Waarom is de mangosteen dan zo gezond

Inleiding

Is de mangosteen, familie van de bij ons veel beter bekende mango? Waarom is deze mangosteen, niet voor niets "The Quin of Fruits" genoemd, dan hét wondermiddel van de toekomst in de strijd tegen welvaartskwalen als hart-en vaatziekten en zelfs tegen het zo gevreesde kanker?

Wat is een mangosteen?

Feit is zeker dat, uit de resultaten van recente onderzoeken blijkt, dat deze mangosteen heelwat méér geneeskrachtige eigenschappen bezit dan tot hiertoe werd gedacht. De mangosteen is een torische vrucht, die door velen beschouwd wordt als één van de lekkerste vruchten ter wereld. Ze kreeg dan ook niet voor niets de veelzeggende naam "de koningin der vruchten" mee. Zoals dat met zovele tropische vruchten het geval is, werd deze mangosteen aanvankelijk in de volksgeneeskunde gebruikt. De vrucht bestaat uit een donkere schil en is opvallend zacht, dik en donkerpaars. Deze schil bevat veel xanthonen, ongetwijfeld de krachtigste antioxydant ter wereld. Zowel de bast als de schil worden in tropische gebieden eeuwenlang gebruikt als hét middel bij uitstek tegen diarree en voor het bestrijden van allerlei insecten en hoge koorts. Het witte, erg stroperige vruchtvlees bestaat uit ten minste vier en maximum acht elementen en heeft een voortreffelijke smaak. Deze is fris-zoet en doet denken aan een combinatie van aardbeien en druiven. Het tropische vruchtvlees smelt als het ware op de tong en is een echte delicatesse. Dat maakt de smaak van deze mangosteen onovertreffen.

Geluksbrenger

De mangosteen, ook wel manggis of mangistan genoemd en behorend tot het zeldzame Garcinia-geslacht, is een bes en bijna zo groot als een mandarijn. Zijn gewicht varieert tussen de 80 en de 140 gram. De vrucht is omringd door een gladde en donkerpaarse schil die de sneeuwwitte vrucht binnenin beschermt. In dit vruchtvlees kunnen meestal zo'n drie goed ontwikkelde zaadjes met een langte van zo'n 1,5 centimeter voorkomen. Aan het steeltje van deze vrucht zitten vier kelkblaadjes. Aan de onderzijde bevinden zich vier tot acht stempeldelen. Het aantal stempeldelen is even groot als het aantal vruchtvleespartjes. In Indonesië brengt een vrucht met vier van deze stempeldelen geluk, net als het klavertje vier bij ons. In de vrucht van de mangosteen zitten parelwitte partjes vruchtvlees aan elkaar vast zoals de partjes van een mandarijn.

Tropische groeicondities

De mangosteen groeit uistluitend in tropische gebieden in ZuidOost Azië, Cambodja, China, India, Indonesië, Maleisië, Singapore, Taiwan en Thailand. en is in al deze landen erg geliefd. Toeristen van bij ons die deze landen al bezochten, kunnen daar ongetwijfeld over meepraten. Hoewel deze mangosteen een van de traagst groeiende bomen is, wordt een volwassen exemplaar moeiteloos 25 meter hoog. Vanaf het ogenblik dat het zaadje is geplant, heeft de boom gemiddeld zo'n tien jaar nodig om te rijpen en vruchten te dragen. Eens zover, kan hij tot maar liefst duizend vruchten per oogst voortbrengen. Deze mangosteen is al eeuwen beschikbaar op de fruitmarkten van Zuidoost-Azië, maar is tot voor kort nooit écht gecommercialiseerd voor de westerse markt. Daar komt de komende jaren ongetwijfeld verandering in. Zo werd de jongste jaren de mangosteen al wel op uitgebreide schaal geëxporteerd naar Afrika, het Caraïbische gebied, Australië en Zuid-Amerika.

Wat maakt de mangosteen dan zo speciaal?

In tropische gebieden waar de mangosteen probleemloos wordt gekweekt, wordt deze vrucht enorm gewaardeerd voor zijn uitzonderlijk helende werking. Verschillende onderzoeken bewezen de uitzonderlijke geneeskundige kracht van de mangosteen, waarvoor nu ook bij ons de belangstelling groeit. Uit deze grootschalige onderzoeken bleek dat de mangosteen uitzonderlijke concentraties xanthonen bevat. Deze stof is zoveel krachtiger dan de bij ons veel beter bekende antioxydanten. Tot hiertoe werden in de natuur méér dan tweehonderd verschillende xanthonen ontdekt. Daarvan werden er in de mangosteen maar liefst een vijftigtal aangetroffen. In geen enkele andere vrucht komen méér xanthonen voor dan in de mangosteen. Een aantal bij ons welbekende planten en kruiden waaronder het sint-Janskruid, bevatten weliswaar enkele xanthonen, maar dat is niks in vergelijking met de mangosteen. Zo heeft het sint-janskruid welgeteld...twee xanthonen en toch is dit het in onze kruidengeneeskunde gekend én gewaardeerd voor zijn anti-depressieve werking. De mangosteen bevat bovendien de meest krachtige xanthonen ter wereld. Ze werden tot hiertoe nergens anders aangetroffen. Zo wordt de alpha-mangosteen gebruikt als sterk antioxydant, de gamma-variant als ontstekingsremmer en de garcinone E als een anti-tumoragent. Zo blijkt dat elk van de in totaal bijna vijftig xanthonen een eigen geneeskundige kracht hebben. Door synergie werken ze allen samen. En het is deze synergie die ons lichaam zovele voordelen biedt. Mangosteen is ook bijzonder rijk aan polysachariden, kalium, fosfor, calcium, ijzer en vitaminen B1, B2, B6 en C. Het is daardoor een uitzonderlijke energie-leverancier en verhoogt onze weerstand, belangrijk bij elke seizoenswissel in de strijd tegen allerlei neus-, keel-en oorkwaaltjes en ziekten van onze luchtwegen.

Wapen tegen vrije radicalen

Zowel antioxydanten als xanthonen zijn erg doeltreffende wapens tegen de vrije radicalen, oorzaak van vele kankers en andere belangrijke ziekmakers. Antioxydanten en xanthonen neutraliseren deze vrije radicalen. Beide stoffen beschermen ons tegen hart-en vaatziekten, hartfalen en hersenbeschadiging, tegen vele kankers en tegen dementie, dé ziekte van de toekomst. Beide stoffen werken ook preventief. Xanthonen ook een sterk wapen tegen veroudering.

Conclusie

De mangosteen heeft zijn geneeskundige kracht in de tropische gebieden al eeuwen uitvoerig bewezen. Het zou de komende jaren hier bij ons dan ook wel eens een belangrijk wapen tegen allerlei welvaartskwalen als het sterk toenemend aantal hart-en vaatziekten en kanker kunnen worden.

Lees ook alle recente informatie over gezondheid, gezonde voeding, overgewicht, gezond diëten en gezond alternatief op http://LeefGezonder.blogspot.com