Agavesiroop gezond of niet
Inleiding
Agavesiroop of agavenectar, we komen het wel eens tegen in de betere winkel of natuurwinkel. Maar wat is nu eigenlijk agavesiroop? Is agavesiroop nu gezonder dan suiker? Is agavesiroop bruikbaar in een dieet of gezonde levenswijze ? Op deze vragen zullen wij u een antwoord bieden.
Wat is agave
Vooral in Mexico groeit deze cactusachtige plant, er zijn vele soorten sommigen klein andere heel groot. Agave is zoals de meeste cactusachtige soorten dit wil zeggen dat ze heel langzaam groeien en pas bloeien na jaren. De plant is multifunctioneel men maakt er tequila van en van de nectar (uit de bloemen als deze bloeien) maakt men de gekende "agavesiroop" of "agavenectar".
Agavesiroop versus suiker
Agavesiroop is tot 30% zoeter dan suiker, maar de glycemische index is wel laag (voor meer info over glycemische index klik hier). Dus agavesiroop is gunstig voor je bloedsuikerspiegel door de energie die maar matiger vrijkomt in het lichaam en daarmee je suikerspiegel niet gaat pieken. Suiker wordt stukken sneller opgenomen door het lichaam en wil zeggen dat de honger vlugger terug toeslaat wat meestal voor problemen zorgt bij mensen met een suiker verslaving en/of overgewicht. Alsook is suiker ongezond voor je lichaam, van teveel suikers kan je na een tijd diabetes van het type twee krijgen.
Het verschil tussen agavesiroop en suiker is omdat suiker moleculair anders is opgebouwd dan agavesiroop. Suiker bestaat hoofdzakelijk uit sucrose die voor 50% bestaat uit fructose (afkomstig van de suikerbiet) en de andere 50% glucose. Agavesiroop bestaat voor ongeveer 85-90% uit fructose (suiker uit vruchten) en voor de overige 10-15% uit glucose. Glucose heeft een negatieve invloed op de bloedsuikerspiegel (met name de pieken van suiker).
Hoe maakt men siroop van de agaveplant
Wanneer de planten oud genoeg zijn (rond de zeven à tien jaar) dan gaat men de bladeren afsnijden. Uiteindelijk blijft de kern van de plant over welke ons doet denken aan een ananas. In deze kern zit de agavesiroop, welke boordevol vitaminen en mineralen zit.
Voor de verdere verwerking zijn er twee mogelijkheden.
- Het sap filteren en verhitten op lage temperatuur
- Enzymen toevoegen aan de agavesiroop.
Negatieve punten:
- Verhitting en filtering zorgt ervoor dat de mineralen en vitaminen verloren gaan
- Enzymen toevoegen doet af aan de natuurlijke eigenschappen van de agavesiroop
Agavesiroop doet ons in veel opzichten denken aan honing, het heeft dezelfde kleverige substantie maar is wel vloeibaarder. Alsook kunnen we de kleur vergelijken, je komt agavesiroop tegen in lichte en donkere kleur. De lichtere kleur staat voor nog meer gefilterd dan die van de donkere kleur. Maar zoals hierboven al aangehaald is meer filtering verantwoordelijk voor minder mineralen en vitaminen.
Is agavesiroop nu een goede suikervervanger
Naar onze mening is het zeker en vast een goede suikervervanger, echter raadden wij aan om er toch ook geen overdreven gebruik van te maken. Namelijk omdat het veel fructose bevat en fructose wordt afgebroken door de lever, welke bij overdaad de lever zou kunnen overbelasten of bij mensen met leverproblemen.
Wij zijn van mening dat u beter weinig agavesiroop gebruikt, maar in het opzicht van suiker is het nog altijd gezonder.
Tip van dieetweb.be
Wij opteren wanneer u toch een gezonde suiker vervanger zoekt u beter overstapt op stevia.
Indien u nog vragen heeft, neem gerust contact op met ons.
http://www.dieetweb.be