Wijn, gezond of juist niet

Wijn

Veel mensen drinken graag een wijntje bij het eten of bij het uitgaan. Vooral in de zomer worden er op terrasjes behoorlijk wat wijntjes weggetikt. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de invloed van wijn. Wijn kan namelijk op meerdere manieren effect hebben op je lichaam. Maar is het nu gezond of niet?

De invloed van wijn op je lichaam

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat wijn meerdere effecten heeft op je gezondheid. Natuurlijk weten we allemaal dat overmatig gebruik van alcohol voor lever- en hersenschade en talloze andere gezondheidsproblemen kan zorgen. Bij matig gebruik is alcohol echter onschadelijk. Wijn heeft dan zelfs enkele positieve werkingen op je lichaam. Overigens betekent matig alcoholgebruik voor vrouwen een glas per dag en voor mannen twee glazen per dag.

Antioxidanten

Vooral rode wijn is erg rijk aan bioflavonoïden. Bioflavonoïden zijn krachtige antioxidanten die de cellen van je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Hierdoor kunnen in sommige gevallen verschillende ziekten zoals kanker of hartaandoeningen worden voorkomen. Een antioxidant dat in wijn voorkomt is resveratrol. Er zijn aanwijzingen dat deze antioxidant ophoping van eiwitten in de hersenen tegen kan gaan waardoor er een kleinere kans is op ziekten zoals Alzheimer.

Een goede weerstand

Tannine is een stof dat afkomstig is uit de schillen en pitten van druiven. Deze stof komt dan ook in rode wijn erg veel voor. De schillen en pitten van druiven worden voor witte wijn niet gebruikt. Onlangs is er echter aangetoond dat tannine in kleine hoeveelheden in het vruchtvlees voorkomt. Witte wijn bevat dus wel kleine hoeveelheden van deze stof. Tannine helpt je lichaam met de afweer van bacteriën, virussen en schimmels. Het heeft dus een goed effect op je weerstand. Als je regelmatig tannine binnenkrijgt, heb je een minder grote kans op verkoudheden, griep of ontstekingen. Witte wijn bevat hiernaast hoeveelheden van het eiwit adiponectine. Dit eiwit heeft een ontstekingsremmende werking en kan bovendien de kans op diabetes type 2 verlagen.

Een gezond hart

Rode wijn heeft een verhogende werking op het HDL cholesterol. Deze cholesterolsoort is goed voor je lichaam in tegenstelling tot LDL cholesterol dat voor hart- en vaatziekten kan zorgen. Door deze eigenschap kan wijn bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Bovendien wordt door de alcohol de bloedsomloop verbeterd. Dit betekent dat je organen beter doorbloed zijn en je snel een fit gevoel hebt. Overigens heeft wijn pas vanaf een middelbare leeftijd een positieve werking op het cholesterol.

Voedingswaarde

Wijn bevat suikers en alcohol die beiden een flinke hoeveelheid calorieën leveren. Zo bevat een glas wijn al snel 100 kcal. Daarentegen bevat wijn ook mineralen en vitamines die ons lichaam goed kan gebruiken. Wijn bevat bijvoorbeeld de mineralen calcium, ijzer, fosfor, koper, zink, natrium, kalium en magnesium. Ook bevat wijn vitamine B2 en B6. Rode wijn bevat hiernaast nog een flinke hoeveelheid vitamine C.

Je tanden

Helaas heeft wijn een minder fijne werking op je tanden. Bij veel mensen was al bekend dat regelmatig gebruik van wijn je tanden een lelijke gele kleur kunnen geven. Uit onderzoek blijkt dat wijn ook tanderosie kan veroorzaken. Dit betekent dat het glazuur van je tanden wordt beschadigd wat kan leiden tot gaatjes en tandbederf.

Tot slot

Wijn blijkt veel goede effecten te hebben op het lichaam. Matige drinkers leven gemiddeld langer dan geheelonthouders. Het gevaar van wijn schuilt in de hoeveelheid die genuttigd wordt. Bij overmatig gebruik worden alle goede effecten teniet gedaan en is er een zeer groot risico op schade aan het lichaam. Bovendien is er bij alcoholgebruik altijd een kans op een verslaving. Ga daarom altijd bewust met drank om. Bij matig alcoholgebruik is wijn echter een goede keuze omdat deze drank ons lichaam op meerdere manieren kan versterken.