Actimel deugt niet volgens Kassa

Actimel en Kassa

De reportage van Kassa was wel duidelijk: Actimel werd helemaal de grond in geboord. Danone zal er niet blij mee zijn. De Europese wetgeving begint vruchten af te werpen: zo maar gezondheid beloven in reclame mag niet meer. Conclusie van het verhaal: koop geen Actimel want het is gewoon geld weggegooid!

Maakt Actimel zichzelf verdacht

  • Om zijn product erkend te krijgen, moest het daartoe een aanvraag doen bij de Europese toezichthouder. Deze aanvraag heeft Danone, de fabrikant van Actimel, vorige week zelf ingetrokken. Dat is waarschijnlijk de aanleiding geweest van de heisa in de media rond Actimel. Het feit dat je je verzoek tot erkenning intrekt, is geen goed nieuws. De reden is duidelijk: om reclame met gezondheidsslogans te mogen maken, moet je dat terdege kunnen bewijzen met wetenschappelijke studies en die zijn er niet! Sterker nog: moederbedrijf Danone heeft ook de gezondheidsclaim van Activia ingetrokken. Bovendien heeft het zelf aangeboden om zijn reclame in Europa aan te passen en de gezondheidsclaims weg te laten. Is dat een schuldbekentenis?
  • En het wordt nog erger: in Duitsland won Actimel in 2009 reeds ‘Het Gouden Windei’: een prijs voor het meest leugenachtige product, uitgereikt door Foodwatch (een internationale variante van Kassa!). In Duitsland spreekt men van ‘Etikettenzwendel’ en ‘de reclameleugen van 2009’. Sinds die verkiezing is het imago van Actimel bij de Duitsers gehalveerd.
  • En de anti reclame breidt uit: ook in Groot-Brittannië en Frankrijk ligt Alctimel onder vuur en heeft het zijn verpakking moeten aanpassen, met name het element van de weerstand moest eruit.

De reclame op de verpakking

♦ Danone verheerlijkte Actimel als een probioticum met een uniek concentraat van meer dan 10 miljard goede bacteriën dat de natuurlijke weerstand helpt te versterken. Op de verpakking werd dat dan: ‘Actimel helpt de weerstand verhogen’. Volgens Kassa! een waardeloze claim! Inderdaad: als je op hun website op het onderdeel ‘Onderzoek’ klikt dan stelt het op wetenschappelijk gebied niets voor.

Besluit: De werking van Actimel is niet veel beter dan die van gewone natuur yoghurt. Alleen: Actimel is 3 tot 4 maal duurder èn dubbel zo zoet.

♦ Overige producten van Actimel in Nederland en België zijn: Activia, Danio, Danoontje en Vitalinia.

Wie is Danone?

► Gervais Danone is een Frans voedingsconcern dat wereldwijd is vertegenwoordigd in zuivel- (yoghurt) en waterindustrie (Evian, Volvic en Aqua), baby- en kindervoeding (Nutricia, Olvarit en Bambix) en medische voeding (Fortimel, Danette, Taillefine, Apurna, Petit Gervais). De voornaamste concurrenten zijn Nestlé en Unilever.

► Danone is ook sinds 2007 eigenaar van het Nederlandse Numico (Nutricia, Olvarit en Bambix).

► Danone werd opgericht in 1919 door Isaac Carasso in Barcelona, Spanje. Het begon allemaal met een klein bedrijfje dat een voor die tijd nieuw product maakte: yoghurt. Carasso ontdekte yoghurt in de Balkan. Hij noemde zijn bedrijf naar zijn zoon Daniel. In 1929 breidde hij uit naar Frankrijk. Tijdens de 2de wereldoorlog verhuisde het bedrijf tijdelijk naar New York. In 1958 keerde hij terug naar Parijs. Daar is het hoofdkantoor nu nog steeds.

Nieuw!

Samen met Chiquita brengt Danone binnenkort fruitdranken in de supermarkt. Door middel van een licentie is het concept overgenomen van Chiquita: ‘Just fruit in a Bottle’. Dit blijkt een uitstekend concept te zijn: Chiquita werd in 4 jaar tijd Europese marktleider in fruitsmoothies. Besluit Actimel heeft bedrieglijke reclame gevoerd. Zeer schadelijk voor het imago en de verkoop. Of je nu voor- of tegenstander bent van consumentenprogramma’s als Kassa! en Opgelicht!, als consument is het toch goed om weten als je bedonderd wordt!

Besluit

Actimel heeft bedrieglijke reclame gevoerd. Zeer schadelijk voor het imago en de verkoop. Of je nu voor- of tegenstander bent van consumentenprogramma’s als Kassa! en Opgelicht!, als consument is het toch goed om weten als je bedonderd wordt!

Links

Lees ook: De verkiezing van de meest bedrieglijke reclame: stem mee!