiker in appelsap het natuurlijk suiker is van de vrucht zelf, als het gaat om frisdranken dan is het toegevoegde suiker. De caloriewaarde van al deze suikers is exact hetzelfde. Het komt erop neer dat de energiewaarden van vruchtensappen en frisdranken heel dicht tegen elkaar aansluiten, we spreken van 40 à 45 kcal per 100 ml.
Hier geef ik je iets om na te denken! Stel je drinkt 25 cl appelsap, de energie die je nodig hebt om de 25 cl appelsap te verbranden staat gelijk aan 15 minuten fietsen of 20 minuten wandelen. Dus ga je het overmatig gaan consumeren dan zal al gauw blijken dat je een te hoge energie- iname hebt, en dit zet hem automatisch om naar gewichtstoename. Dus bezin eer ge begint!
Gezondheidswinst fruitsap en frisdrank
Dus we weten nu dat frisdrank maar ook fruitsap dikmakers zijn, alhoewel dat appelsap toch een voorkeur krijgt op frisdranken als het om gezondheid gaat. Het bevat nog altijd meer vitamines en mineralen dan frisdrank. Maar wil je nu alle voordelen halen als het om appelen gaat dan moet je appels eten en zeker niet drinken. Er zitten in appelen heel waardevole voedingsstoffen, deze stoffen bieden ons bescherming tegen osteoporose, zijn goed voor onze hersenen, voorkomen Parkinson en Alzheimer en verminderen de kans op longkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker. Een zwangere die appels eet tijdens haar zwangerschap heeft minder kans op een kind met astma. Heel spijtig feit is dat heel wat van die voordelen verdwijnen tijdens de reis van de boomgaard naar de supermarkt. Wanneer men fruit eet zal men sneller verzadigd zijn dan wanneer men fruitsap drinkt.
Uw eigen sap maken
Al eens nagedacht over bio- appelsap? Deze bio- appelsappen zijn een stuk gezonder dan de gekende traditionele aangelengde appelsappen van de supermarkt. De bio- appelsappen bevatten een bio- actieve -stof fenolen, deze hebben een bijzondere positieve invloed op het cholesterolgehalte, hebben een beter smaak, zijn minder zoet maar dan wel weer zuurder dan we gewend zijn. Maar via bio haal je meer uit de appel dan via het traditionele proces.
Maar stel dat je bio naar een hoger level wil brengen, maak dan gewoon je eigen sap. Eerst enkele nuttige wetenswaardigheden: rode appelen hebben een zoetere smaak dan groene appels. Rijpe appels hebben dan weer meer smaak dan jonge appels. Men kan nu experimenteren met de verschillende smaken door verschillende soorten door elkaar heen te mengen. We nemen appels zoals Jonagold, Cox's orange en Goudreinette, we koken deze soorten samen driekwart uur lang, je mixt het geheel fijn zeeft het goedje en laat het sap enige tijd afkoelen en dan is het klaar om te drinken. En ja hoor het zal zeker smaken!
Tot slot: Een lekkere Smoothie - Appel Aardbei
Deze smoothie wordt als nagerecht opgediend, de opgegeven hoeveelheden zijn voor 3 personen en heeft een bereidingstijd van 15 minuten
Ingrediënten
- 4 à 6 aardbeien
- 1/2 kop sinaasappelsap
- 1 bevroren banaan
- 2 eetlepels tarwekiemen
- 1 kop magere yoghurt
- 1 kop appelcider
- 1/4 kop amandelen
Bereidingswijze
Mix het geheel tot een fijne substantie en dien op. Laat het u smaken! Bron gerecht: receptenvandaag.nl